Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Guide: Alt hvad du skal vide om badeværelsesrenovering

Badeværelset er boligens mest komplicerede rum med en lang række tekniske installationer og funktioner og også det dyreste rum pr. kvadratmeter, når der skal bygges om eller bygges nyt. Der er mange regler, forhold og overvejelser, som du skal være opmærksom på, når du renoverer badeværelset. Vi guider dig her til, hvordan du går igang, når du skal renovere dit badeværelse.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores badeværelsestema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvad du skal være opmærksom på, når du renoverer badeværelse. I samme forbindelse giver vi også gode inputs og inspiration til indretningen af dit badeværelse. Se hele badeværelsestemaet her.

Planlægning

Før du går i gang med dit nye badeværelse, er der en lang række overvejelser, du bør gøre dig. Det kan nemlig både blive dyrt, upraktisk og i værste fald ulovligt, hvis du vælger de forkerte løsninger.

Inden du går i gang bør du overveje, hvad formålet med renoveringen af dit badeværelse er. Renoverer du fordi, du ønsker at modernisere rummet? I så fald kan udskiftning af fliser og sanitet i nogle tilfælde være tilstrækkeligt. Kan du benytte eksisterende rør og afløb uden at flytte dem, så kan du være en stor merudgift foruden.

Renoverer du med henblik på at organisere badeværelset anderledes, skal badeværelset gøres større eller skal du etablere et nyt badeværelse et andet sted i boligen, så bør du også gøre dig en del overvejelser inden arbejdet går i gang. Tænk over hvem der bruger badeværelset og hvilke behov, der er. Er der brug for badekar eller er et badekar blot til besvær for nogle af badeværelsets brugere? Er der behov for mere opbevaringsplads eller måske for to håndvaske?

Budget

Når du skal beslutte hvordan dit nye badeværelse skal være, så husk at være realistisk i forhold til økonomien Hvor mange penge har du at gøre godt med?

Sørg altid for at have lidt luft i budgettet til uforudsete omkostninger – typisk på en 10-15 procent af det samlede budget. Så er du forberedt, hvis der kommer udgifter, du ikke havde planlagt.

Når du lægger et budget, så overvej, hvad du kan gå på kompromis med, hvis renoveringen bliver for dyr. Måske kan du spare penge ved at vælge en anden form for sanitet, en anden type fliser eller ved at undgå at omlægge skjulte installationer.

Hvordan skal badeværelset se ud?

Der er mange beslutninger at tage i forhold til stil og udtryk på dit nye badeværelse. Skal det være store eller små fliser? Skal der være smæk på farverne, mosaik-detaljer eller måske et gulv i natursten?

Inden du beslutter dig for, hvordan dit nye badeværelse skal se ud og hvordan det skal istandsættes, så søg inspiration på nettet. Mange bolig- og indretningsblogs har billeder af badeværelser og inspirerende løsninger til forskellige behov. Også på Tumblr kan du hente inspiration til dit nye badeværelse. Du kan også finde inspiration ved at se i boligmagasiner eller ved at besøge udstillingsrum hos forhandlere af badeværelser eller måske hos IKEA.

Når du skal beslutte, hvilken stil der skal være på det nye badeværelse, så husk på at badeværelset skal holde i mange år. Måske synes du selv at knald på farverne er en god idé lige nu, men synes du også det om ti år og hvad vil en fremtidig køber synes om din renovering? Når det kommer til badeværelsesrenovering er det en god idé at tænke langsigtet.

Store eller små fliser?

Det er meget moderne med store fliser på badeværelset. Mange tror, at de store fliser er billigere, fordi der er færre fliser at lægge og dermed mindre arbejde, men det er ikke altid at det forholder sig sådan.

Du kan med fordel have en fagmand med på råd, når badeværelset skal indrettes og planlægges. Der er nemlig mange forhold at være opmærksom på. Der er et hav af regler for vådrumszoner og love du skal følge. Eksempelvis er der retningslinjer i bygningsreglementet, der afgør hvor plads, der skal være foran toilettet eller rundt om håndvasken.

Husk også på, at have godt med lys ved håndvask og spejl og gør det muligt, at man let kan tilgå et håndklæde fra brusebadet.

Kræver det byggetilladelse at få nyt badeværelse?

Bor du i et enfamilieshus kræver det ikke byggetilladelse at ombygge et eksisterende badeværelse. Det kræver heller ikke byggetilladelse at etablere et nyt badeværelse i et rum, der allerede er registreret som boligareal. Opfører du derimod et nyt badeværelse i et uudnyttet kælder- eller loftrum eller som tilbygning, så vil det være en udvidelse af boligarealet, som kræver byggetilladelse.

Bor du i lejlighed bør du tjekke med kommunen om din badeværelsesrenovering kræver byggetilladelse. Hvis du flytter vægge, udvider badeværelset, eller etabler et nyt badeværelse, så kræver det ofte en byggetilladelse. Flytter du et badekar eller et toilet, således at der kommer ændringer i afløbsinstallationerne, så skal du også anmelde byggeriet til kommunen.

Renovering, der ikke kommer i berøring med ventilation eller rørføring af de fælles vand- og afløbsinstallationer kræver ikke byggetilladelse. Flytning af håndvask og udskiftning af flisebeklædning på væggene kræver heller ikke byggetilladelse, når du bor i lejlighedsbyggeri.

Bor du i en andelsboligforening eller en ejerforening, så er det altid en god idé at orientere bestyrelsen om, at du renoverer dit badeværelse – de vil ofte også kunne svare på om badeværelsesrenoveringen kræver byggetilladelse.

Gør det selv eller professionelle fagfolk til badeværelsesrenovering?

Totalrenovering af badeværelset er en af de renoveringer, som de færreste kan klare selv. Ofte skal der flere former for håndværkere ind over renoveringen og mange opgaver kræver også autorisation. Flere af opgaverne svære at udføre og så er det vigtigt at et badeværelse laves efter gældende regler og lovgivning.

Ved en totalrenovering af et badeværelse, kan du få brug for disse faggrupper:

  • En murer kan lægge fliser, støbe gulv, pudse vægge og udføre det påkrævede fugearbejde
  • VVS’eren monterer vaske, toilet, armaturer og lægger rør og afløb
  • En elektriker sørger for alle elinstallationerne
  • Tømreren kan hjælpe hvis der skal laves lofter og opsættes vådrumsgips op
  • En maler sørger for vægge og lofter, og filter, spartler og maler
  • Vil du have et gulv i hærdeplast, som epoxy, polyurethan eller acryl, så skal du have en gulvmand med de rette certifikater med ind over opgaven

Du behøver ikke selv at stå med kontakten til alle de nævnte faggrupper – de fleste vælger at have et håndværkerfirma, der står for hovedentreprisen, og som står for kontakten til de øvrige faggrupper og samarbejdspartnere. Hermed er der et firma, der står for den overordnede kommunikation og planlægning.

Hør Patrick her fortælle om sin oplevelse med at benytte 3byggetilbud.dk

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarSøren Larsen

Hej
Jeg vil gerne have lagt et epoxygulv i mit badeværelse ifm. en totalrenovering af badeværelset. Jeg kan ikke finde ud af om der lovligt kan udføres epoxygulv eller om det stadig kun er PVC og fliser der er godkendte materialer i en vådzone. Kan I svare på det?
Vh Søren

Nynne GrothNynne Groth

Hej Søren

Tak for din kommentar. Flere vælger at få lagt epoxy ovenpå den eksisterende gulvbelægning i badeværelset. Det kræver en certificeret fagmand til at lægge epoxy- eller polyurethangulv. Med begge gulvtyper har du mulighed for at vælge mønster, farve og bestemme hvor mat eller blankt det skal være. Du kan dermed skræddersy looket. Du er velkommen til at benytte vores gratis service til at indhente tilbud på opgaven: https://www.3byggetilbud.dk/lp/epoxy-og-polyurethangulve/

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

AvatarKenneth Holmfred

Det drejer sig om etablering af en nyt badeværelse i vores kælder lige under det gamle i stuen. Der skal lægges varme ned i gulvet i kælderen ca. 35 kvm i samme projekt.

Hvis man bor i et lejebolig, og man er igang med ombygning af badeværelse. Hvilke krav har man så?

Nynne GrothNynne Groth

Hej Lasse

Tak for din henvendelse. Jeg vil først og fremmest anbefale, at du forhører dig hos din udlejer i forhold til, hvilke krav, der er til badeværelsesrenoveringer i din ejendom. Måske der er særlige regler.

Dernæst er det hos kommunen, du skal undersøge yderligere. Bor du i lejlighed bør du nemlig tjekke med kommunen om din badeværelsesrenovering kræver byggetilladelse. Hvis du eksempelvis flytter vægge, udvider badeværelset, eller etabler et nyt badeværelse, så kræver det ofte en byggetilladelse. Flytter du et badekar eller et toilet, så der kommer ændringer i afløbsinstallationerne skal du også anmelde byggeriet til kommunen. Renovering, der ikke kommer i berøring med ventilation eller rørføring af de fælles vand- og afløbsinstallationer kræver ikke byggetilladelse. Flytning af håndvask og udskiftning af flisebeklædning på væggene kræver heller ikke byggetilladelse, når du bor i lejlighedsbyggeri.

Ønsker du uforpligtende tilbud på badeværelsesrenoveringen, så er du velkommen til at bruge vores gratis service: https://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 6 kommentarer