Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Efter kritik: Boligejere kan se frem til et bedre og digitaliseret energimærke i 2019

Energimærkeordning skal opdateres og forbedres, så sjuskefejl undgås. Sådan lyder et nyt initiativ fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, som ønsker at lancere et nyt og digitalt energimærke i 2019. Få indblik i ordningen her.

Formålet med energimærkeordningen har altid været klar. Det handler om at sikre energieffektive bygninger og motivere den enkelte boligejer til at energirenovere mere. Et godt initiativ, som i praksis har været mindre godt udført. Metoden til at vurdere boligernes tilstand har nemlig mødt skarp kritik i årenes løb. Et hus, hvor gulvarealet var registreret to gange eller hvor tagarealet manglede. En energiregning, der var sat næsten 100.000 kroner for højt. Eksemplerne på sjuskefejl i energimærkningen har været flere og i 2017 viste en stikprøve fra Energistyrelsen, at der var fejl i hvert femte energimærke.

Men det skal være slut nu. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet er nemlig klar med en initiativplan for ’en mere robust energimærkningsordning for bygninger’, som skal komme fejlvurderingerne i forkøbet.

Fakta om energimærkeordningen:

Energimærkning blev gjort lovpligtig i 2010 og hjælper boligejere til at forstå bygningens energitilstand. Med en energimærkning placeres husets tilstand fra en skala på A (det bedste) til G (det dårligste) og informerer om, hvordan boligen kan få et bedre energimærke og dermed et lavere energiforbrug.

Korrekt energimærkning er vigtig

Vurderes boligen med et dårligere energimærke kan konsekvensen være, at boligen er svære at sælge og endda udbydes til en lavere pris. Derfor er det særlig vigtigt at sænke antallet af fejl i de udstedte energimærker. Også hvis man spørger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Det er vigtigt for mig, at boligejere og –købere har tillid til energimærket. Jeg kan godt forstå, hvis nogle har været skeptiske over for mærkets kvalitet, men den tillid håber jeg på at genskabe med den løsning, vi præsenterer.

Lars Chr. Lilleholt (V)

Du kan få tilskud i 2020-2026, når du energirenoverer helårsboligen – og som noget helt nyt stilles der også krav til, at du har et gyldigt energimærke på hånden, når du søger om tilskuddet. Vores søsterportal Energihjem.dk har derfor udarbejdet et værktøj, hvor du nemt kan finde dit energimærkenummer og downloade din gyldige energimærkerapport.

Digital energimærkning skal være løsningen

Med hjælp fra en følgegruppe af eksperter og brancherepræsentanter er de nye retningslinjer for energimærkningsordning blevet diskuteret og et væsentligt nøgleord for forbedringen lyder ’digitalisering’. Med en digitalisering af energimærkningen undgås nemlig fejl i de personlige vurderinger.

”Nøglen til at komme fejlene til livs ligger i data og digitalisering. Og vi skal hurtigt i gang. Vi kan se, at mange fejl skyldes sjuskede indberetninger, som let kunne opdages med digital kontrol. Det vil de blive med den nye ordning, og jeg forventer, at vi har et bedre energimærke allerede i 2019,” siger Lars Chr. Lilleholt og fortsætter:

”På sigt er det planen, at energimærket skal være 100 procent digitalt, så det er mindre afhængigt af manuelle inspektioner af huse. Den virkelighed ligger dog et stykke ud i fremtiden, men vi tager de første skridt i dag.”

Motiverer boligejerne til energirenoveringer

Et andet formål med en ny og optimeret energimærkning er at tilskynde energirenoveringerne. Derfor har energi-, forsynings- og klimaministen også allieret sig med eksperter i adfærdsdesign for at undersøge, hvad der fremmer boligejernes lyst til at igangsætte energirenoveringer.

Hovedformålet med energimærket er at motivere til at lave energiforbedringer. Vi har fået mange gode bud fra branchen på, hvordan vi kan løfte den del af mærket. Nu allierer vi os med eksperter i adfærdsdesign, så vi kan se, hvad der rent faktisk flytter folk ude i virkeligheden.

Lars Chr. Lilleholt

Energimærkning anno 2019

Den nye energimærkeordning forventes lanceret i løbet af 2019. Næste år skal nemlig bruges på at eksperimentere med forskellige metoder til bedre energimærkning, så de rette virkemidler vedtages. Hos 3byggetilbud.dk følger vi ordningen løbende. Læs også mere om, hvorfor du bør energirenovere din bolig her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *