Få 3 tilbud
Sektion For håndværkere

Ny installationsbekendtgørelse: Har du styr på den, elektriker?

Overgangsperioden for den nye installationsbekendtgørelse slutter den 1. juli 2019. Det betyder, at du som elektriker efter denne dato skal arbejde efter de nye regler, når du udfører en ny installation. Bliv klogere på bekendtgørelsen her.

Om du skal lave en ny el-installation eller udvide en eksisterende installation, skal du følge installationsbekendtgørelsen. Tilbage i juli 2017 erstattede en ny installationsbekendtgørelse den tidligere stærkstrømsbekendtgørelsen. Herefter havde el-installatørerne en to-årig overgangsperiode til at indkøre den nye bekendtgørelse. Den periode er nu slut.

Det betyder, at du som el-installatør per 1. juli 2019 definitivt skal følge reglerne i den nye installationsbekendtgørelse. Har du styr på dem, eller har du brug for en genopfriskning? Bare rolig, vi giver dig informationer og relevante links her.

Hvorfor en ny bekendtgørelse?

Formålet med den nye bekendtgørelse var et politisk ønske om at gøre reglerne enklere og styrke konkurrencen for dig som installatør gennem anvendelse af europæiske standarder frem for national lovgivning. Derfor er flere danske særregler og undtagelser fjernet i den nye bekendtgørelse for installationer.

Fem væsentlige ændringer

Her får du et overblik over nogle af vigtigste ændringer i den nye installationsbekendtgørelse, der påvirker selve installationsarbejdet. Punkterne er fra brancheorganisationen TEKNIQ.

1. Nye regler for placering af stikkontakter i et rum

Den nye installationsbekendtgørelse indeholder krav om, hvor du må placere en stikkontakt, og hvor mange du skal have i samme rum. Kravet lyder, at for hver påbegyndt fire kvadratmeter gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation.

I en opholdsstue på 20 kvadratmeter skal der derfor være mindst fem stikkontakter. Er to eller flere stikkontakter placeret samlet, tæller de i nogle tilfælde kun for én.

2. Ikke krav om ti stikkontakter per rum

I installationsbekendtgørelsen står der, at for hver påbegyndt 4 m2 gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation. Der er dog ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum.

3. 75%-reglen fastholdes

Den tekniske 75%-regel er ikke direkte nævnt i installationsbekendtgørelsen, men er beskrevet som en dansk særregel i standarden.

4. Krav til L-AUS uddannelse fjernes

Der har tidligere været skærpede krav til uddannelse, når du som installatør arbejder på eller nær spændingsførende installationer. I den nye bekendtgørelse er disse krav fjernet. Dermed bortfalder det eksakte krav, som du også kender i dag, til en årlig L-AUS instruktion. Nu står der blot:

… at de personer, som udfører arbejde på eller nær en elektrisk installation under spænding, skal være tilstrækkeligt kvalificerede til at udføre arbejdet, så de kan undgå de farer, elektricitet kan skabe.

5. Lempet krav til verifikation

Installationsbekendtgørelsen stiller også krav om, at den elektriske installation verificeres efter bekendtgørelsens krav, inden installationen idriftsættes. Verifikationen omfatter eftersyn, afprøvning (herunder måling) og rapportering. Med det nye krav skal du derfor udarbejde en rapport der indeholder måleresultater og lignende.

Hvis du allerede er gået i gang med en installation

Hvis du er i gang med at udføre en ny installation, som ikke når at blive færdig inden den 1. juli 2019, må du gerne udføre installationen efter den gamle stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6 frem mod 1. juli 2020.

Er du vores næste håndværker?

Vi indgår altid aftaler efter geografiske områder, så vi sammen kan finde den løsning, der passer til dit firmas kapacitet.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 kommentarer

AvatarOle Lund

Vi har lige solgt vores sommerhus. Vi overtog det januar år 2000. Det er bygget i 1965. Ny ejer finder, at stikkontakter er ulovlige: Der er ikke “grønne dåser” stikkontakterne. Hvordan var reglerne for stikkontakter i 1965

Nynne GrothNynne Groth

Hej Ole

Tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du kontakter en aut. elektriker med dit spørgsmål, da vi ikke har nogle tekniske rådgivere siddende herinde.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

AvatarBrian Guldhammer

Tæller en dobbelt stikkontakt som en eller to?
Der er tale om alm danske fra fuga med fase, nul og jord.

Nynne GrothNynne Groth

Hej Brian

Mange tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du kontakter en elektriker som kan give en faglig vurdering, for et korrekt svar.
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

AvatarJørgen Folkmann

Tak for svar. Installatøren jeg har været i kontakt med siger nej. Jeg har ham mistænkt for selv at ville have opgaven. Det drejer sig blot om et kabel fra måler til køkken ca. 7 m gennem væg og loft i meget ufremkommeligt og snævert rum.

AvatarJørgen Folkmann

Må man selv trække kabler efter anvisning fra en aut. installatør hvorefter han foretager installationen?

Nynne GrothNynne Groth

Hej Jørgen

Tak for din kommentar. Det kommer helt an på opgavens omfang og om du eksempelvis er underlagt vedtægter, der foreskriver at arbejdet altid skal udføres autoriseret. Jeg vil anbefale dig at spørge en elektriker direkte, som kan rådgive dig om reglerne på området.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 15 kommentarer

Vis flere kommentarer