Ny installationsbekendtgørelse: Har du styr på den, elektriker?

Ny installationsbekendtgørelse: Har du styr på den, elektriker?

Skrevet den 12. juni 2019 af - 2 kommentarer

Overgangsperioden for den nye installationsbekendtgørelse slutter den 1. juli 2019. Det betyder, at du som elektriker efter denne dato skal arbejde efter de nye regler, når du udfører en ny installation. Bliv klogere på bekendtgørelsen her.

Om du skal lave en ny el-installation eller udvide en eksisterende installation, skal du følge installationsbekendtgørelsen. Tilbage i juli 2017 erstattede en ny installationsbekendtgørelse den tidligere stærkstrømsbekendtgørelsen. Herefter havde el-installatørerne en to-årig overgangsperiode til at indkøre den nye bekendtgørelse. Den periode er nu slut.

Det betyder, at du som el-installatør per 1. juli 2019 definitivt skal følge reglerne i den nye installationsbekendtgørelse. Har du styr på dem, eller har du brug for en genopfriskning? Bare rolig, vi giver dig informationer og relevante links her.

Hvorfor en ny bekendtgørelse?

Formålet med den nye bekendtgørelse var et politisk ønske om at gøre reglerne enklere og styrke konkurrencen for dig som installatør gennem anvendelse af europæiske standarder frem for national lovgivning. Derfor er flere danske særregler og undtagelser fjernet i den nye bekendtgørelse for installationer.

Fem væsentlige ændringer

Her får du et overblik over nogle af vigtigste ændringer i den nye installationsbekendtgørelse, der påvirker selve installationsarbejdet. Punkterne er fra brancheorganisationen TEKNIQ.

1. Nye regler for placering af stikkontakter i et rum

Den nye installationsbekendtgørelse indeholder krav om, hvor du må placere en stikkontakt, og hvor mange du skal have i samme rum. Kravet lyder, at for hver påbegyndt fire kvadratmeter gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation.

I en opholdsstue på 20 kvadratmeter skal der derfor være mindst fem stikkontakter. Er to eller flere stikkontakter placeret samlet, tæller de i nogle tilfælde kun for én.
Læs uddybende om placeringen af stikkontakter her.

2. Ikke krav om ti stikkontakter per rum

I den nye bekendtgørelse, er der ikke krav om mere end ti kontakter per rum, som i den gamle stærkstrømsbekendtgørelse.

3. 75%-reglen fastholdes

Den tekniske 75%-regel er ikke direkte nævnt i installationsbekendtgørelsen, men er beskrevet som en dansk særregel i standarden.

4. Krav til L-AUS uddannelse fjernes

Der har tidligere været skærpede krav til uddannelse, når du som installatør arbejder på eller nær spændingsførende installationer. I den nye bekendtgørelse er disse krav fjernet. Dermed bortfalder det eksakte krav, som du også kender i dag, til en årlig L-AUS instruktion. Nu står der blot:

… at de personer, som udfører arbejde på eller nær en elektrisk installation under spænding, skal være tilstrækkeligt kvalificerede til at udføre arbejdet, så de kan undgå de farer, elektricitet kan skabe.Installationsbekendtgørelsen

5. Lempet krav til verifikation

Installationsbekendtgørelsen stiller også krav om, at den elektriske installation verificeres efter bekendtgørelsens krav, inden installationen idriftsættes. Verifikationen omfatter eftersyn, afprøvning (herunder måling) og rapportering. Med det nye krav skal du derfor udarbejde en rapport der indeholder måleresultater og lignende.

Læs mere om de nye regler i installationsbekendtgørelsen her.

Hvis du allerede er gået i gang med en installation

Hvis du er i gang med at udføre en ny installation, som ikke når at blive færdig inden den 1. juli 2019, må du gerne udføre installationen efter den gamle stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6 frem mod 1. juli 2020.

Skriv et svar

Kommentarer

 1. Hej jeg har lige brug for hjælp til at kunne finde om der nye lov om den blå leder må bruges til som i 3G1.5
  Er det noget i kan hjælpe med at finde?

  Hilsen Rene

  Svar
  1. Hej Rene

   Tak for din kommentar. For et konkret svar på dit tekniske spørgsmål vil jeg anbefale dig, at du kontakter brancheorganisationen TEKNIQ direkte, da de står bag punkterne i artiklen.

   De bedste hilsner
   /Nynne – 3byggetilbud.dk

   Svar