Skrevet den 12. juni 2019 af Nynne Groth - 13 kommentarer
Overgangsperioden for den nye installationsbekendtgørelse slutter den 1. juli 2019. Det betyder, at du som elektriker efter denne dato skal arbejde efter de nye regler, når du udfører en ny installation. Bliv klogere på bekendtgørelsen her.
Det betyder, at du som el-installatør per 1. juli 2019 definitivt skal følge reglerne i den nye installationsbekendtgørelse. Har du styr på dem, eller har du brug for en genopfriskning? Bare rolig, vi giver dig informationer og relevante links her.
Formålet med den nye bekendtgørelse var et politisk ønske om at gøre reglerne enklere og styrke konkurrencen for dig som installatør gennem anvendelse af europæiske standarder frem for national lovgivning. Derfor er flere danske særregler og undtagelser fjernet i den nye bekendtgørelse for installationer.
Her får du et overblik over nogle af vigtigste ændringer i den nye installationsbekendtgørelse, der påvirker selve installationsarbejdet. Punkterne er fra brancheorganisationen TEKNIQ.
Den nye installationsbekendtgørelse indeholder krav om, hvor du må placere en stikkontakt, og hvor mange du skal have i samme rum. Kravet lyder, at for hver påbegyndt fire kvadratmeter gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation.
I en opholdsstue på 20 kvadratmeter skal der derfor være mindst fem stikkontakter. Er to eller flere stikkontakter placeret samlet, tæller de i nogle tilfælde kun for én.
Læs uddybende om placeringen af stikkontakter her.
I installationsbekendtgørelsen står der, at for hver påbegyndt 4 m2 gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation. Der er dog ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum.
Den tekniske 75%-regel er ikke direkte nævnt i installationsbekendtgørelsen, men er beskrevet som en dansk særregel i standarden.
Der har tidligere været skærpede krav til uddannelse, når du som installatør arbejder på eller nær spændingsførende installationer. I den nye bekendtgørelse er disse krav fjernet. Dermed bortfalder det eksakte krav, som du også kender i dag, til en årlig L-AUS instruktion. Nu står der blot:
Installationsbekendtgørelsen stiller også krav om, at den elektriske installation verificeres efter bekendtgørelsens krav, inden installationen idriftsættes. Verifikationen omfatter eftersyn, afprøvning (herunder måling) og rapportering. Med det nye krav skal du derfor udarbejde en rapport der indeholder måleresultater og lignende.
Læs mere om de nye regler i installationsbekendtgørelsen her.
Hvis du er i gang med at udføre en ny installation, som ikke når at blive færdig inden den 1. juli 2019, må du gerne udføre installationen efter den gamle stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6 frem mod 1. juli 2020.
Skriv et svar
Kommentarer
Tæller en dobbelt stikkontakt som en eller to?
Der er tale om alm danske fra fuga med fase, nul og jord.
Hej Brian
Mange tak for din kommentar. Jeg vil anbefale, at du kontakter en elektriker som kan give en faglig vurdering, for et korrekt svar.
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk
Tak for svar. Installatøren jeg har været i kontakt med siger nej. Jeg har ham mistænkt for selv at ville have opgaven. Det drejer sig blot om et kabel fra måler til køkken ca. 7 m gennem væg og loft i meget ufremkommeligt og snævert rum.
Må man selv trække kabler efter anvisning fra en aut. installatør hvorefter han foretager installationen?
Hej Jørgen
Tak for din kommentar. Det kommer helt an på opgavens omfang og om du eksempelvis er underlagt vedtægter, der foreskriver at arbejdet altid skal udføres autoriseret. Jeg vil anbefale dig at spørge en elektriker direkte, som kan rådgive dig om reglerne på området.
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk
Vores nabo,s hus er sat til salg, og de stikkontakter der sidder over køkkenbordet er ikke lovlige? Huset er et år ældre end vores (1985( .
Vi skal have renoveret vores køkken, og jeg kunne da godt tænke mig ,at vide hvad det er for nye krav ,der bliver stillet,? Eller er det et køber trick.
Mvh. Kirsten
Hej Kirsten
Mange tak for din kommentar. Det er godt, at du er opmærksom på, hvorvidt installationerne er lovlige eller ej. Jeg vil anbefale dig, at du tager kontakt til en autoriseret elektriker, der kan lave et el-eftersyn eller gennemgå husets installationer. Det kræver nemlig en fagmands vurdering.
Du er velkommen til at benytte vores gratis service, hvis du ønsker uforpligtende tilbud på dette: https://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk
Er der stadig krav om 1 stikkontakt Per 4m² i gang områder?
Hej Mathias
I installationsbekendtgørelsen står der, at for hver påbegyndt 4 m2 gulvareal skal der være mindst én 250 V-stikkontakt i den faste installation. Der er dog ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum. Læs mere her: https://www.sik.dk/erhverv/elinstallationer-og-elanlaeg/vejledninger/elinstallationer/boliger/stikkontakter-boliger
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk
I skriver i punkt 2 :
I den nye bekendtgørelse, er der ikke krav om mere end ti kontakter per rum, som i den gamle stærkstrømsbekendtgørelse.
Her må i nok lige ændre ordlyd da det ikke er korrekt formuleret.
Det er korrekt der i den ny bekendtgørelse er krav til 1 stikkontakt pr 4m2 dog max. 10 stk.
Det er samme krav i forhold til m2 som i den gamle, men i den gamle var max krav 8 stk i et rum.
Hej Henrik
Tak for din kommentar. Det kigger jeg straks nærmere på, så vi får rettet det til det korrekte.
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk
Hej jeg har lige brug for hjælp til at kunne finde om der nye lov om den blå leder må bruges til som i 3G1.5
Er det noget i kan hjælpe med at finde?
Hilsen Rene
Hej Rene
Tak for din kommentar. For et konkret svar på dit tekniske spørgsmål vil jeg anbefale dig, at du kontakter brancheorganisationen TEKNIQ direkte, da de står bag punkterne i artiklen.
De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk