Få 3 tilbud
Sektion For håndværkere

Gode råd til håndværkere: Sådan får din virksomhed en mere grøn profil

Er din håndværkervirksomhed begyndt at tænke grønnere med tiden? Hvis nej, så er det måske en god idé. Bæredygtighed og grønne løsninger vinder nemlig større indpas blandt boligejerne – også i byggeriet. Her får du konkrete tips til, hvordan du kan ride med på den bæredygtige bølge i din virksomhed og kan tilbyde dine kunder en grundig, grøn vejledning. Psst... Vi har også spurgt et håndværksfirma, hvordan de selv gik til opgaven.

Update 25.6.2021: Erhvervshuset er efter denne artikel blevet skrevet blevet angrebet af cyborgs, og noget indhold er derfor ikke længere gældende.


Vidste du, at bygninger står for cirka 40 procent af vores energiforbrug? Renovering af boligmassen er derfor en vigtig spiller, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå vores klimamål – og her kommer din håndværkervirksomhed ind i billedet.

Der findes nemlig mange måder, du som håndværker kan tænke grønnere på. Det kan være i det små, når du overvejer materialer eller i måden du vejleder kunderne på. Inden vi dykker ned i de konkrete råd, ser vi dog først lige nærmere på, hvorfor det overhovedet er en god idé for dig at blive klogere på bæredygtigt byggeri.

Håndværkeren som ‘grøn-rådgiver’

Hvis du allerede nu benytter grønne løsninger i din virksomhed, skal du ikke være bange for at gøre opmærksom på det. En analyse fra Dansk Byggeri viser nemlig, at boligejerne i høj grad forventer, at de kan søge ”grøn rådgivning” hos deres håndværkere.

I undersøgelsen svarer over 40 procent af de danske boligejere, at de spørger håndværkeren til råds, når de skal energirenovere. Det er dermed fordelagtigt for din virksomhed, at du kan rådgive og vejlede bygherren – da flere har en forventning om, at du allerede kan dette.

Medarbejdere efterspørger også bæredygtighed

Faktisk er det ikke kun et krav fra bygherren, at du som virksomhed kan rådgive i energirigtige løsninger. Dit fokus på bæredygtighed kan også have en afgørende betydning i forhold til den fremtidige rekruttering af medarbejdere.

I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Byggeriets Uddannelser angiver 72 procent af medarbejderne nemlig, at bæredygtighed spiller en rolle for dem, når de skal vælge arbejdsgiver, og hele 86 procent mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at de får efteruddannelse i bæredygtighed.

Brdr. Lauridsen: Derfor gik vi grønt

Undersøgelserne taler for dem selv, men hvad siger håndværkeren selv? Vi har snakket med Søren Lauridsen. Han er nemlig direktør hos murer-, maler- og tømrervirksomheden Brdr. Lauridsen, der for tre år siden tog skeen i egen hånd på rejsen mod en grønnere virksomhed.

Søren Lauridsen

Søren Lauridsen, direktør hos Brdr. Lauridsen

”Vi startede vores rejse mod en grønnere håndværkervirksomhed dels fordi vi har nogle personlige holdninger omkring bæredygtighed, men også fordi vi skulle differentiere os på en måde. Her valgte vi, at vi ville satse på bæredygtighed i byggeriet,” siger Søren Lauridsen, som husker, at det var svært at vide, hvor man lige skulle starte:

”Jeg spurgte rundt omkring, hvordan vi kunne komme i gang med den grønne omstilling – for hvilken størrelse er bæredygtighed og hvordan får vi som håndværkervirksomhed implementeret det? Her kom vi i kontakt med Erhvervshus Hovedstaden, som tilbød et forløb der passede til os.”

Hos Brdr. Lauridsen har de også overvejet at få en elbil som firmabil, hvis logistikken i forhold til hjemmeopladning kommer til at passe bedre.

Erhvervshuset tilbyder gratis kurser

Erhvervshuset er en del af erhvervsfremmesystemet og har mange gode og forskellige tilbud til virksomheder – også håndværkervirksomheder. Kig forbi deres hjemmeside, hvor du finder tilbud omkring grønomstilling og bæredygtighed. Langt de fleste af Erhvervshusets tilbud er gratis, og foruden workshops kan virksomhederne også få individuel 1:1 sparring.

Giver bygherren et valg

Hos Brdr. Lauridsen tænker de bæredygtighed ind i det meste af processen – fra vejledning til materialevalg.

”Vi arbejder selv med facade- og tagrenoveringer og her præsenterer vi nogle forskellige pakker til kunderne og forklarer, at de kan vælge en grøn løsning, hvor vi bruger bæredygtige produkter og ellers kan de vælge den traditionelle pakke. Så er det op til bygherren at vælge,” forklarer Søren Lauridsen. Hans råd er derfor også klart:

”Det er bare om at komme i gang og springe ud i det – også selvom du tænker, at det kan være møgbesværligt. Tag et par dage tilbage på skolebænken og få hjælp til, hvordan man udvikler sig i en bæredygtig retning og lærer alle de udtryk, der er i den forbindelse. Vi er glade for, at vi i dag kan rådgive og markedsføre os med, at vi tilbyder bæredygtige løsninger.”

Har du fået blod på tanden for at tænke grønne løsninger ind i arbejdet, så har vi her samlet konkrete råd til, hvordan du nemt kan komme i gang

Tænk energi ind i renoveringsprocessen

Som fagmand kan du også overveje at rådgive i forhold til energirenovering, når bygherre alligevel skal igangsætte et projekt. I flere tilfælde kan det nemlig være fordelagtigt at slå boligforbedringer og energirenovering sammen. På den måde sparer man også at få håndværkerne på besøg flere gange og leve i byggerod.

5 fordele ved at energirenovere:

  1. Bygherren sparer penge på varme- og energiregningen
  2. CO2-niveauet mindskes
  3. Boligens komfort og indeklima kan forbedres markant
  4. Salgsværdien kan øges, da boliger med et godt energimærke bliver mere og mere populært
  5. Der er lige nu fordelagtige tilskud- og fradragsordninger til energirenoveringen

Eksempler på mulige sammenlægninger: Skal man åbne op til kip og renovere køkkenet, så kan bygherren overveje at få energirigtige vinduer i samtidig. Skal taget skiftes ud, så kan loftisoleringen forbedres markant. Skal badeværelset totalrenoveres, så kan du få isoleret varmerør og få lagt isolering i terrændæk samtidig.

Er du vores næste håndværker?

Vi indgår altid aftaler efter geografiske områder, så vi sammen kan finde den løsning, der passer til dit firmas kapacitet.

Efteruddannelse?

Ligesom hos Brdr. Lauridsen kan du overveje om du ønsker at efteruddanne dig indenfor bæredygtige løsninger i byggebranchen. Her findes blandt ” Energivejlederordningen”, som er en landsdækkende, faglig ordning for håndværkere og installatører. For at blive medlem, skal man først gennemføre Energivejlederens grundkurser. Uddannelsen er ikke gratis, men du kan læse mere om den hos Dansk Håndværk her.

En bæredygtighedsguide til entreprenører og håndværkere

”Bliv bedre til bæredygtighed” er hovedtitlen på en publikation udviklet bl.a. af Teknologisk Institut og udgivet med støtte fra Energifonden i januar 2020. Guiden gør entreprenører og håndværkere klogere på:

  • Hvorfor blive bedre til bæredygtighed?
  • Spar på ressourcerne – i produktion, opførelse og drift
  • Skab godt indeklima – lyd, lys og luft
  • Byg til ombyggelighed – anvend fleksible løsninger
  • Byg holdbart – vælg materialer til formålet
  • Kig efter dokumentation – miljømærker og deklarationer

Sæt dig ind i eksisterende ordninger

Hos 3byggetilbud.dk oplever vi stor interesse fra bygherrerne på de aktuelle tilskud- og fradragsordninger. Derfor er det en stor fordel, hvis du som håndværker kan informere bygherren i grove træk om muligheden for at få tilskud eller fradrag på arbejdet. Økonomien spiller nemlig en vigtig rolle for mange bygherrer, når de skal energirenovere – og de klækkelige tilskuds- og fradragsordninger kan derfor være det sidste skub til en mere bæredygtig retning.

I 2021 er det særligt håndværkerfradraget og Energistyrelsens energitilskud, der er i høj kurs i – og vi har lavet dybdegående guides om begge ordninger, som du med fordel kan sætte dig ind i og henvise til for uddybende viden.

Kort om fradrag og tilskud i 2021

Håndværkerfradrag 2021
I 2021 er det muligt at få håndværkerfradrag, når du energirenoverer eller klimasikrer boligen. Det betyder, at bygherren kan få op til 25.000 kroner i fradrag (gælder for personer over 18 år) på din håndværkerløn.

Flere håndværkere hjælper allerede bygherren med at gennemskue fradraget i tilbudsgivningsfasen, hvilket kan motivere til at få igangsat energirenoveringen. Vi har lavet en guide til håndværkerfradraget, hvor du nemt kan se alle initiativer og hvordan fradraget udregnes.

Energitilskud frem til 2026
I 2021 er der i alt afsat 675 mio. kroner til Energistyrelsens tilskudspulje, hvor man bl.a. kan få tilskud til isolering, vinduer og varmepumper. Næste tilskudspulje forventes at åbne efter sommerferien og efterspørgslen blandt bygherrerne er stor. Tilskudspuljen løber t.o.m 2026, så det er en god idé at sætte sig ind i reglerne.

Vidste du eksempelvis at bygherre ikke må acceptere et tilbud fra dig før de har en forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen, men du må gerne rådgive og give et prisestimat? Læs alle detaljer om tilskuddet ved at trykke på knappen.

OBS: Håndværkerfradrag og energitilskud kan ikke kombineres

Materialevalg spiller en rolle

Et andet godt sted at starte er ved at se nærmere på de materialer, du bruger i bygge- eller renoveringsprocessen. Går kunden op i dem og kan du måske rådgive til et mere bæredygtigt valg her? Måske du endda kan benytte genbrugsmaterialer?

Nedenfor har vi samlet en oversigt over, hvilke miljømærker og deklarationer, du kan kigge efter for at sikre en bæredygtig produktion af materialerne og at de overholder miljømæssige standarder og krav.

Du skal dog også overveje den bæredygtige vinkel i forhold til holdbarhed. Dyrere materialer er oftest i bedre kvalitet, hvilket betyder de holder længere og er bedre for miljøet. Ligesom at korrekt bortskaffelse af materialerne styrker genbrugelighed og ressourcespild.

  1. Hvorfor blive bedre til bæredygtighed?
  2. Spar på ressourcerne – i produktion, opførelse og drift
  3. Skab godt indeklima – lyd, lys og luft
  4. Byg til ombyggelighed – anvend fleksible løsninger
  5. Byg holdbart – vælg materialer til formålet
  6. Kig efter dokumentation – miljømærker og deklarationer


Hold øje med dokumentationen

Lovpligtige dokumenter

  • Ce-mærkning
  • REACH – Artikler
  • REACH – Kemiske stoffer/blanding
  • Sikkerhedsdatablad
  • RoHs
  • Montagevejledning og brugsanvisning
  • Godkendelser til drikkevand
  • Godkendelser til algebekæmpelse

Certificering af bæredygtigt byggeri

DGNB
BGNB
Svanemærket
Svanemærket
BREEAM
BREEAM
LEED
LEED

Certificering af byggemateriale

Cradle to Cradle
Cradle to Cradle
Blauer Engel
Blauer Engel
PEFC
Certificeret Træ: PEFC
FSC
Certificeret træ: FSC
Indeklimamærket
Indeklimamærket
Svanemærket
Svanemærket
EU Blomsten
EU Blomsten
Astma og Allergi Danmark
Astma og Allergi DK

Deklarationer af byggematerialer

  • Miljøvaredeklarationer (EPD)
  • EUTR (EU Timer Regulation)
  • Bortskaffelse/genanvendelse
  • Energimærkning
  • Genanvendt indhold

Find mere information om mærkerne her:

Mange af de frivillige ordninger er kort beskrevet af Danske Byggecentre på bygdok.dk. Du kan også finde mere information om de fleste af mærkerne her.

Kilde: Bliv bedre til bæredygtighed (PDF) af Byggeri og Energi.


Hvad er dit bedste råd?

Del gerne dine bedste råd til bæredygtigt byggeri med andre i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *