Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Nekrolog: Håndværkerfradraget har få uger tilbage

Det populære håndværkerfradrag er i dag med vedtagelsen af regeringens finanslov officielt afskaffet. Håndværkerfradraget har haft en turbulent tilværelse og i dag fik det sit endelige dødsstød, da Regeringen, SF og Enhedslisten ikke kunne finde plads til ordningen i deres finanslovsaftale. Beslutningen kan få store konsekvenser for flere af byggeriets parter.

UPDATE 2021: Håndværkerfradrag i 2021 er et grønt fradrag på håndværkerens løn, når du energirenoverer eller klimasikrer boligen. Fradraget i 2021 er på 25.000 kr. pr. person over 18 år i husstanden. Læs mere her

UPDATE 1.1.2016: Håndværkerfradraget er ikke dødt. Der er kommet nye regler for håndværkerfradraget i 2016. Du kan i denne infografik læse, hvad der gives håndværkerfradrag til og hvordan: Infografik: Håndværkerfradraget 2016-2017 forklaret

Når nytårsraketterne bliver skudt af d. 31. december 2014 kan danskerne også skyde en hvid pil efter et fradrag på håndværkerens arbejdsløn. Dette til stor ærgrelse for en lang række organisationer, virksomheder og ikke mindst boligejere. Håndværkerfradraget har nemlig været en succesfuld ordning, der har skabt masser af aktivitet og vækst i byggesektoren, samtidig med at det har været en økonomisk håndsrækning til utallige boligejere, der skulle renovere og vedligeholde boligen.

Nedlæggelse af fradrag får konsekvenser

Ifølge Dansk Byggeri vil afskaffelsen af fradraget sende 5000 håndværkere ud i ledighed, og hos Håndværksrådet frygter man, at afskaffelsen får konsekvenser for flere hundrede lærepladser i byggeriet. Det er især de små- og mellemstore virksomheder, som får byggeopgaver fra private kunder, der vil blive ramt af nedlæggelsen.

Hos 3byggetilbud.dk har vi adspurgt 150 private boligejere i perioden 9/11-11/11, om de planlægger at få håndværkerfradrag for arbejdet. Det svarer 60 procent ja til. Af de 60 procent, som ønskede at få fradrag for deres arbejde var det hele 70 procent, der ikke ønskede at få arbejdet udført, hvis ikke der var fradrag på det.

Planlægger du at få håndværkerfradrag på arbejdet?

59.33%

Ja

Vil du stadig have arbejdet udført, hvis du ikke kan få fradrag?

70.1%

Nej

Med andre ord er der en lang række byggeopgaver, der blev og stadig bliver igangsat på grund af fradragsordningen.

Håndværkerfradraget var en politisk hårknude

Håndværkerfradraget har været populært blandt danskerne. Alene i 2013 valgte 554.000 danskere at bruge ordningen. Af disse kom størstedelen fra mellem-indkomstgrupperne. Kun 38.000 af dem havde en indkomst på mere end 700.000 om året, mens 310.000 med indkomst under 350.000 kroner om året anvendte ordningen i 2013. Derfor har den nuværende regering været kritiseret for at afskaffe en ordning, som en bred vifte af indkomstgrupper havde gavn af.  

Havde det derimod stået til de Konservative havde en finanslov tværtimod indeholdt en fordobling af håndværkerfradraget. Ligeledes har Venstre meldt ud, at håndværkerfradragets bevarelse var et ultimatum, hvis de skulle være med i en aftale om finansloven.

Håndværkerfradraget har derfor længe været genstand for en del politisk tovtrækkeri og har som følge haft en turbulent tilværelse. Oprindeligt indførte VK-regeringen ordningen i 2011, men da fradraget udløb med udgangen af 2012 og regeringen hed SSFR ville man ikke forlænge fradraget.

I april 2013 valgte den røde regering alligevel at genindføre håndværkerfradraget frem til udgangen af 2014. Det er altså set før at fradraget er blevet afskaffet og genindført og et folketingsvalg i 2015 kan muligvis resultere i at fradragets eksistens endnu engang kommer til debat.

Håndværkerfradraget

I 2011 blev håndværkerfradraget anvendt af 554.000 danskere. De fik fradrag for i alt 1,8 milliarder. Det svarer til at hver dansker i gennemsnit trak 11.500 kroner fra i skat. AKtuelle skattetal for håndværkerfradraget kan findes på SKATs hjemmeside.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *