Håndværkerfradraget i 2013 og 2014
Et stort flertal på Christiansborg har den 21. april 2013 valgt at genindføre håndværkerfradraget, efter det blev afskaffet den 31. december 2012. Nu er der igen åbnet op for håndværkerfradraget i sin gamle form dog med den tilføjelse, at sommerhuse også indgår i ordningen. Håndværkerfradraget gælder for hele 2013 og 2014.
Opdatering: I 2021 er håndværkerfradraget grønt. Det betyder, at du kan få fradrag for op til 25.000 kroner, når du energirenoverer og klimatilpasser din bolig. Læs alt om håndværkerfradraget her.
Håndværkerfradraget, også kaldet Servicefradraget eller Boligjobordningen, giver dig som boligejer et fradrag til eksempelvis håndværkeropgaver, energirenoveringer og andre byggeopgaver. Fradraget gives for håndværkernes arbejdsløn, hvilket betyder, at boligejere og beboere over 18 år kan få op til 15.000 kroner i skattefradrag på håndværkerens arbejdsløn, og 30.000 kroner til et ægtepar.
Bruger du de 15.000 kroner, er det ca. 5.000 kroner netto, og altså 10.000 kroner netto, hvis der er tale om to voksne i en husstand. Ordningen gælder for 2013 og 2014, og fungerer med tilbagevirkende kraft i 2013. Vi har lavet en grafik der forklarer alt om håndværkerfradraget.
Håndværkerfradraget anvendes til mange forskellige typer af opgaver og kan være et incitament til at komme i gang med bygge- eller renoveringsopgaver, man alligevel skal i gang med. Det kan for eksempel være tømreropgaver, isoleringsopgaver, vinduesopgaver, tagopgaver eller mureropgaver m.m.
Indtast arbejdslønnen på SKAT.dk
For at få fradraget, skal man indtaste arbejdslønnen på SKAT’s hjemmeside under sin selvangivelse, hvor der er et punkt, der hedder “Indberet servicefradrag”. Husk, du kun kan få håndværkerfradrag, hvis du benytter et håndværkerfirma, der har et CVR-nummer, og samtidig skal det fremgå på fakturaen, hvor meget arbejdslønnen udgør af prisen på den samlede opgave.
OBS: Du kan indberette dit håndværkerfradrag for 2013 fra den 10. marts 2014, når din årsopgørelse er klar i TastSelv
Ny beregner til fradraget
3byggetilbud.dk har udarbejdet en beregner, der kan beregne, hvor meget man kan få i håndværkerfradrag. Konkret fungerer beregneren således, at man indtaster, hvor mange personer, det drejer sig om, hvor meget udgør arbejdslønnen, og hvad har du eventuelt tidligere har brugt af fradraget. Ved at indtaste disse oplysninger, får du svar på, hvor meget du netto får ud af håndværkerfradraget.
Beregneren beregner ud fra den gennemsnitlige kommuneskat, som håndværkerfradraget beregnes ud fra. Det konkrete beløb afhænger af ens kommuneskat, men nettobeløbet er cirka en tredjedel af arbejdslønnen.
Det kan du bl.a. få fradrag til:
Boligens ydre rammer:
- Reparation, renovering, isolering og udskiftning af tag, herunder tagrender og afløb
- Reparation eller udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas
- Reparation eller udskiftning af yderdøre, terrassedøre m.m.
- Reparation, maling og isolering af ydervægge
- Forbedringer af boligens tilgængelighed for handicappede
- Fornyelse eller etablering af dræn
- Radonsikring
- Installation af solfangere og solceller
- Arbejde på hustandsvindmøller
Boligens indre rammer:
- Reparation eller fornyelse af køkken og bad
- Gulvarbejder
- Brandsikring, herunder nettilsluttede røgalarmer
- Installation eller forbedring af ventilation
- Installation eller forbedring af afløbsinstallationer
- Reparation eller udskiftning af vandinstallationer
- Reparation eller fornyelse af elinstallationer
- Reparation, installation eller udskiftning af biokedelanlæg
- Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg
- Udskiftning eller reparation af fjernvarmeenheder
- Installation af varmepumper, der ikke kan køle (herunder jordvarmepumper)
- Maler- og tapetserarbejde
Det kan du ikke få fradrag til:
- Brobelægninger
- Havegange (anlæg)
- Flisebelægning
- Indkørsler
- Terrasser
- Trapper (hverken inde i eller uden for boligen)
- Læmure, stakitter og lign
- Saunaer, spabade og swimmingpools
- Altaner – dog er franske altaner omfattet
- Carporte, garager, skure og udhuse
- Udestuer
- Havestuer
- Skorstene
- Døre og vinduer i nye huller
- Brændeovn og pejse
- Opsætning af postkasser
- Arbejde på et oliefyr
- Rådgivningsydelser fra arkitekter, ingeniører, osv.
- Opsætning af tyverialarmer
- Reparation eller udskiftning af dørlåse
- Luft/luft-varmepumper, og varmepumper, der kan køle
- Røgsugningsanlæg til pejse, ovne mv
- Antenneinstallationer
Kilde: SKAT.dk
Udnyt fradraget – Få 3 tilbud
Skal du have udført en håndværkeropgave, kan du gratis indsende din opgave på 3byggetilbud.dk, hvorefter du modtager 3 uforpligtende tilbud.
P.S. Har du spørgsmål til håndværkerfradraget, så hold dig ikke tilbage i kommentarfeltet herunder.
32 kommentarer
Hej Vi skal have skiftet vores gamle tagpap tag til et tag med eternit og hældning.
Arbejdslønnen bliver ca 82000 kr. Hvor meget får man så i fradag når der bor 4 personer over 18 i huset?
Hej Hamza,
Tak, for din henvendelse. Fradraget afhænger lidt af, hvilken kommune I bor i og hvor meget I betaler i kommuneskat. I jeres tilfælde kan I (hvis der ikke er nogle af jer, som har benyttet jeres fradrag til andet arbejde i løbet af året) udnytte jeres fradrag til fulde, fordi arbejdslønnen er så stor, som den er. Med en gennemsnitlig skatteprocent vil I derfor få 18960 kroner i fradrag i jeres husstand. Du kan anvende vores fradragsberegner til at lave udregningerne: http://blog.3byggetilbud.dk/haandvaerkerfradrag/
/ Maria
Hejsa jeg har købet et gammel hus der er næsten ingen isolering hvis jeg så laver det selv kan jeg så ikke få tilskud ?
Hej Michael,
Når du får håndværkerfradrag er det håndværkerens løn, som du trækker fra i SKAT. Du kan derfor ikke få fradrag, hvis du selv udfører arbejdet.
Hej, Jeg har fået selv lavet /fået lavet stort set alt om i min forhåbentligt fremtidige bolig, der p.t. godt nok udelukkende har status som sommerhus (jeg har fast bopæl i anden andelsbolig imens byggeri står på). Jeg har hele tiden været af den (forkerte?) opfattelse, at man IKKE kunne fratrække forbedringer i ens sommerhus, men en hndværker fortæller mig nu, at man KAN! -men at man naturligvis KUN kan fratrække de SAMLEDE arbejdsudgifter inkl. moms (uanset om det er ‘fast’ el. fritidsbolig) op til det totale fradragsberettigede beløb (er det 30tKr?) – er håndværkerens udsagn korrekt?
Hej Kristian,
Tak, for din henvendelse Det er helt korrekt, at fritidsboliger, sommerhuse og ferielejligheder er omfattet af håndværkerfradraget. Det er dog et krav at du betaler ejendomsværdiskat af fritidsboligen. Du kan dog kun få et årligt samlet fradrag på 15.000 kroner og det er kun ejere af fritidsboligen og ejerens ægtefælde, der kan få fradrag. Du kan læse mere om håndværkerfradrag til sommerhuse på SKATs hjemmeside: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234759
Hej. Jeg kan læse, at fradraget også gælder sommerhuse. Vil det sige, at det også gælder fleksboliger dvs. selvom man ikke anvender et hus som helårsbolig?
Hej.
Tak, for dit spørgsmål. Det er rigtigt at fradraget også gælder sommerhuse. Du behøves ikke at anvende boligen hele året. Sålænge at du er ejendomsværdiskattepligtig af din fritidsbolig gælder ordningen og du kan trække de samme typer udgifter fra, som man kan med en helårsboliger.
Viser 0 af 32 kommentarer