Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Brolæggeren deler ud af tips og tendenser

Drømmer du om ny belægning? I indkørslen, på terrassen eller et helt andet sted? Få de allerbedste tips, råd og god viden fra 3byggetilbud.dks brancheekspert inden for brolægning Agner Sølvsteen fra Sølvsteens Have-entreprise.


Der er et bredt udvalg af sten og fliser til anlæg af haver. De kommer i mange forskellige farver og former, herunder runde, firkantede, og amøbeformede. Disse fliser kan lægges i forskellige mønstre, og det kan være interessant at blande forskellige typer eller størrelser af fliser/sten. Agner Sølvsteen fra Sølvsteens Have-Entreprise giver hans gode råd og deler ud af erfaringer om brolægning, fliser og sten. Og giver inputs til, hvordan du vedligeholder din belægning på terrassen, i indkørslen, på havestierne eller på din cykelparkering.

Hvilken belægning og hvor?

I haver anvendes belægninger som fliser, natursten og grus til forskellige formål såsom stier, trapper, indkørsler og terrasser. Fliser er en populær valgmulighed i mange danske haver, men generelt refererer belægning til enhver form for underlag, der ikke er jord.

“Formålet med belægninger er at skabe passende og stabile overflader, der er tilpasset den trafik, der forekommer på det pågældende område,” fortæller Agner Sølvsteen, der er indehaver af Sølvsteens Have-Entreprise og har stor erfaring med brolægningsfaget og belægningsopgaver for både private boligejere og erhvervsdrivende.

Han uddyber: “For eksempel er der større krav til underlaget, hvis det skal bruges til parkering af biler, i modsætning til et fast underlag til at nå havens drivhus.”

Hvilke sten er de mest udbredte?

Fliser og sten kommer i et stort udvalg af farver, former og mønstre, hvilket giver en masse muligheder for kreativitet og personlig tilpasning af udendørs rum.

Når man mikser forskellige typer af fliser og sten, som f.eks. chaussesten med betonsten eller perlesten, skaber man ikke kun visuel variation, men også forskellige teksturer og overflader. Dette kan bidrage til at skabe et interessant og unikt design for terrassen.

Miksning af forskellige materialer kan også have økonomiske fordele, da natursten ofte kan være dyrere end beton- eller perlesten. Ved at kombinere de forskellige materialer kan man strække budgettet og stadig opnå et attraktivt resultat.

Her er nogle ideer til, hvordan man kan mikse fliser og sten:

  1. Mønstre: Lav mønstre ved at kombinere forskellige farver og former. F.eks. kan du oprette en kant eller et bånd med chaussesten omgivet af betonfliser.
  2. Overgange: Skab glidende overgange mellem forskellige områder ved at blande materialer. Du kan f.eks. lave en overgang fra en betonflise-terrasse til et område med en mindre jævn sten. Når du kombinerer flere forskellige sten, så huske at det er vigtigt at tage funktionen i betragtning, når du vælger stenene. For eksempel kan det være en fordel at vælge helt flade sten til de områder, hvor der skal placeres bord og stole, så det bliver mere behageligt at sidde og bevæge sig rundt.
  3. Accentområder: Brug en type sten som en kontrastfarve eller et accentområde. For eksempel kan du indarbejde farvede fliser i en ellers ensfarvet betonfliseterrasse.
  4. Mosaik: Lav små mosaikområder med forskellige sten og fliser for at tilføje kunstneriske elementer til terrassen.
  5. Grænser: Brug forskellige sten til at definere kanterne af eller oprette forskellige sektioner. I haven kan fliser og sten anvendes til at skabe mindre områder eller zoner. Eksempelvis et bålsted eller lign.
  6. Fokuspunkter: Skab fokuspunkter ved hjælp af specielle sten eller fliser, f.eks. en mønsterudskæring eller en geometrisk form.

Det er vigtigt at overveje, hvordan de forskellige materialer og mønstre vil komplementere hinanden og passe til den generelle stil og æstetik, du ønsker at opnå. Husk også at vælge materialer, der er velegnede til udendørs brug og har den nødvendige holdbarhed til at modstå vejrforholdene i dit område.

En dygtig brolægger som Agner Sølvsten vil gerne spare med dig om, hvad der kan få din belægning til at skille sig ud for noget positivt. Han har gode idéer til, hvordan du eksempelvis kombinerer farver og mønstre i belægningen.

Tip: Det kan også være en god idé er at kigge efter inspiration online eller i magasiner for at få ideer til, hvordan du kan mikse forskellige fliser og sten på en smagfuld og æstetisk måde.

Keramiske fliser er blevet populære

Agner fortæller, at han ser en stigende efterspørgsel på keramiske fliser eller klinker til udendørs brug:

“De keramiske klinker er på vej ind og det er der flere årsager til,” siger han.

En af grundene til at keramiske fliser er på vej ind er deres stilrene udtryk og æstetiske appel. Disse fliser er skåret med høj præcision på maskiner, hvilket muliggør ensartede fuger på tværs af hele belægningen. Kunden kan få præcis den ønskede fugestørrelse, da fliserne er skræddersyet efter nøjagtige mål. Dette giver mulighed for en mere præcis og elegant finish, hvilket ofte er en tiltrækkende faktor for mange:

En anden fordel ved keramiske udendørs fliser er deres modstandsdygtighed over for både varme og frost. Da de er brændt ved høj varme, kan de tåle ekstreme temperaturer uden at blive beskadiget.

Agner Sølvsteen, Sølvstens Have-Entreprise

“Selvom prisen kan være en udfordring for nogle, vælger mange alligevel keramiske fliser på grund af deres holdbarhed, æstetik og evne til at skabe en elegant og ensartet belægning,” tilføjer Agner Sølvsteen.

Den helt store årsag til, at de keramiske fliser vinder indpas er deres holdbarhed. Fliserne har nemlig været brændt ved meget høje temperaturer (omkring 4.000 grader) og det gør dem enormt modstandsdygtige:

“Det er jo det der med, at de kan ikke tage imod noget. Så det vil sige, at du kan ikke få alger, du kan ikke få flisepest. Har du en bil, der står og drypper olie kan du bare rengøre efter den med med en højtryksspuler, eller sådan en flisrenser, uden at du skal ind og overfladebehandle alt det bagefter. Så derfor kan man ikke se om belægningen er helt ny, eller om den er 10 år gammel,” tilføjer Agner Sølvsteen.

Natursten giver et flot spil

Ifølge den erfarne brolægger er natursten også ved at bilve rigtig poopulære.

“Og så sandsten er begyndt at blive populært, altså natursten. Fordi de er lidt mere grove og kan give et naturligt flot spil,” forklarer han.

Natursten er et særligt populært valg til terrasser på grund af deres naturlige skønhed og variation i udseende. De mest almindelige typer natursten til terrasser omfatter følgende:

  1. Marksten/piksten: Disse sten er naturligt flade og jævne på den ene side, hvilket gør dem ideelle til at lægge i et stabilt mønster på terrassen.
  2. Granitsten som chaussesten: Granitsten er kendt for deres styrke og holdbarhed, hvilket gør dem velegnede til at skabe slidstærke terrasser.
  3. Perlesten: Disse små, runde sten tilføjer et dekorativt element til terrassen og kan bruges i forskellige farver for at skabe forskellige mønstre.
  4. Skifer: Skifersten har en unik flakket overflade, der bidrager til deres naturlige skønhed og langvarige holdbarhed.
  5. Skærver i natursten: Disse små, runde eller flade sten bruges som dekorative elementer på terrasser, hvilket tilføjer ekstra charme.

Det, der gør natursten attraktivt, er deres naturligt ujævne overflade og variation i farver, hvilket giver terrassen et mere autentisk og æstetisk udtryk i forhold til betonsten. Med tiden bliver mange natursten endda smukkere, når de udvikler en patina og aldersrelateret karakter, der tilføjer en charmerende rustik fornemmelse til terrassen.

“Naturstenene er populære, fordi de giver et flot naturligt spil, da det er sten, der er hugget direkte ud af et brud. Men de tager imod alt, så hvis det skal se fuldstændigt ensartet ud, eller der ikke må være beskidt på belægninge, så er natursten nok ikke det oplagte valg, men det kan give et rigtig, rigtig flot resultat,” siger Agner Sølvsteen.

Brolæggeren fortæller i øvrigt, at det særligt er på terrasser og havegange/stier, at natursten er et populært valg.

Trend: Fliserne må gerne være store

Ifølge Agner Sølvsteen er der særligt stor efterpsørgsel på de store fliser. Måske fordi at mange er vokset op med fliseterrasser af små sten. Belægninger, som ofte er blevet forbundet med ukrudt og ujævnheder i belægningen.

Sådan undgår du ukrudt mellem fliserne

Ukrudt mellem fliserne forekommer ofte, fordi at vind blæser sand væk fra fugerne mellem fliserne:

Der flyver hele tiden hele tiden jord og sand og alt muligt rundt i luften. Og når der så ikke er fugesand i fugerne, jamen, så kan jorden lande der. Når der først er jord, og der lander et ukrudtsfrø, så kommer der en mælkebøtte eller lignende,”

forklarer Agner Sølvsteen.

Det allerbedste værn mod ukrudt er at have belægning, der er lagt ordentligt fra start af. En god terrasse, indkørsel eller anden form for belægning kræver nemlig at underlaget bliver lagt efter foreskrifterne. Agner Sølvsteen forklarer:

“Der er to slags grus, når du laver belægning. Der er stabilgrus, som er det bærende lag. Det er det, der kan tåle en masse vægt. Og så har du afretningsgruset, som er det, du lægger ovenpå stabilen, som giver det der glatte lag, der gør, at du kan få dine fliser til at ligge pænt. Det må maks ligge i en lagtykkelse af 5 cm. Og ligger du mere end det, så er det du får mormors gamle indkørsel, med sådan nogle 10 cm dybe kørespor, efter hun har kørt i den i 10 år og en bil, der skraber på efter 20 år. Fordi det grus, det er simpelthen ikke lavet til at holde belægningen,” forklarer Agner Sølvsteen.

Bliver underlaget og resten af belægningen lagt ordentligt fra start af, er du til genæld sikret et langtidsholdbart resultat. Af samme årsag er der hos Sølvsteens Have-Entreprise 15 års garanti på belægningen, hvis det er firmaet der står bag bunden af belægningen.

Er uheldet allerede sket og er der kommet ukrudt mellem fugerne, så fortæller Agner Sølvsteen, at du kan komme langt med fugesand mellem fugerne: “Sidder ukrudtet mellem fliserne godt fast, så kan det være svært at komme det rigtigt til livs,” forklarer han.

Mange tyr til fliserens for at få den helt gamle belægning forskønnet og fjernet flisepest og lignende:

“Fliserne kan sagtens klare det, fordi de bliver implanteret bagefter, hvilket vil sige, der bliver sprøjtet sådan noget kemikalie ud over dem, som går ind og forsejler overfladen. Når du har fået spuglet snavs og smuds væk får fliserne næste den originale farve,” forklarer han.

Nedbør og belægning: Vidste du?

At hvis belægningen er lagt ordentligt, så er det kun 5 procent af vandet der bliver optaget af sten eller løber ned mellem fuger. De resterende 95 procent løber af belægningen eller derhen, hvor brolæggeren vil have det hen. Det fortæller Agner Sølvsteen fra Sølvsteens Have-entreprise.

Han fortæller også, at der regler for, hvor du leder regnvand hen og hvor meget og hvordan du må lede vandet væk fra din grund. En professionel brolægger kan sætte dig ind i reglerne, når du eksempelvis skal anlægge en indkørsel, så du overholder de gældende regler.

Hvad koster brolægning?

Prisen for brolægning kan variere betydeligt afhængigt af forskellige faktorer, såsom det valgte materiale, det samlede areal og entreprenørens prissætning. Generelt er brolægning en omkostningstung investering, da det indebærer manuel arbejdskraft, materialer og specifikke færdigheder. Til gengæld er det en udgift, som du betaler én gang – får du arbejdet lavet ordentligt er holdbarheden nemlig meget lang.

Materialer spiller en afgørende rolle i prisen for brolægning:

Betonsten: Dette er en af de mere overkommelige muligheder. Prisen pr. kvadratmeter for betonsten kan variere afhængigt af stenens kvalitet og design. Det er dog generelt en mere budgetvenlig mulighed end nogle af de andre materialer.

Natursten: Natursten, såsom granit, skifer eller sandsten, er mere æstetisk tiltalende og holdbare, men det er også dyrere end betonsten. Prisen varierer afhængigt af typen af natursten, dens oprindelse og dens behandling.

Permeable belægninger: Disse belægninger tillader vand at passere igennem og kan være en mere miljøvenlig løsning. De er normalt dyrere end betonsten, men priserne kan variere afhængigt af producenten og den specifikke type.

Agner Sølvsteen gør opmærksom på, at prisen pr. kvadratmeter normalt falde, når arealet øges. Dette skyldes, at der er en vis fastomkostning ved at etablere arbejdet og få udstyret på plads. Når arbejdet først er i gang, kan det samlede areal opnås mere effektivt, hvilket reducerer omkostningerne pr. kvadratmeter:

“Det er de første 50-60 kvadratmeter, der er dyre. Så hvis vi nu siger, at de første 50 kvadratmeter koster måske 1000 kroner kvadratmeter, inklusive sten og ny bund og alting. Og derefter op til, lad os sige, 100 kvadratmeter, så kan du måske nøjes med at give 900. Og derfra op, så ligger man måske på sådan noget 650-700 kroner kvadratmeter. Så snart du kommer op og har en vis mængde jord og alt sådan noget, der skal væk, så har du bare nogle faste udgifter, som altid vil være der som at skulle have en gravmaskine ud, og vognmanden slipper vi heller ikke for. Men det er et engangsbeløb, der stort set ikke stiger, selvom du øger arealet.”

Agner Sølvsteen påpeger derfor, at det sjældent kan betale sig at bide brolægningsprojektet op i bidder, men at du i stedet får hele opgaven løst på én gang.

3 tips til flot belægning fra brolæggeren

  1. Korrekt forberedelse er nøglen: En af de vigtigste faktorer for en holdbar og smuk belægning er den rigtige forberedelse af underlaget. Sørg for at fjerne al gammel belægning, ukrudt og rødder, og skab en jævn og stabil grund ved at komprimere jorden eller anvende det nødvendige fundamentmateriale. Ved at investere tid og kræfter i en solid forberedelse, vil belægningen kunne modstå belastninger og bevare sin udseende i mange år.
  2. Vælg den rette belægningsløsning: Der findes mange typer belægningsmaterialer, såsom keramiske fliser, betonfliser, natursten og trædæk. Det er vigtigt at vælge den rigtige type belægning, der passer til både dit behov og det område, der skal belægges. Overvej faktorer som holdbarhed, æstetik, vedligeholdelse og budget, før du træffer din beslutning. En erfaren brolægger kan rådgive dig om de bedste valgmuligheder ud fra dine specifikke krav.
  3. Professionel installation er afgørende: Selvom nogle små belægningsprojekter kan udføres som gør-det-selv-opgaver, er det altid bedst at overlade større eller mere komplekse projekter til professionelle brolæggere. En veludført installation vil sikre, at belægningen ligger jævnt og stabilt, og at den bliver korrekt forseglet eller fugtet, afhængigt af typen af belægningsmateriale. Professionelle brolæggere har den nødvendige ekspertise og udstyr til at udføre arbejdet effektivt og med høj kvalitet, hvilket sikrer et langvarigt og tilfredsstillende resultat.

Ved at følge disse tips og samarbejde med en kompetent brolægger, vil du kunne nyde en smuk, holdbar og funktionel belægning, der kan forbedre udseendet og værdien af dit udendørs rum.

Sølvsteens Have-Entreprise

Sølvsteens Have-Entreprise er 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor brolægning. Det erfarne firma har den rette viden og erfaring til at løfte alle former for brolægnings- og anlægsprojekter uanset størrelse og karakter. Om du er privat, erhvervsdrivende eller boligforening, er du velkommen til at kontakte Sølvsteens Have-Entreprise her.

Branchepartner - brolægning

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *