Høj aktivitet på boligmarkedet medfører øget efterspørgsel på håndværkere
Rekordmange handler, prisstigninger, korte liggetider og købere, der træder hinanden over tæerne for at få lov at købe boligerne. Boligmarkedet har i den grad trodset corona-krisen og det samme har været gældende for byggebranchen, der har været travlt som aldrig før. Vi dykker ned i udviklingen og ser nærmere på, hvorfor og hvordan de to brancher har indvirkning på hinanden.
Det er ikke gået mange næsen forbi, at det seneste år er gået rigtig stærkt på det danske boligmarked. På trods af et år med coronakrise har danskernes boligappetit virket næsten umættelig det seneste år. Rekordmange boliger har skiftet hænder og det har vist sig i stigende priser, flere handler og et svindende lavt udbud af boliger til de mange købelystne danskere.
Boligrekordernes år
De gennemsnitlige salgspriser for ejerlejligheder steg ifølge Boligsiden med 11,7 procent efter et år med corona. Sommerhusene blev i gennemsnit 12,7 procent dyrere end for et år siden, og villaer og rækkehuse blev solgt til 9,2 procent mere end de gjorde lige inden coronanedlukningen af landet i marts 2020.
”Boligmarkedet har mod alle forventninger været på en voldsom optur under corona – bortset fra de første uger efter nedlukningen af landet i marts sidst år. Salgstal og priser er steget markant som følge af den store efterspørgsel,” fortæller boligmarkedsanalytiker hos home Henrik Hauthorn.
Boligtype | Pris pr. kvm. (kr.) | Ændring seneste måned | Ændring seneste år |
---|---|---|---|
Villaer og rækkehuse | 16.415 | 1,7 % | 14,3 % |
Ejerleligheder | 33.154 | 1,7 % | 16,6 % |
Sommerhuse | 20.532 | 4,2 % | 24,4 % |
Forklaringen ligger i den store mængde tid, som danskerne har brugt i hjemmet. Mange har arbejdet hjemme (og gør det stadig), de har ikke kunne rejse eller være sociale uden for hjemmets fire vægge i samme omfang, som de hidtil har kunne. Det har skabt et øget fokus på boligens stand og indretning, som har ført til både flytninger, renoveringsprojekter og småforbedringer i bolig og have.
”Tendensen er blevet forstærket af, at mange ikke har kunnet bruge penge på rejser og fornøjelser, hvilket har givet bedre råd og lyst til at spendere lidt ekstra på bolig,” tilføjer Henrik Hauthorn.
Hos home har mæglerne i deres 180 home-butikker i den grad også kunne mærke, at boligmarkedet har været rødglødende. Eksempelvis har antallet af gennemførte fremvisninger været skyhøjt: ”Home-mæglerne har bl.a. gennemført 40.000 ekstra fremvisninger i 2020 sammenlignet med 2019, og i de fire første måneder af i år har de allerede budt velkommen i en bolig ca. 70.000 gange mod ca. 45.000 i samme måneder af 2020,” fortæller Henrik Hauthorn.
De mange fremvisninger har også udmøntet sig i et stort antal salg. I 2020 hjalp home ca. 20 procent flere boligejere i mål med deres boligsalg sammenlignet med 2019, og til og med april i år ligger mæglerkædens samlede salg næsten 48 procent foran sidste år.
Byggelysten har været immun overfor corona
Det er ikke kun handelsaktiviteten på boligmarkedet, der har klaret sig godt under corona. Også byggelysten og efterspørgslen på håndværkere har været enorm. 3byggetilbud.dk modtog det første år efter coronanedlukningen 74.598 henvendelser fra danskere, der ville igangsætte en bygge- eller renoveringsopgave. Det er en vækst på 52 procent i antallet af henvendelser, når vi sammenligner med året forinden. Efterspørgslen på håndværkere er stadig stor og den seneste måned har mere end 7.000 danskere henvendt sig til 3byggetilbud.dk for at igangsætte et byge- eller renoveringsprojekt.
Årsagen skal blandt andet findes i, at byggebranchen gik fri af restriktioner og samtidig satte et forhøjet håndværkerfradrag, udbetaling af indefrosne feriepenge og et nyt energitilskud yderligere fut i efterspørgslen på håndværkere.
Ligesom det har kunne mærkes på aktiviteten på boligmarkedet, så kan det også mærkes i bygge- og renoveringsbranchen, at danskerne har brugt mere tid i hjemmet. Boligen har fået stor værdi for mange danskere, og derfor har de valgt at kaste deres penge efter renoverings- og byggedrømme. Og det er ikke kun småprojekter, der er blevet igangsat. Tværtimod er de store renoveringsprojekter i høj kurs. I 2021 har 3byggetilbud.dk oplevet en vækst på 53 procent sammenlignet med samme periode sidste år i de helt store brancher. Det gælder brancherne: “Tagentrepriser”, “totalentrepriser”, “badeværelser” og “tilbygninger”.
En anden faktor, der har spillet ind på byggelysten, er de mange bolighandler. Der er nemlig mange boligkøbere, der kaster sig over renoveringsprojekter i forbindelse med, at de overtager en bolig.
Den tendens bekræfter Henrik Hauthorn fra home: ”Det er de absolut færreste, der flytter direkte ind i deres nye hjem, uden at foretage ændringer. Langt de fleste laver forbedringer og sætter som minimum deres eget præg på boligen.”
Bolighandel er lig mere arbejde til håndværkerne
En spørgeundersøgelse blandt 2.000 voksne danskere, som home har fået fortaget med hjælp fra analysevirksomheden YouGov sidste år, viser, at de som har planer om at købe bolig inden for de næste seks måneder i gennemsnit forventer, at investere cirka 225.000 kroner på forbedringer og renovering af deres kommende hjem.
Investeringer i den nye bolig
Flest – hver femte – vil bruge op til 50.000 kroner, men næsten lige så mange har planer om forbedringer i det nye hjem for 100.000-250.000 kroner, og 10 procent vil endda spendere en halv million kroner eller derover. Kilde: Spørgeundersøgelsen fra home og YouGov.
Hos home kan det allerede mærkes under fremvisningen af boligen: ”Det er helt almindeligt, at de interesserede købere lufter deres planer for renovering og ombygning under fremvisningen. Eksempelvis spørger rigtig mange til, om der kan væltes en væg mellem køkken og stue, for at lave et køkken-alrum. Eller om man kan etablere et ekstra badeværelse, bygge skillevægge for at få et ekstra værelse eller hjemmekontor, som er blevet så vigtigt for mange under corona,” siger Henrik Hauthorn.
Han fortæller, at der på fremvisningerne også ofte bliver spurgt ind til muligheden for at lave loft til kip og montere tagvinduer/ovenlys, større vinduespartier for at få mere lys ind, ekstra havedøre ud fx fra køkken-alrum eller soveværelse. I haven er det ofte muligheden for at etablere garage/carport og terrasse/loungeområde, som køberne er interesserede i.