Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Hvad betyder en garantiordning for dig som bygherre?

For nogle er det et must, mens andre bare ser garantien som et ekstra gode, når håndværkeren skal vælges til det forestående byggeprojekt. Vi giver dig her et overblik over nogle af de fordele, som er forbundet med at vælge en håndværker med garantiordning.

Skal du have renoveret taget eller malet hele huset, er hjælp fra en professionel håndværker ofte nødvendig. Men selvom du vælger en professionel håndværker, kan uheld opstå. Måske er dit nye tag utæt eller også spotter du helligdage på dine nymalede vægge. Vi ser nærmere på, hvilken betydning det har for dig som bygherre, at din håndværker er medlem af en garantiordning.

Fordele ved en håndværker med garantiordning

Undgå uforudsete efterbetalinger

Du har måske hørt mange af skræmmehistorierne om håndværkere, der afleverer opgaver med fejl og mangler og derefter går konkurs. Selvom dette heldigvis i højere grad er undtagelsen end reglen, så sikrer mange garantiordninger, at du slipper for at slå hul på sparegrisen, hvis fejl og mangler skal udbedres. Alt efter hvilken garantiordning håndværkeren er medlem af, er du nemlig dækket for beløber op et større beløb. For eksempel dækker Byg Garanti fejl og mangler for op til 150.000 kroner.

Indsender du en opgave til 3byggetilbud.dk, så har du også mulighed for at få en entreprisegaranti for op til 35.000 kroner på opgaven. 3byggetilbud.dks garantiordning og er den eneste, der også dækker arbejde udført i boligforeninger.

OBS!

Vær opmærksom på, om garantiordningen dækker den opgave, du skal have udført. For eksempel dækker ikke alle garantiordninger arbejder udført i boligforeninger.
Læs mere om dette i vores guide om garantiordninger for andelsboligforeninger på Andelsportal.dk

Slip for en langtrukken retsproces

Ender du i den kedelige situation, at din håndværker har afleveret et mangelfuldt slutprodukt, og du ser dig nødsaget til at klage din sag, bliver processen lettere, hvis du har valgt en håndværker med garanti. Er håndværkeren ikke medlem af en garantiordning, skal du en tur gennem retssystemet for at få medhold i din sag. Og vælger du rettens vej, skal du ofte væbne dig med tålmodighed. Desuden kan det vise sig meget svært at få penge retur.

Er håndværkeren derimod medlem af en garantiordning, vil du typisk opleve hurtigere håndtering. Her indsiger du din klage til ankenævnet for den pågældende garantiordning, som dernæst opretter sagen og udpeger en skønsmand, der indkalder parterne til syn og skøn. Formålet med ankenævnet er, at du som kunde slipper for advokatbistand, og at du hurtigere kommer igennem processen. Du skal dog stadig være indstillet på, at det kan tage op imod seks måneder for ankenævnet at behandle din sag.

Læg bekymringerne til side

Åh nej, hvad nu hvis håndværkeren går konkurs om to år?
Bekymringen for om din kommende håndværker går konkurs, er en hyppig bekymring blandt bygherrer, når den rigtige håndværker skal vælges. Vælger du en håndværker, som er dækket af Entreprisegaranti fra 3byggetilbud.dk, medlem af fx Byg Garanti eller Håndværkergaranti, slipper du for at gå med denne bekymring. Her dækker disse garantiordninger også, hvis deres håndværkere går konkurs. Det er dog ikke alle garantiordninger, der dækker, hvis håndværkeren går konkurs, så det er en god idé at undersøge hvorvidt du er dækket på forhånd.

Garanti er ikke lig med prisforøgelse

Det kan være, du tænker, at en garantiordning også betyder dyrere tilbud fra håndværkerne. Dette er dog ikke nødvendigvis sandt. Mange gange vil tilbuddene fra håndværkere med garantiordning være på niveau med tilbud fra håndværkere uden. For at komme frem til den rigtige pris på din opgave, er det altid en god idé at indhente tilbud fra mindst 3 forskellige håndværkere.

Garanti kan også gives af producenten eller håndværkeren selv

Mange firmaer tilbyder også andre former for garanti. Måske bestiller håndværkeren reservedele og produkter hos en leverandør, som stiller garanti for de pågældende dele. Køber og vedligeholder du de pågældende produkter, vil du selvfølgelig være dækket i de år, producentens garanti lover.

Andre firmaer er så sikre på den service, de tilbyder, at du som kunde bliver tilbudt garanti på udførslen af deres arbejde. Selvom du selvfølgelig ikke er dækket, hvis firmaet går konkurs, indikerer det alt andet lige, at firmaet tør stå inde for det arbejde, de udfører. Tilbyder firmaer denne form for garanti, er det dog vigtigt, at du som kunde spørger ind til garantien og undersøger hvor længe firmaet har eksisteret. På den måde får du en indikation af, hvor troværdigt firmaet er.

Producenten eller håndværkerens egen garanti dækker dig på en anden måde end en garantiordning, som hovedsageligt dækker byggesjusk. Producenten eller håndværkerens egen garanti skal dermed i højere grad ses som et ekstra gode for dig som kunde.

Brancheforeninger kan være et kvalitetsstempel

Hvis du støder på en håndværker, der er medlem af en brancheforening, betyder det i mange tilfælde, at du har med en dygtig fagmand at gøre. Det skyldes, at nogle brancheforeninger både tilbyder kurser og stiller krav til medlemmer om kvalitet, materialer og service. Udover en forpligtelse til dig som kunde, er håndværkeren således også forpligtet overfor sin brancheforening.

Er du i tvivl om hvilke brancheforeninger og garantiordninger, der findes i Danmark og hvad forskellen mellem disse begreber er, kan du med fordel læse vores artikel Garantiordninger i byggebranchen.

Garantiordning ikke ensbetydende med kvalitet

Selvom en garantiordning sætter dig i en god position, hvis uheldet er ude, er en garantiordning ikke nødvendigvis ensbetydende med høj kvalitet. Mange garantiordninger har nemlig ikke krav for optagelse og tager ikke ud og tjekker håndværkernes arbejde. Håndværkere som ikke er medlem af en garantiordning kan dermed sagtens tilbyde dig ligeså gode løsninger som håndværkere med garanti. Derfor kan du også sagtens takke ja til et tilbud fra en håndværker, som ikke er medlem af en garantiordning.

Hvilket forarbejde kan jeg selv gøre før et byggeprojekt?

  • Dobbelttjek på garantiordningens hjemmeside, om firmaet reelt er dækket
  • Lav en grundig søgning på firmaet. Både information og anmeldelser kan oftest findes på nettet.
  • Tag en snak med håndværkeren for at få en fornemmelse af, om der er kemi mellem jer.
  • Sørg for at afholde møder eller snakke undervejs eller efter. Vær ikke bange for at sige til, hvis ikke du er tilfreds med, hvordan arbejdet udarter sig.
  • Sørg for at tilbud er i orden og benyt AB-Forbruger standardaftalen som aftalegrundlag. Det vil blandt andet indebære at sørge for, at prisen i tilbuddet er offentliggjort inkl. moms.
  • Undersøg på forhånd om din type opgave er dækket af garantiordningen. For eksempel dækker garantiordninger ikke arbejde, som udgør en del af et nybyggeri med entreprisesum over en million kroner.

Har du erfaringer med at vælge en håndværker med garantiordning, er du velkommen til at bidrage med dit input i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarNicolai Nøhr

Vi skal have indhentet tilbud på at få udvidet og morderniseret 4 toilet i andelsforening.
Plantegninger af nuværende og evt. fremtidige forhold er udarbejdet. Vi har brug for et samlet “entreprenør” tilbud som dækker vvs, tømre, mure.

Nynne GrothNynne Groth

Hej Nicolai

Mange tak for din kommentar. Vi vil meget gerne hjælpe jeres andelsboligforening videre med tilbud fra uvildige entreprenører, der kan stå for hele entreprisen. Alt I skal gøre er blot at sende formularen her: https://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud/

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 2 kommentarer