Få 3 tilbud
Sektion Erhverv

Energistyrelsens Erhvervspulje: Få tilskud til dit firma, hvis du energirenoverer

Det er ikke kun private boligejere og foreninger, der kan ansøge om tilskud hos Energistyrelsen, når de energirenoverer. Virksomheder kan nemlig også søge om tilskud, når de eksempelvis udskifter belysningen på kontoret med LED eller etablerer varmegenvinding. Ansøgningsrunderne er løbende i 2022. Bliv klogere på ordningen her.

Opdatering 2023: Denne artikel er opdateret, da der er sket ændringer i Erhvervspuljen 2023.

Vidste du, at du kan få dækket op til 50 procent af omkostningerne, når du energirenoverer i din virksomhed? Det skyldes en Erhvervspulje, der blev vedtaget med Energiaftalen i 2018, skal sikre en grøn omstilling i de privatejede produktions-, handels-, og servicevirksomheder. Er du en offentlig virksomhed kan du ikke benytte dig af tilskudsordningen.

Du kan søge minimum 10.000 kr. og få op til 112 mio. kr. i tilskud til grøn omstilling af din virksomhed.

Om erhvervspuljen

Erhvervspuljen er en tilskudspulje til dansk erhvervsliv på 3,5 mia. kr.. Puljen løber frem til 2029. Private virksomheder, små som store, i langt de fleste brancher, kan få tilskud til næsten alle slags projekter, der sparer energi eller begrænser CO2-udledningen. Offentlige virksomheder kan altså ikke få tilskud.

Puljen er åben og kan søges hele året.

Søg altid før energirenoveringen igangsættes

For at få tilskud fra Erhvervspuljen skal virksomheden søge før projektet påbegyndes, da tilskuddet ikke gives på bagkant. Her kan du se alle betingelser for at opnå tilskud:

  • Projektet må ikke være igangsat.
  • Tilskuddet skal være en forudsætning for, at man gennemfører projektet.
  • Tilskuddet skal være på mindst 10.000 kr.
  • Anlæg skal være funktionsdygtige – du kan altså ikke få tilskud til vedligeholdelse, skønt den sikrer energibesparelser.
  • Projektet må ikke få tilskud fra en anden støtteordning.
  • Projektet må ikke være et lovkrav.

Det kan virksomheden få tilskud til

Fordelene ved at udføre energirenoveringsprojekter i virksomheden er mange. Udover, at du sænker energiomkostningerne og kan forbedre indeklimaet, der hvor medarbejderne sidder, så bidrager du også til et lavere CO2-niveau i Danmark.

Din virksomhed kan eksempelvis søge tilskud til:

Det er ikke alle energirenoveringstiltag din virksomhed kan søge tilskud til. Energistyrelsen har udarbejdet en uddybende liste over de tilskudsberettigede kategorier – og ellers anbefales det, at du kontakter en energirådgiver for vejledning.

Puljen giver ikke tilskud til solceller.

Ønsker du uforpligtende tilbud på energirenovering i din virksomhed, så:

Det handler om tilbagebetalingstiden

Med Erhvervspuljen kan din virksomhed få dækket op mod 50 % af omkostningerne, når du energirenoverer. Ansøgninger prioriteres som udgangspunkt ud fra det beløb, der søges til. Det gælder sådan at jo lavere tilskud man ansøger om, jo større er chancerne for at virksomheden kan få det. Såfremt flere projekter har samme pris, så vil Energistyrelsen prioritere ansøgningen med den største forventede CO2-reduktion.

Tilskuddets størrelse afhænger som udgangspunkt af tre ting:

  • Tilskud pr. sparet kWh
    Det gælder sådan, at virksomheden maksimalt kan få 7 øre i tilskud pr. sparet kWh pr. år over energirenoveringens levetid.
  • Tilskuddets andel af investeringen
    I Erhvervspuljen må tilskuddet dække 30-50 % af den samlede omkostning og procenterne fordeler sig således:
    – Små virksomheder kan få dækket op til 50 %*
    – Mellemstore virksomheder kan få dækket op til 40 %*
    – Store virksomheder kan få dækket op til 30 %*
  • Maksimalt beløb til støtte: Der findes et loft for, hvor meget du kan få i støtte nemlig et tillskud svarende til et beløb på 15 mio. euro.

*Sådan definerer Energistyrelsen virksomhedens størrelse:

tabel

Hvornår skal virksomheden søge?

I modsætning til 2021 og 2022, hvor puljen var åben i særlige perioder, er erhvervspuljen åben hele 2023 – og derfor kan virksomheden søge, når det passer den.

Sådan ansøger du

Ansøgningsprocessen til Erhvervspuljen kan gøres op i 7 antal steps, som vi vil gennemgå her.

Log på ansøgningsportalen
Du søger om tilskuddet i Energistyrelsens ansøgningsportal. Her opretter du dig som bruger med din NemID medarbejdersignatur – du skal bruge det NemID, der er udstedt til virksomhedens CVR-nummer.

Tilføj relevante oplysninger
Herefter vil du møde en række felter, der skal udfyldes om din virksomhed. Du skal eksempelvis tilføje oplysninger på dig selv og virksomhedsoplysninger så som virksomhedstype og adresse.

Beskriv projektet
I fjerde step skal du oplyse om projektet, herunder projekttitel, -beskrivelse, start-, og slutdato m.m. Du skal gennem flere faner udfylde en række oplysninger omkring projektet, samt vedhæfte bilag.

Opret ansøgning
Når du når til fane 9, kan du kontrollere om du mangler at udfylde en eller flere felter. Mangler du at udfylde noget, vil det stå i toppen af fanen i rød. Når alt er udfyldt, indsender du din ansøgning ved at trykke “Indsend” i højre hjørne nederst.

Du modtager kvittering
Når du har indsendt din ansøgning, modtager du en kvittering. Når du har modtaget den, kan du påbegynde dit projekt på egen risiko og regning – eller vente til du har fået tilsagn fra Energistyrelsen.

HUSK: Du må ikke gå i gang med projektet eller hyre håndværkere, før du får en kvittering.

Virksomheden har mulighed for at invitere en rådgiver til at hjælpe med udfærdigelse af ansøgningen. Ønsker du uforpligtende kontakt til en af vores energirådgivere så indsend din forespørgsel her.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål vedr. ansøgning kan du kontakte Energistyrelsen på mail erhvervstilskud@ens.dk eller telefon 51 67 43 01. Find alle relevante dokumenter på Energistyrelsens hjemmeside her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *