Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Sommervarmen kommer: Kan du tørkesikre boligen?

Sommervarmen byder ikke kun på strandtur og sodavandsis. Sidste år betød de vilde temperaturer også krakelerede facader og tørkeskader på flere hundrede af landets huse. Vi ser nærmere på tørkesikring af boligen, og hvad du kan gøre for ikke at ende med håret i postkassen, når solen igen står højt på himlen.

Normalt er det frygten for en oversvømmet kælder og fugtskader i væggene, der plager de mange husejere landet over. Men nu rumsterer en ny bekymring – tørkeskader på boligen. En bekymring, der blev til virkelighed for flere husejere sidste år, da sommeren 2018 satte vilde varmerekorder.

Med over 300 solskinstimer, hede tropenætter og nærmest ingen regn var det nemlig ikke kun danskerne, der tørstede. Det samme gjorde de danske huse. Faktisk i sådan en grad, at de begyndte at slå revner.

Tørke får boligen til at skrumpe

Sidste år blev der berettet om flere hundrede boligejere, hvis huse blev ramt af sætningsskader – altså revner i mure, gulve og vægge – grundet tørken. Tørken kan nemlig få huse bygget på en lerholdig grund til at skrumpe, når vandet trækkes ud af leret. Det betyder, at fundamentet sætter sig, og ydermuren begynder at revne. Alt sammen noget, der gør huset ustabilt.

”Den (red. sætningsskade) kan betyde, at vægge, der egentlig var stabiliserende og en del af den bærende konstruktion i huset, ikke længere har den funktion, som var tiltænkt. I værste fald kan det sætte sig videre op i taget, og så giver det de her revner, som kan give fugtskader, fordi der kommer vand ind,” siger fagekspert hos Bolius, Tue Patursson til DR Nyheder.

I Danmark er den højeste temperatur nogensinde målt 36,7 grader i Holstebro i 1975. Sommeren 2018 var den varmeste og tørreste sommer i Danmark siden 1872. I år har sommertemperaturen allerede ramt de 31 grader. Sidste år var den højeste temperatur 33,1 grader.

Skal du vande dit hus?

Når sætningsskaderne på boligen skyldes manglende vand i jorden, kan det være nærliggende at tænde for vandslagen og begynde at vande jorden. Men det vil typisk ikke hjælpe. Faktisk kan det give flere skader på boligen. Tue Patursson uddyber:

”Det vil efter min vurdering ikke hjælpe at vande rundt om huset, fordi der skal så meget vand til, før leret bevarer sit naturlige fugtindhold. En vanding direkte op af et hus kan give nogle helt andre følgeskader, som måske er værre. Så jeg vil ikke anbefale, at man begynder at vande sit hus.”

Fæld buskene og kontakt en fagmand

En mulig løsning på tørkeskaderne kan være, at du fælder store træer og buske nær huset, så de ikke suger for meget vand op fra jorden. Det er dog ikke uden en ulempe. For når regnen igen begynder at falde ned fra de tunge skyer, vil selvsamme træer og buske mangle til at absorbere vandet.

Det bedste råd lyder derfor, at du bør kontakte en fagmand, hvis du har mistanke om tørke- og sætningsskader på boligen.

Kan du forsikre dig mod tørkeskader?

Det har været op ad bakke for de flere hundrede husejere, som fik skader på deres huse på grund af tørken i 2018. Sidste sommer ville forsikringsselskaberne nemlig ikke dække tørkeskaderne med begrundelsen, at skaderne ikke var pludseligt opståede – og dermed ikke hørte under de almindelige husforsikringer.

I år er det dog anderledes. GF Forsikring har nemlig lanceret en tørkeforsikring, så husejerne kan forsikre sig, hvis en lignede hedebølge vil ramme det danske land i fremtiden.

Den tidligere regering havde planer om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle se på forsikringsvilkår i forhold til tørkeramte huse, og komme med bud på fremtidige løsninger. Arbejdsgruppen nåede dog aldrig at komme med konkrete forslag.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *