Så er det tid til at gøre haven forårs- og sommerklar
Nu er foråret kommet og det betyder, at danskerne i stigende grad rykker ud under åben himmel, og det afspejler sig tydeligt i måden, vi indretter vores have. Foråret er det perfekte tidspunkt at gøre haven klar, og mange danskere drømmer om at opgradere udearealerne – enten for at skabe mere hygge, praktiske løsninger, mindre vedligeholdelse eller mere biodiversitet.

Er det tid til terrasse?
En terrasse er meget mere end bare nogle fliser eller brædder i haven. Det er det sted, hvor udelivet for alvor folder sig ud – og hvor samtalerne bliver lidt længere og stemningen lidt hyggeligere. Terrassen fungerer som et naturligt samlingssted, hvor familie og venner kan samles, uanset om det til afslapning eller aftensmaden.
Når du skal have renoveret din nuværende terrasse eller etableret en helt ny, er der en række overvejelser du bør gøre inden, du begynder. Du bør blandt andet tænke ind:
Valg af materialer:
Træ, komposit, fliser eller sten? Dit materialevalg har stor betydning for både terrassens udseende, holdbarhed og hvor meget vedligeholdelse, der kræves. Det en god idé at vælge et materiale, der passer til både din stil og naturens omgivelser.
Udtryk og stil:
Terrassens design bør spille sammen med husets arkitektur og havens udtryk. Tænk over, om du ønsker et moderne, rustikt eller mere klassisk look, så det hele føles som en naturlig helhed.
Størrelse og placering:
Overvej nøje, hvor stor terrassen skal være, og hvor den placeres bedst i forhold til sol, skygge og adgang fra huset. En gennemtænkt placering kan gøre terrassen langt mere anvendelig i hverdagen.
Lad brolæggeren hjælpe med den grå belægning
Skal din nye terrasse bestå af fliser eller sten, er det en brolægger, der kan hjælpe. Det er typisk også en brolægger, der kan hjælpe dig, der ønsker at få anlagt en ny indkørsel eller et flot, praktisk stisystem i haven.
Men uden et solidt og stabilt underlag vil din terrasse, indkørsel eller dit stisystem hurtigt blive skævt og/eller ustabilt. Brolæggeren spiller her en vigtig rolle – det er nemlig brolæggeren, der sørger for at lave det nødvendige forarbejde, som indebærer at udgrave området, lægge stabilgrus og sikre, at underlaget er jævnt og dræner godt. Herefter sørger brolæggeren naturligvis også for, at fliser og sten lægges korrekt og snorlige.
En erfaren brolægger kan også rådgive om materialevalg, vandafledning og hældning, så belægningen ikke kun bliver pæn, men også er langtidsholdbar og funktionel. Dette gælder især ved indkørsler, hvor belastninger fra bilen gør, at der er særlige krav til underbygning og stenvalg.

Derudover kan en brolægger være med til at skabe detaljer, som kantafgrænsning, mønstre og niveauforskelle, der giver belægningen et personligt udtryk.
Med professionel hjælp undgår, du de gør-det-selv-fejl som man typisk ser, herunder ujævn belægning, dårlig afvanding og fliser, der ikke sidder ordentligt. En veludført belægning kræver præcision, og her er det værd at inddrage en brolægger.
Skal terrassen være af træ? Så er det typisk en tømrer, du skal have fat i
En tømrer har den nødvendige viden og erfaring til at sikre, at din træterrasse bygges korrekt fra starten – både hvad angår konstruktion, materialevalg og finish.
En tømrer kan rådgive dig om, hvilke løsninger der passer bedst til netop din bolig, din stil og dine ønsker til brug og vedligeholdelse. Derudover kan en professionel sikre, at terrassen funderes og opbygges korrekt, så den kan modstå både belastning, vind og vejr gennem mange år. Korrekt montering af underkonstruktionen, afstanden mellem brædderne og den rigtige overfladebehandling er alt sammen afgørende for, hvor godt terrassen holder sig – både æstetisk og funktionelt.
Samtidig kan en erfaren tømrer ofte komme med forslag til detaljer og løsninger, som du måske ikke selv havde tænkt på. Det kan være indbyggede bænke, skjulte fastgørelser, niveauforskelle eller integrerede blomsterkasser, som kan gøre din terrasse endnu mere indbydende og brugbar.
Ved at få hjælp af en faglært undgår du også de typiske fejl, som kan opstå, hvis man forsøger at bygge en terrasse selv – for eksempel skævheder, problemer med dræn, fugtskader eller brædder, der slår sig.
Du kan få servicefradrag på have- og belægningsarbejde
Vidste du, at du kan få servicefradrag for en række opgaver i haven ved belægning? Det gælder blandt andet:
- Græsslåning
- Klipning af hæk
- Lugning
- Beskæring af buske og træer
- Snerydning inkl. saltning
- Fliserensning af terrasser, indkørsler m.v.
- Træfældning og bortskaffelse af væltede træer (giver fradrag fra 2025)
- Rensning af tagrender (giver fradrag fra 2025)
- Belægningsarbejde (giver fradrag fra 2025)
- Anlæg af ny græsplæne (giver fradrag fra 2025)
Det er vigtigt, at arbejdet bliver udført af en virksomhed med CVR-nummer, og at du betaler digitalt for arbejdet.
Hvis du vil have et visuelt overblik, så tjek også vores infografik.
Skur som funktionelt element: Fra opbevaring til multifunktionel løsning
Når foråret melder sin ankomst, og haven begynder at vågne så småt, melder behovet for struktur sig hurtigt. Et skur kan være den enkelte løsning, der samler trådene og give haven det overblik, der gør hverdagen lettere. Med et praktisk og velplaceret skur får du styr på redskaber, haverum og opbevaring – og du slipper for rod og glemte havespande.
Et skur i haven er mere end bare opbevaring – det er en praktisk løsning, der skaber orden, beskytter dine ting og frigør plads andre steder. Et skur giver dig et fast sted til haveredskaber, potter, krukker, havemøbler og andet udstyr. Derudover beskytter et skur også mod vind og dårligt vejr. Dine ting holder længere tid, når de er beskyttet mod regn og frost.
Et skur kan samtidig give en unik mulighed for at have multifunktion. Her kan det bruges til mere end opbevaring, men også eksempelvis som miniværksted eller integreret siddepladser, så det kan benyttes som et slags anneks. Vælger man det rigtige design og materialevalg, kan skuret blive en æstetisk del af haven og ikke blot en ting, som er nødvendigt.
Når man får etableret et skur, er der en række ting, man skal være opmærksom på. Tjek lokalplan, byggetilladelser og regler om afstand til naboskel. I flere kommuner gælder der særlige grav ved bebyggelse på over 10 kvadratmeter. Derudover er det vigtigt at vælge ordentlige og holdbare materialer. Sørg samtidig for, at der er god ventilation og tæthed, da et skur har brug for at tørt og kunne ånde. På den måde undgår du fugt, mug og rust.
Gør haven forårs- og sommerklar – med professionel hjælp fra en havemand eller anlægsgartner
Efter en lang vinter kan haven trænge til en grundig opfriskning, og her kan en havemand eller anlægsgartner være din nye partner til dit haveprojekt. At få haven til at skinne efter en lang vinter, er for mange både tidskrævende og uoverskuelig at komme i gang med, men med professionel hjælp bliver processen både nemmere og langt mere effektiv.
En havemand kan tage sig af de opgaver, der sikrer en sund og indbydende have. Herunder beskæring af buske og træer, fjernelse af visne planter og blade, gødskning og klargøring af græsplænen samt rengøring og rensning af fliser og bede. Havemanden kan også stå for beplantning af forårsblomster, som hurtigt kan give liv til haven.
En anlægsgartner kan typisk også hjælpe med ovenstående opgaver, men hvor en havemand ofte tager sig af det almindelige vedligehold af haven, tager anlægsgartneren sig ofte af større opgaver, som at skabe, anlægge og vedligeholde grønne udearealer som haver, parker og boligområder. Arbejdet omfatter plantning af træer, buske og blomster, anlæg af græsplæner, lægning af fliser og sten, opbygning af trapper, mure og hegn samt etablering af vandinstallationer som små søer eller springvand.

Anlægsgartneren kan også rådgive om, hvordan haven bedst vedligeholdes gennem sæsonen, eller endda give inspiration til små ændringer, der gør en stor forskel. Eksempelvis en ny terrasse, en flot kantafgrænsning, et nyt bed eller en hyggelig siddeplads i solen. Alt sammen ting, som får haven til at skinne igennem og opnå sit fulde potentiale.
Med hjælp fra en anlægsgartner får du ikke kun en pænere have – du får også mere tid til at nyde den. Og så slipper du for at stå alene med alt det praktiske, der følger med, når haven skal gøres forårsklar.
Hvordan skaber en anlægsgartner biodiversitet?
En anlægsgartner er ikke bare ekspert i at skabe flotte og funktionelle haver – de spiller også en vigtig rolle i at forme uderum, hvor både mennesker og natur trives side om side. For mange private boligejere, kan det være udfordrende at få styr på det praktiske og det æstetiske – og her kommer fagligheden ind i billedet. Anlægsgartneren hjælper med hele uanset om det handler om en ny terrasse, blomstrende bede, en stensikker indkørsel eller en vildere og mere naturlig have, kan anlægsgartneren hjælpe dig sikkert i mål. De sørger for, at både funktion og form går op i en højere enhed.
En moderne anlægsgartner tænker også i grønne løsninger, der også gør en forskel for miljøet. Det kan være ved at plante hjemmehørende arter, som tiltrækker bier og sommerfugle, anlægge blomsterenge, opsætte insekthoteller eller skabe et levested til fugle. De undgår sprøjtemidler og kunstgødning – og vælger bæredygtige materialer og arbejdsmetoder, der skåner både klimaet og din jord. Med hjælp fra en anlægsgartner kan din have blive mere end bare flot, den kan blive levende.
Sådan kan en anlægsgartner øge biodiversiteten i din have:
- Plante hjemmehørende træer, buske og blomster, som gavner insekter og fugle
- Anlægge blomsterenge og vilde hjørner uden græsslåning.
- Opsætte insekthoteller og fuglekasser.
- Skabe vandmiljøer som små havedamme eller fuglebade.
- Lade dødt træ og kvasbunker ligge som levesteder for smådyr.
- Undgå brug af sprøjtemidler og kunstgødning.
- Bruge naturlige materialer og permeable belægninger, som lader vandet trænge ned i jorden.
- Planlægge beplantning, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så der altid er føde for bestøvere.