Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Optimistiske boligejere bygger sig ud af krisen

Landets boligejere bygger og renoverer på et hidtil uset niveau under den økonomiske krise. Dugfriske tal viser, at byggeaktiviteten pt. er på sit højeste niveau siden finanskrisens indtog i efteråret 2008, og samlet ser boligejernes byggelyst ud til at stige markant i 2012. Især boligejerne på Fyn og i hovedstadsområdet kaster sig over byggeprojekter.

Nye vinduer, solceller, isoleringer og badeværelser. De danske boligejere har i 2012 i stigende grad kastet sig over bygge- og renoveringsprojekter, og niveauet lige nu lader til, at tendensen fortsætter året ud.

Vækst på 25 procent

I årets første ni måneder er antallet af byggeprojekter steget med mere end 25 procent sammenlignet med samme periode i 2011, hvilket får byggeaktiviteten op på et niveau, der ikke er set højere under den økonomiske krise, der brød ud i efteråret 2008.

Væksten fremgår af nye tal fra 3byggetilbud.dk, der formidler byggeopgaver for danske boligejere, og alene i tredje kvartal er antallet af opgaver vokset med omkring 15 procent.

Højeste niveau under økonomisk krise

”Set henover årets første ni måneder ligger byggeaktiviteten lige nu på det højeste niveau under den finansielle krise, og det må siges at være godt nyt til bygge- og håndværkerbranchen. Der er altså godt gang i den derude, og vi oplever især, at energirenoveringer som solceller, isoleringsopgaver og lavenergivinduer er populære,” siger kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk.

De positive tal kan være et incitament til, at håndværkerbranchen og landets boligejere langsomt er på vej ud af krisen, og det lader umiddelbart til, at tendensen vil fortsætte året ud. Sådan oplever mange af 3byggetilbud.dk’s samarbejdsleverandører, der har pænt travlt i øjeblikket.

Populært fradrag skaber travlhed

Men de mange ekstra byggeopgaver skyldes ikke kun en forbedret økonomi hos boligejerne. Det attraktive håndværkerfradrag har nemlig vist sig at være en succes. Fradraget, hvor et ægtepar kan få op til 30.000 kroner i skattefradrag på håndværkernes arbejdsløn, har været flittigt benyttet i de 16 måneder, fradraget har eksisteret. Og udsigten til, at ordningen udløber til nytår, har sat ekstra gang i byggeopgaverne.

”Vi oplever, at håndværkerfradraget er en vigtig årsag til, at så mange boligejere kaster sig over byggeprojekter lige nu, og samtidig har mange travlt med at indløse fradraget, inden det udløber om tre måneder. Tilskuddet er altså en medvirkende faktor til, at vi ser denne vækst på 25 procent inden for byggesektoren,” siger kommunikationschefen.

33 procent vækst i Region Syd

Den ekstra byggeaktivitet gælder hele landet, men især Sønderjylland, Fyn og hovedstaden har ekstra travlt med at renovere og bygge nyt. Den største vækst ses i Region Syd, Sønderjylland og Fyn, hvor boligejerne i 2012 har bygget 33 procent mere sammenlignet med de første ni måneder i 2011. Antallet af byggeopgaver er i samme periode vokset med 14 procent i Region Hovedstaden.

De mange ekstra opgaver indebærer især vinduer, der er vokset med 27 procent i årets tre første kvartaler i forhold til de tre første kvartaler i 2011. Derudover går isoleringsopgaver frem med 40 procent.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *