Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Regler og råd til istandsættelse, når du flytter

Der bruges både tid og penge, når boligen skal istandsættes ved til- eller fraflytning. Særligt hvis du fraflytter en bolig, som du ikke ejer, er der specifikke krav til, hvordan du skal aflevere boligen til udlejer. Vi ser nærmere på reglerne og giver gode råd til maler- og gulvarbejdet her.

Denne artikel er skrevet i forbindelse med vores flyttetema på 3byggetilbud.dk. Her giver vi dig guides og viden til, hvordan du renoverer og vedligeholder i forbindelse med en flytning. Se hele flyttetemaet her.

Når du står og skal til- eller fraflytte en bolig er maler- og gulvarbejde en stor del af istandsættelsen. Ejer du boligen, du skal fraflytte, er kravene til, hvordan boligen skal afleveres bestemt af aftalen indgået i salgspapirerne. Skal du derimod fraflytte en bolig, som du ikke ejer, er der specifikke krav til, hvordan boligen skal se ud, når du fraflytter. Efter to års lejemål kræver udlejere som regel, at væggene skal males, lofter hvidnes og gulvet slibes let. Det er lovligt at gennemføre renoveringerne selv, men godkendes standarden ikke af udlejer skal det hele laves om. Derfor er der en vis tryghed i at bruge et professionelt maler- eller gulvfirma til opgaven. Vi ser nærmere renoveringerne her.

Regler for fraflytning – lejeboliger

Et tip: Tag billeder af lejeboligen inden du flytter ind i den, så du kan dokumentere boligens stand. Ifølge lejeloven er du nemlig kun forpligtet til at aflevere boligen i den stand, som du modtog den i.

Ifølge lejelovens regler er du forpligtet til at aflevere boligen i samme stand, som den var ved indflytningen. Det betyder, at udlejer altså ikke kan kræve, at boligen afleveres i bedre stand end du modtog boligen. Det er et krav, at istandsættelsen udføres håndværksmæssigt korrekt. Det betyder, at arbejdet skal være af samme stand, som hvis en fagmand var på opgaven. Du må gerne istandsætte boligen selv, hvis du kan overholde dette krav. Det er dog en god idé at bruge et professionelt firma til istandsættelsen, hvis du vil sikre, at boligen godkendes første gang. Et professionelt maler- og gulvfirma står nemlig på mål for kvaliteten, så du trygt kan fokusere på flytteprojektets mange andre facetter.

Det er som udgangspunkt udlejer, der skal godkende boligens stand inden fraflytning. Bor du i et boligselskab skal der ofte laves et såkaldt fraflytningssyn, hvor boligen bliver gennemgået sammen med dig, som fraflytter den. Hvis der er tvivl mellem parterne angående istandsættelsen, er det Huslejenævnet, der skal afgøre, om standen er godkendt eller ej.

Tjekliste til fraflytning af lejeboligen:

 • Boligen skal afleveres i den stand, du modtog den i
 • Efter 2 års lejemål kræver udlejere som regel, at væggene skal males, lofter hvidnes og gulvet slibes let
 • Bruger du et professionelt maler- eller gulvfirma står de på mål for kvaliteten
 • Fraflytningssynet skal laves af udlejer, mens du er til stede

Gulvarbejde – pris og procedure

Skal du fraflytte boligen er en gulvafslibning løsningen, hvis gulvet i boligen er blevet slidt eller har fået nogle ridser. Går du med ønsker om et gulv i en lysere nuance, kan en omgang gulvslibning med lak også være en god løsning. Du kan enten vælge at slibe gulvet selv eller få en gulvmand på sagen.

Hvis du selv ønsker at kaste dig ud i gulvslibningen, kan du leje en gulvslibermaskine hos det lokale byggemarked. Det er vigtigt, at du efterser gulvet for søm og andre skarpe genstande, som kan beskadige gulvsliberen inden du påbegynder afslibningen. En anden ting, som du skal være opmærksom på er om der er en skævhed i gulvet Med skævheder i gulvet kan du nemlig komme til at slibe spor i gulvet, som kan være svære at komme af med. Forhør dig derfor hos et gulvfirma, hvis du er i tvivl.

Kan man altid slibe gulvet?

Til dette spørgsmål er svaret nej. Et gulv kan ikke slibes uendeligt, da en fuld afslibning tager et godt stykke af træbrædderne og gør dem tyndere. Du skal derfor undersøge om dit gulv kan holde til en fuld afslibning, eller om en let afslibning er nok. Et massivt trægulv vil eksempelvis kunne klare flere slibninger end et lamelgulv. Til sammenligning kan et laminatgulv slet ikke afslibes, da slidlaget består af et tyndt lag plastlaminat og ikke træ.

Fagmandens råd:

Lav altid gulvafslibningen før du maler. Det er en fejl, som mange gør, at de maler før de afsliber gulvene. Støvet fra gulvafslibningen ødelægger nemlig glansen på de nymalede vægge og lofter, og så er gulve langt nemmere at afdække.

Vigtigt at vide om gulvafslibning:

 • Efterbehandlingen af gulvet med lak, olie eller lud betyder, at gulvet beskyttes mod vand og snavs, hvilket øger levetiden på gulvet
 • Gulvafslibning med lud og lak koster cirka 100-130 kr. pr. m2 (ekskl. moms)
 • Det tager cirka 2-3 dage at slibe og behandle gulve alt efter størrelsen på rummet

Malerarbejdet trin for trin

Maling af vægge, lofter og paneler er også en væsentlig istandsættelse af boligen. Malerarbejde er noget, som du med fordel kan udstationere til et malerfirma. Du kan også tilgå maleropgaven med egen rulle og pensel, men det ofte er en større mundfuld end først antaget. Malerarbejde kræver nemlig et grundigt forarbejde, hvor du først og fremmest skal rydde alle rum og derefter skal afdække gulve, paneler, møbler og radiatorer. Derudover kræver en hel del teknisk snilde at male stuk, friser og rosetter.

Inden malerarbejdet påbegyndes skal lofter og vægge vaskes grundigt ned med maler- eller grundrens, og huller og revner skal spartles og slibes. Når du skal vælge maling anbefales det, at du køber kvalitetsmaling, da den dækker langt bedre end maling af lav kvalitet. Du slipper derfor at skulle male boligen flere gange. En anden fordel ved kvalitetsmaling er, at den er lugtfri og ofte svanemærket, hvilket er godt for boligens beboer i forhold til allergi. Når alt dette er på plads, kan du påbegynde malerarbejdet.

Husk, at der er forskel på almindelig maling til vægge og lofter og så træværksmaling.

Vigtigt at vide om malerarbejde:

 • Loft og vægge vaskes grundigt ned med maler- eller grundrens før du maler
 • Mal loftet først og derefter væggene
 • Kvalitetsmaling betaler sig, da den har en bedre dækningsgrad, er lugtfri og ofte allergivenlig
 • Prisen på malerarbejde afhænger af, hvilken maling, der skal bruges og arbejdslønnen. Derfor skal du forhøre dig hos et malerfirma for en konkret pris, da den kan variere fra firma til firma

Ønsker du tilbud fra et maler- eller gulvfirma?

Søger du et tilbud eller rådgivning fra et maler- eller gulvfirma til istandsættelse af boligen, så er du velkommen til at indsende din opgave til os, og få tre gratis og uforpligtende tilbud på din renoveringsopgave.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarBirthe Ovesen

Jeg har boet i boligforening i ca. 20 år. Jeg er 78 år.Jeg har omkr. 50.000 på min opsparede vedligeholdeses konto, som jeg kun må bruge mens jeg bor i lejligheden på 86 kvm.
Er det mon muligt at få et samarbejde med et flytte hold, der flytter mine møbler, mens mine gulve afslibes.
Hvis I kan klare den opgave, vil jeg meget gerne have en pris fra jer.
Mvh. Birthe Ovesen.

Michelle L. NielsenMichelle L. Nielsen

Hej Birthe
Mange tak for din henvendelse. Vi formidler desværre ikke flytteopgaver, men har et væld af dygtige gulvfirmaer tilknyttet vores netværk. Så ønsker du alligevel tilbud på gulvafslibning, hjælper vi dig gerne videre. Du skal blot sende en forespørgsel ind via denne formular: https://www.3byggetilbud.dk/indhenttilbud.

Rigtig god dag.

De bedste hilsner
Michelle / 3byggetilbud.dk

Hej
Der jeg står med min gamle udlejer som gerne vil skifte gulv som intet fejler i min gamle lejlighed, ved jeg ikke om jeg hæfter for den beslutning da det bare er noget han vil trods det som sagt ikke fejler noget

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Louise

Tak for din kommentar. Hvis ikke der er et krav om, at du som udlejer skal betale nye gulve, når de vurderes slidte – står udskiftningen for egen regning. Tag dialogen på forkant om vedligeholdelsesansvaret, så du ikke ender med et ubehagelig ekstraregning.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Avatarsebastian dybmose

hej jeg har en roomie som fraflytter sit værelse på 8 kvm, jeg ville hører om det var nødvendig at slibe gulvet når hun kun har boet der i 7 måneder eller om det vil være noget som i råder mig til at få hende til at betale for også inden hun flytter?

Nynne GrothNynne Groth

Hej Sebastian

Tak for din kommentar. Det kommer an på, hvad I har aftalt inden indflytning og hvad reglerne for vedligeholdelse generelt er i den bolig du bor i. Hvis ikke gulvet er medtaget, så tænker jeg ikke, at en gulvafslibning er nødvendig.

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 6 kommentarer