5 vigtige spørgsmål og svar på de udskudte ejendomsvurderinger
De offentlige ejendomsvurderinger er udskudt til 2024 for landets boligejere, som siden 2013 har skulle væbne sig med tålmodighed. I sidste uge testede Vurderingsstyrelsen det nye vurderingssystem på 80.000 husejere. Hvad var resultatet? Få svar på dét og andre relevante spørgsmål om boligskatten her.
Spørgsmål 1: Hvad kan testen på 80.000 husejere bruges til?
80.000 husejere landet over skal hjælpe Vurderingsstyrelsen med at teste det nye vurderingssystem. En del af testen er blandt andet, at boligejerne skal besvare en række spørgsmål før de får adgang til deres vurdering, og derefter komme med deres holdning til de nye vurderinger.
Testen er ikke juridisk gældende, men er udarbejdet med samme præcision som de kommende vurderinger, meddeler Vurderingsstyrelsen.
Som noget nyt giver det nye vurderingssystem adgang til de rå data, der findes bag vurderingerne. Vurderingssystemet er meget mere detaljeret og samtidig kan boligejerne, som noget nyt, selv bidrage med oplysninger, der kan trække vurderingen op eller ned.
Er mit sommerhus eller lejlighed med i testen?
Svaret er nej. Vurderingsstyrelsen har valgt at fokusere testen på helårshuse, og dermed er hverken lejligheder eller sommerhuse blandt de 80.000 ejendomme, der er med i testen af det nye vurderingssystem.
Spørgsmål 2: Hvornår kan resten se frem til en ny ejendomsvurdering?
De offentlige ejendomsvurderinger og de nye skattesatser er udskudt til 2024. Det kunne Skatteminister Morten Bødskov (S) meddele på et pressemøde i slutningen af oktober. Problemerne og omfanget uddyber Skatteministeren i en video på TV2.
Udskydelsen betyder, at omkring 700.000 danske boligejere må leve yderligere tre år i usikkerhed om, hvor meget de skal betale i boligskat. Når de nye ejendomsvurderinger kommer, vil de være baseret på såkaldt markedsdata, plandata og BBR-data, som Vurderingsstyrelsen indhenter i samarbejde med aktører som realkreditinstitutter, kommunerne, Danmarks statistik og ejendomsbranchen.
Spørgsmål 3: Hvad gik galt?
2012 var det sidste år, hvor de offentlige ejendomsvurderinger blev udarbejdet med det gamle system. I 2013 blev ejendomsvurderingerne nemlig suspenderet, da de var fejlbehæftede, og partierne gik herefter i politisk forlig om et nyt system.
Siden er ejendomsvurderingerne blevet udskudt flere gange. Tilbage i oktober 2018 udskød daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) dem til 2021, og senest i dette efterår (2019) blev de udskudt til 2024. Begrundelsen lyder, at der er knas med samkøringen af data.
Spørgsmål 4: Hvad med ejendomsværdiskat og grundskyld?
De nye vurderinger skal bruges til at opkræve begge ejendomskatter – ejendomsværdiskatten af den samlede ejendom og grundskylden af værdien på grunden – fremover. Det er ikke endelig vedtaget, men det er forventet, at man fra politisk side vil nedsætte begge skatter, da man forventer, at der i flere tilfælde vil komme højere vurderinger.
Da det er meget tekniske beregninger, har DR lavet en infografik, som giver et overblik her.
Spørgsmål 5: Skal jeg være bekymret?
Som udgangspunktet vil ingen nuværende boligejere komme til at betale mere i ejendomsskatter, end de gjorde med det gamle system. Først når boligen handles, bliver den nye ejer beskattet efter de nye vurderinger og satser.
Den største effekt er forventet på de dyreste lejligheder i de største byer. For langt de fleste er der heldigvis tale om et beløb, som ikke bør vælte privatøkonomien. Forhåbentligt kan man som boligejer også forvente et gennemskueligt og sundt system.