Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Sådan rottesikrer du din bolig

Rotter i de private boliger er et stort problem. En ny undersøgelse fra DR viser, at udviklingen i rotteanmeldelser er steget med helt op til 200 % over de seneste fem år. 3byggetilbud.dk ser nærmere på rotteplagen og giver gode råd til, hvordan du kan undgå de ubudne, langhalede skadedyr i din bolig.

Rotter i boligen er en tanke, som skræmmer de fleste. Ødelagt isolering, huller i murværket, gnavede installationer og farlig bakteriespredning er nogle af de tegn, der er på rotte-ravage i boligen. Og har du oplevet rotter i hjemmet, er du langt fra den eneste. Nye tal viser nemlig, at udviklingen i rotteanmeldelser er steget markant over de seneste fire år.

Op til 200 procent flere rotteanmeldelser

Undersøgelsen, der er lavet af DR, viser eksplosiv vækst i rotteanmeldelser over de seneste fem år. 53 procent flere anmeldelser i Aalborg og 41 procent flere anmeldelser i København. Sådan lyder nogle af tallene og den store stigning sker især udenfor landets største byer. Eksempelvis er der i Kalundborg, Sorø og Holbæk kommune sket en stigning på hele 80 procent, og i toppen af rottepyramiden findes Stevns kommune, hvor antallet af anmeldelser er steget med hele 200 procent.

Rotteplagen har mange årsager, men eksperter fremhæver især den milde vinter, som er skyld i, at rotterne formerer sig langt mere end tidligere. Dertil kommer de levevilkår, som vi mennesker giver rotterne ved at fodre fugle og lade affald flyde.

Rottesikre indgangene til din bolig

Rotter skal kun bruge plads svarende til en tokrone for at komme ind i boligen. Derfor handler det om at rottesikre alle mulige indgange, som rotten kan benytte til at belejre din bolig. En af disse indgange er nedløbsrøret. Rotter kan nemlig klatre op til tagrenden via nedløbsrøret og videre ind i boligen herfra. Derfor anbefales det, at du placerer hønsetråd i nedløbsrørene, hvis der er tegn på rotter nær din bolig. Du kan også forme en lille rulle af hønsetråd, der passer ind i nedløbsrøret, og stop den ned i toppen af røret.

En anden indgang, som rotterne gerne benytter sig af er faldrørsudluftningen. Faldrørsudluftningen er et lille rør, som sidder på taget og sikrer, at der ikke kommer undertryk i afløbssystemet. Det betyder også, at kanalen er direkte forbundet med kloakken og dermed en god smutvej for rotterne til dit tag. Placer derfor et gitter for enden af røret, som forhindrer rotterne adgang til taget. Er der ikke en gitterløsning, kan du forme en kugle af hønsenet og placere den nede i røret.

  • Du kan ofte lugte, hvis boligen er ramt af rotter. Rotter efterlader nemlig en skarp og ildelugtende urin, som minder om kloaklugt.
  • Rotterne efterlader cylinderformet ekskrementer, som er sortbrune og letgenkendelige.
  • Hører du støj på loftet eller under gulvet, især gnavelyde, hvin og skrig, har du højst sandsynligt besøg af rotter.
  • Se efter rottehuller. Rottehuller kan identificeres ved ujævnheder nær kloakdæksler eller ved små huller i murværk og facade.
  • Et synkende kloakdæksel, kan også være tegn på rotter.

Rengør din vandlås

I de fleste boliger er der en vandlås på alle afløb, som rotterne ikke kravler igennem. Hvis der mangler vandlåse på afløbene i din bolig, skal du skrue afløbsristene godt fast, da en rotte kan flytte hele 1,2 kilo og derfor snildt kan løfte en rist, som ikke sidder godt fast. Da rotter tiltrækkes af madrester skal du sørge for at rense vandlåse i køkken, bad og eventuelt kælder. Det anbefales, at du renser vandlåse hver anden måned. Hvis det alligevel skulle ske, at rotterne finder vej gennem vandlåsene, kan du overveje at få installeret rottespærrer.

Mad til fuglene er mad til rotterne

Rotter er der, hvor de kan finde mad. Så derfor skal du være påpasselig med at fodre fuglene i haven. Hæng hellere majskugler på træet i en tynd gren, som rotterne ikke kan nå og undgå at lægge maden på jorden. I det hele taget skal du være meget opmærksom på ikke at lade mad, affald og rod flyde, da rotterne elsker disse gemmesteder. Så undgå at stille byggematerialer op ad huset og put affald i affaldsspande i stedet for at lade det stå i poser frit på jorden.

Rotter er også mestre i at klatre, så har du en have, skal du være opmærksom på, at bevoksning tæt på boligen også kan være en indgangsbillet for rotten.

Hjælp, jeg har rotter

Hvis rotterne alligevel finder vej ind i boligen, skal du reagere hurtigt. Det første du skal gøre, hvis du opdager en rotte i boligen er at tage kontakt til din kommune, hvor det primært er Teknisk Forvaltning, der vil tage sig at rotteproblemet. Anmeldelsen kan ske på Borger.dk og du har nemlig pligt til at anmelde det, hvis du har mistanke om rotter. Kommunen vil herefter sende professionelle ud for at vurdere, hvad der præcis skal gøres. Indtil da kan du selv sætte ind overfor rotterne.

Sådan får du rotten i fælden

En effektiv form for rottebekæmpelse er opsætning af rottefælder. Når du skal placere rottefælden er det vigtigt, at du placerer den korrekt. Det skal du gøre:

  • Stil rottefælderne op langs en mur eller væg, da rotter ofte bevæger sig langs væggene
  • Placér fælderne på de steder du har set eller hørt tegn på rotter
  • Bind en snor på fælden, så rotten ikke stikker af med fælden og dør et sted, hvor du ikke kan fjerne den
  • Læg madding i fælden eksempelvis spegepølse eller rosiner
  • Husk handskerne når du rør rottefælden

Jo flere fælder du sætter op, jo større er chancen selvsagt for rottefangst. Husk at væbne dig med tålmodighed, for der kan snildt gå mere end en uge før fælden klapper. Dette er fordi rotter ifølge blandt andre Miljøstyrelsen er mistænksomme af natur og det kan derfor tage flere dage før de nærmer sig fælden. Det betyder også, at du ikke skal flytte rundt på fælderne, men lade dem stå samme sted.

Rottegift – ja eller nej?

Rottegift kan være en effektiv måde at bekæmpe flere rotter på. Det er ulovligt at lægge giften ud selv, da forkert brug af giften kan gøre rotterne resistente. Du skal i stedet kontakte kommunens skadedyrsbekæmpere eller rottefængere, som vil komme og lægge giften ud. Rottegift har den ulempe, at rotterne ikke altid dør på stedet og dermed kan du ikke kontrollere, hvor de døde rotter er.

Tv-inspektion af boligens rør

Rotter i boligen kan skyldes fejl i kloakken. Her er en TV-inspektion af rørene en god idé, da det kan identificere brud i kloakken, som kan give adgang for rotterne. Ved en Tv-inspektion får du også forslag til udbedringsmuligheder og dokumentation, som kan bruges, hvis forsikringsselskabet skal ind over sagen.

Har du haft rotter i hjemmet?

Har du oplevet rotter i hjemmet, eller har du rottesikret huset, og har du derfor gode råd eller erfaring med rottebekæmpelse, må du gerne dele dem i en kommentar

Kilde: DR og Bolius

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *