Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Tilbuddet fra en håndværker forklaret

Kørsel, parkering, leje af værktøj og bortskaffelse af affald er blot nogle af de elementer, som håndværkeren kan medregne i sit tilbud. Vi ser nærmere på de tillæg og ekstra omkostninger, der kan have indvirkning på prisen. For hvad betaler du egentligt for, når du hyrer en håndværker?

Meget kan påvirke prisen, som håndværkeren giver på din bygge- eller renoveringsopgave også uden, at det fremgår tydeligt af tilbuddet, hvad det er. Spørg derfor altid håndværkeren, hvad tilbuddet og eventuelle prisforskelle kan skyldes. Måske håndværkeren har en særlig uddannelse, bruger materialer af en højere kvalitet, tilbyder et gratis 1-års eftersyn eller andet relevant. Vi ser nærmere på, hvad du betaler for i håndværkertilbuddet.

Timepris vs. et fast tilbud

Det første du som bygherre skal tage stilling til er, hvorvidt du ønsker et fast tilbud eller en timepris. Med et fast tilbud kan håndværkeren ikke uden videre sende dig en ekstraregning uden det er aftalt med dig, da prisen er fastsat på forhånd. Med en timepris derimod bliver prisen afregnet efter, hvor mange timer, håndværkeren bruger på din opgave. Timepriser anvendes typisk ved småreparationer og mindre opgaver, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at bruge tid på at udarbejde et tilbud.

Godt råd:

Med timepriser kan du med fordel bede om et overslag på, hvor mange timer håndværkeren estimerer at bruge på arbejdet inden opstart. På den måde ved du cirka, hvilket beløb du kan forvente, at din opgave løber op i.

Moms

Det virker som en selvfølge, men ikke alle tænker over moms i forbindelse med et tilbud. Moms udgør 25 procent af tilbuddets pris og er selvfølgelig lovpligtigt på et håndværkertilbud. Aftaler du en pris med håndværkeren over telefonen, skal du derfor have afklaret om prisen han giver er inklusiv eller eksklusiv moms, så du ikke bliver overrasket over, at regningen bliver 25 procent dyrere end først antaget

Autorisation og dokumentation

Har håndværkeren en autorisation, en ekstrauddannelse eller er han certificeret i metoder, der gør ham særligt kvalificeret til netop din bygge- eller renoveringsopgave, kan det godt koste ekstra. Undersøg derfor om din arbejdsopgave kræver autoriseret arbejdskraft eller særlig rådgivning inden du takker ja til håndværkerens tilbud. Det kan eksempelvis være, at håndværkeren også skal agere energivejleder eller boligforeningen kræver en autoriseret elektriker til elopgaverne.

Udspecificér dokumentation og tegninger

En anden post, du skal være indtænke i prisen er behovet for tegninger og/eller dokumentation på din bygge- eller renoveringsopgave. Som udgangspunkt skal en elektriker eksempelvis dokumentere, at elinstallationerne er opsat efter forskrevne regler og direktiver. Du bør dog altid spørge efter en udspecificering, så du ved, hvad håndværkeren tager for de enkelte dele.

Materialer og værktøj

Det kan variere fra firma til firma, hvad kravene til materialer og produkter er. Nogle håndværkere bruger konsekvent kun materialer af den højeste kvalitet eller ønsker, at produkterne er miljøvenlige og svanemærkede. En bedre produktkvalitet giver en bedre holdbarhed i fremtiden, men kan også betyde et dyrere tilbud. Gør derfor op med dig selv, hvad du forventer af holdbarheden og fremstillingen af materialerne. Er det vigtigt for dig, at de kan holde mange år ud i fremtiden? Skal malingen være allergivenlig? Eller er det okay, at arbejdet falmer efter nogle år?

Kræver din bygge- eller renoveringsopgave, at håndværkeren skal ud og leje specialværktøj eller anskaffe sig flere maskiner, så kan denne udgift også påvirke den endelige pris på projektet.

diplomSikkerhed og garantier

Mange håndværkerfirmaer tilbyder forskellige former for garanti på det arbejde, de udfører. At håndværkeren er medlem af en garantiordning eller en brancheforening behøver dog ikke at betyde et dyrere tilbud. Mange gange vil tilbuddene fra håndværkere med garantiordning være på niveau med tilbud fra håndværkere uden, men der kan dog godt forekomme en lille prisforskel.

Er din bygge- eller renoveringsopgave af større og mere kompleks karakter kan det være nødvendigt for håndværkerne at udvide deres forsikring og stille med en højere sikkerhed for din opgave. En nødvendig sikkerhedsforanstaltning, som godt kan have indvirkning på prisen.

Vidste du?

At 3byggetilbud.dk tilbyder en gratis Entreprisegaranti på bygge- og renoveringsopgaver indsendt via vores portaler. Den dækker håndværksmæssige fejl og mangler på op til 35.000 kroner for arbejde udført for private og 100.000 kroner for erhverv og boligforeninger. Læs mere om Entreprisegaranti her.

Bortskaffelse af affald og slutrengøring

Bortskaffelse af byggeaffald er også en post, du skal tage højde for. De fleste håndværkere står gerne for bortskaffelsen af affald og tillægger dette i prisen på arbejdet. Vær opmærksom på, at noget byggeaffald går under kategorien ’farligt affald’ og derfor skal håndteres efter bestemte regler. Det kan eksempelvis være PCB-holdigt materiale, asbest eller bly fra tagrender.

Det er ikke alle håndværkere, der inkluderer slutrengøring i tilbuddet. Mange gør, men ikke alle. Skal gulvene eksempelvis slibes, så undersøg om det er inklusiv eller eksklusiv rengøring, som ofte vil være ret nødvendig ved en gulvafslibning.

Aftalen om kørselstid og forsinkelser

Nogle bygherrer tæller kun den tid med, som håndværkeren er ude på opgaven og glemmer, at de også skal betale for den tid, som håndværkeren bruger på værkstedet og kørsel. Tjek derfor op på om kørsel er inklusiv eller eksklusiv i det tilbud du får. Skal håndværkeren køre længere for en mindre opgave, så vil fakturaen typisk indeholde den tid, der er brugt på kørsel. På større opgaver, hvor håndværkeren skal bruge længere tid på sagen, så vil kørsel ofte være inkluderet.

I flere ejendomme er der mulighed for gratis parkering, men ikke i alle. Skal håndværkeren betale for parkering, så vil disse omkostninger som regel også faktureres til dig som bygherre. Undersøg derfor reglerne for parkering i dit område og afsøg eventuelt muligheden for et gæstekort ved din bolig.

Uforudsete forsinkelser og begivenheder

I nogle tilbud er det indskrevet, at bygherren hæfter for uforudsete forsinkelser eller kan opkræves ekstra, hvis der eksempelvis skal ryddes sne inden arbejdet igangsættes. Lav derfor faste aftaler for overarbejde med håndværkeren. Hvilken pris tages der eksempelvis, når arbejdet sker udenfor de normale arbejdstider, som om aften eller i weekenden.

HåndværkerGratis eftersyn af opgaven

Nogle håndværkere inkluderer et gratis 1-års eftersyn i prisen. Det betyder, at håndværkeren kommer på besøg et år efter dit projekt er udført og udbedrer de fejl og mangler, som der kunne være på byggeprojektet kvit og frit.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarNina Borkenfelt

Når en håndværker fakturerer timepris for kørsel – fx 1 time hver vej. Opgaven 5 dage – heraf 2 fulde dage og 3 halve dage.
De er 2 mand – er det så kutyme at fakturere 5 dage x 2 timer x 2 mand = 20 timer i transport ?

Daniel Christian HinchelyDaniel Christian Hinchely

Hej Nina
Tak for dit spørgsmål.
Det svinger fra firma til firma. Nogle har ikke kørselstid på fakturaen, men har derimod en højere timepris for selve arbejdet. Andre har en lavere timeløn, men kørselstid på fakturaen. Men typisk vil jeg da antage, at det er noget, som aftales på forhånd og fremgår af tilbuddet.

Bedste hilsner,
Daniel – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 2 kommentarer