Spar tid ved at sende din mureropgave ind til 3byggetilbud.dk – så modtager du tre gratis og helt uforpligtende tilbud på dit projekt fra dygtige murere i dit lokalområde.
Uanset om du skal have ordnet nogle sætningsrevner i murværket eller skal have sat nye fliser op på badeværelset, skal du have fat i en murer. For murerarbejde er ikke sådan lige til at gå til uden at have den fornødne murer-uddannelse.
Så selv om det ser legende let ud, når en professionel murer først går i gang med at blande mørtel og stable mursten, kræver det stor specialviden om blandingsforhold på mørtlen og hvilken måde stenene lægges på. Bliver stenene lagt forkert eller er blandingsforholdet mellem mørtlens komponenter ikke i orden, kan du nemt risikere, at der opstår sætninger eller at dele af murværket med tiden falder ned eller bliver porøst.
Derfor er det altid en god ide, at hyre en rigtig murer til alle former for murerarbejde.
Hvad er en murermester?
Når en fagperson har gennemgået mureruddannelsen og har bestået murersvendeprøven, kan man kalde sig for murermester. Også selvom personen har bestået en anden prøve, der er godkendt af Børne- og Undervisningsministeriet kan man ikke benytte mestertitlen.
Kilde: Dansk Industri
Hvad laver en murer?
En murer foretager alle former for renoverings- og byggearbejde på tag, facade og indendørs i boligen, der omfatter brugen af mursten, fliser, tegl eller arbejde med mørtel og puds.
Mureren kan hjælpe med et hav af forskellige opgaver – både indendørs og udendørs. Om det er støbning af et nyt gulv, pudsning af facaden eller udskiftning af klinker på badeværelset du skal have udført, er det den professionelle murer, du skal kontakte. Nogle murerfirmaer vil desuden kunne varetage større renoveringsprojekter og entrepriser, hvor murerfaget er primært og andre brancher også skal inddrages. F.eks. kunne dette være, når badeværelset skal renoveres. Her kræves også en autoriseret VVS’er, og måske også en elektriker, hvis elinstallationerne også skal udskiftes. Ofte kan mureren stå for selve hovedentreprisen og har et tæt samarbejde med de andre brancher, således du slipper for at koordinere med forskellige fagfolk.
Disse opgaver udfører mureren
Indendørs
Renovering af badeværelser
Opsætning af fliser på vægge og gulve
Vådrumssikring
Støbning af gulve
Opmuring af inder- og skillevægge i mursten eller gasbeton
Udendørs
Støbning og opmuring af hus
Opmuring og renovering af facade
Facadeisolering
Støbning og renovering af betontrapper
Opsætning og renovering af sålbænke og gesimser
Opmuring af læmur
Opmuring og renovering af skorstene
Pudsning og vandskuring af facade
Under- og overstrygning af tegltag
Nedenfor uddybes de typiske mureropgaver, som mureren varetager.
Opmuring
Opmuring kan dreje sig om opmuring af alt fra en mindre væg til et helt hus. Selve disciplinen at opmure er en central kunnen indenfor murerfaget. Mureren kan opmure på flere forskellige måder alt efter, hvor i boligen muren skal være, samt hvilken funktion den skal have.
Hulmur
Når man opmurer en mur, kan man vælge at opføre den med et hulrum. Her opfører man en udvendig og en indvendig mur, hvor der skabes et hulrum, og derfor kalder man denne type mur for en hulmur. I hulmuren vil man kunne indblæse isolering – såkaldt hulmursisolering.
Det er ikke altid at man vælger at opmure både den udvendige og indvendige mur med mursten. Indersiden kan eksempelvis opføres i beton, mens ydermuren opbygges af mursten. Vælger man dette kaldes det en kombinationsmur.
Massiv mur
Man kan opmure en massiv mur uden hulrum, som har 1/1-stens tykkelse eller mere. Det er også muligt at opmure ½-stens mure, dog vil disse ikke være massive og kun kunne anvendes som skillevægge eller som skalmure.
Forbandt
Ved opmuring gør muren brug af teknikken skifter, hvor man lægger vandrette lag af mursten. Man lægger skifterne forskudt ovenpå hinanden i et mønster kaldet forbandt. Man opmurer i forbandt for at skabe styrke i murværket. Hvis de såkaldte studsfuger, der er de fuger der løber på tværs, placeres ovenpå hinanden, vil det reducere murværkets styrke. I stedet forskyder man stenene, så fugerne rammer løberen, der er den lange side af murstenen. Dette skaber robustheden. I bærende murværk skal fugerne være forskudt mindst 60 millimeter som svarer til en kvart mursten.
De hyppigst anvendte forbandter i Danmark er:
½-stensforbandt
¼-stensforbandt A
¼-stensforbandt B
Løberforbandt I
Løberforbandt II
Facaderenovering
En typisk mureropgave er facaderenovering. Her kan mureren renoverer fugerne mellem stenene ved en omfugning. Desuden er det også almindeligt at boligejere vælger at få pudset deres facader. De fleste mursten kan pudses – dog er en tommelfingerregel at jo mere ru stenene er, jo nemmere vil de være at pudse, da pudsen klæber sig lettere. Det er dertil også muligt at pudse beton- og gasbetonmure. Alle facader skal være fri for maling førend mureren kan pudse dem. Der findes forskellige måder, hvorpå man kan få pudset facaden.
Mureren kan bruge både grovpuds eller tyndpuds eller begge i en kombination. Grovpuds er et dækkende lag af puds, hvor tyndpuds ikke er dækkende, men giver forskellige æstetiske udtryk enten alene eller som et ekstra lag ovenpå grovpudset.
Fuldpuds
Fuldpuds er helt dækkende puds og består af flere lag, for at skabe det dækkende udtryk. Mureren starter med at lægge et udkast, der gør at det efterfølgende lag af grovpuds dækker bedre. Afslutningsvist kan man lægge et lag af tyndpuds for at opnå et specifikt æstetisk udtryk.
Tyndpuds
Man kan vælge kun at påføre tyndpuds eller at bruge det som afsluttende lag ovenpå fuldpuds. Ved udelukkende brug af tyndpuds kan murstenene ses igennem pudsen. Pudsen kan udføres ved forskellige teknikker.
Vandskuring
Når der vandskures, påfører man et lag mørtel, som trækkes ud på stenene, hvorefter størstedelen skures væk med vand. Dette skaber en effekt, hvor fugerne og stenene skjules let, men at man stadig kan se murværkets struktur.
Filtsning
Ved filtsning påfører man et tyndt mørtellag, og fjerner det overskydende uden vand. Herefter vil man ved at bruge et filtsebræt bearbejde overfladen i cirkulære bevægelser. Derfor vil der også være svage cirkulære aftegninger ved filtsning.
Sækkeskuring
Denne metode er lig vandskuring, men hvor mørtel bearbejdes med et sækkelærred. Stenene vil fremstå tydeligere ved denne metode end ved vandskuring.
Berapning
Ved berapning lader man mørtlen sidde, hvorefter den bearbejdes med en våd kalkkost. Her efterlades et relativt tykt pudslag.
Indfarvet puds
Hvis man vil undgå en efterbehandling, kan man vælge at få indfarvet tyndpuds eller grovpuds med farve. Fordelen ved indfarvet puds er at det ikke som maling vil skalle af. Dog vil reparationer lettere kunne ses i indfarvet puds. Vælger man indfarvet grovpuds vil det have en dækkende evne, men med en mere ru overflade, hvor indfarvet tyndpuds kan lægges ovenpå grovpuds som en overfladebehandling, eller alene, hvor det har en mindre dækkende evne.
Overfladebehandling
Efter facadepudsningen kan man få overfladebehandlet med maling eller kalk. Som regel er det en fordel at vente et halvt til et helt år, førend man overfladebehandler muren, for at sikre at pudsen ikke tager skade. Overfladebehandlingen kan være maling, herunder akrylmaling, silikatmaling, cementpulvermaling eller silikonemaling eller kalkning. Hvis man ønsker kalkning af facaden, er det vigtigt at pudsen, man vælger, er egnet til at man kalker muren efterfølgende.
Lægning af fliser og klinker
Klinker og fliser kan lægges mange steder i boligen, og det er typisk en opgave, som mureren udfører. Desuden er det også en slidstærk overflade, som kan holde længe, hvorfor mange vælger at bruge klinker og fliser adskillige steder i boligen. Man kan gøre brug af et væld af forskellige belægningstyper – herunder klinker, glaserede klinker og fliser, tegl og natursten.
Renovering af badeværelse
Mureren kontaktes også ofte, når badeværelset skal renoveres. Der er nemlig en række ting, som man skal være opmærksom på, når man skal have foretaget en badeværelsesrenovering. Blandet andet kræves det at der vådrumssikres og at materialerne som anvendes, er vådrumsgodkendte. Dette kan mureren hjælpe dig med, samt lægning af fliser og klinker, pudse vægge og udføre fugearbejde. Ofte kan murerfirmaet stå for hovedentreprisen og koordinere det resterende arbejde med VVS’eren som skal montere vaske, toilet, armaturer og lægge rør og afløb, tømreren hvis der skal opsættes vådrumsgips eller elektrikeren der kan installere elinstallationerne.
Lægning af klinker i forbindelse med badeværelsesrenovering
Støbning af gulv
Skal du have støbt et nyt gulv, vil det også være mureren der er den rette håndværker at kontakte til at udføre opgaven. Et støbt gulv består af flere lag – det kapillarbrydende lag, betonlaget og gulvbelægningen. Uanset om det nye gulv skal støbes i et indendørs eller udendørsrum, skal der laves et kapillarbrydende lag. Man skal desuden have et fast underlag af enten jord eller sand, hvor man indendørs skal grave 60 cm ned og til udendørsrum er det 25 cm.
Det kapillarbrydende lag er det første, som mureren etablerer. Dette lag beskytter mod at fugt stiger op i gulvet. Laget skal være mindst 15 cm tykt, hvorefter der lægges 30 cm flamingoisolering ovenpå. Herefter kan man støbe betongulvet, som skal være mindst 10 cm tykt. For at sikre at gulvet støbes korrekt placerer man afstandsholdere, som hæver det såkaldte rionet/armeringsnet, som placeres for at forstærke gulvet. Skal der installeres gulvvarme, er det også her at det installeres sammen med rionet/armeringsnettet. Til gulvvarmen kontakter mureren som oftest en VVS’er, der kan stå for den del af projektet. Mureren kan nu støbe gulvet, som tørrer i op til 28 dage, hvorefter gulvbelægningen kan lægges.
Find den rette murer til dit projekt
Man kan også sagtens komme ud for, at det ikke er alle de listede opgaver, den enkelte murer vil tage. De fleste murere specialiserer sig oftest inden for forskellige områder som f.eks. opmuring af facader på nybygninger, badeværelsesrenoveringer eller lignende. Er du i tvivl om murerfirmaet varetager den opgave, du ønsker udført, kan du indsende din opgave til 3byggetilbud.dk. Her finder vi 3 forskellige murerfirmaer, som kan udføre din opgave, og du slipper for at ringe rundt og forhøre dig om, hvorvidt det pågældende murerfirma varetager din type opgave.
Murerarbejde udført via 3byggetilbud.dk
Murer5
1 måned siden
Omfugning af skorsten
Et flot kvalitetsarbejde. God service. De bedste anbefalinger herfra.
J
Jarkko S.
Fuglebjerg
Murer5
1 måned siden
Reparation af puds om hoveddør
Hurtigt, effektivt og høfligt
N
Nicklas B.
Frederikssund
Murer5
1 måned siden
Pudsning af facader
Flot og professionelt arbejde! Ringer helt sikkert igen til Oscar.
U
Ulla M.
Karlslunde
Murer5
1 måned siden
Udbedning af trappetrin m.m.
Min største anbefaling til SAG murermester. Seif har lavet professionelt og pænt arbejde, desuden er han en venlig og rar person.
B
Birtha K.
Slangerup
Murer5
2 måneder siden
Udskiftning af fuger på skorstenen
Hurtig og flot arbejde!
R
Ragnar H.
Hedensted
Murer5
2 måneder siden
Boligforening – Reperation af skorsten
Professionel kommunikation og hurtigt arbejde!
L
Ludvig K.
Hvidovre
Murer5
2 måneder siden
Omfugning af facade
Alt i super orden og søde og dygtige folk
L
Lise E.
Boeslunde
Murer5
2 måneder siden
Udbedring af bruseniche
Hr. Lago har leveret et rigtig flot stykke arbejde. Kommunikationen undervejs var enkel og aftalen kom let i stand. Han ankom til tiden, arbejdet er virkelig godt…
Udnyt murerens erfaring til at få den rigtige løsning
Uanset om du skal have renoveret eller bygget nyt, kan det betale sig at få mureren med ind over projektet allerede tidligt i planlægningsfasen. Derved kan du nemt komme til at spare mange penge på netop murerarbejdet og undgå de værste fejl i planlægningen. Fejl som måske ellers ville komme til at koste mange penge at få rettet op på senere.
Det kan f.eks. være, hvis du har tænkt dig at lave hjørner i murværket på andre vinkler end 90 grader. Her har mureren nemmere ved at skære eller hugge murstenene til i nogle vinkler end i andre. Så ved at tage mureren med på råd allerede under planlægningen af den væg, der skal mures op, kan du spare både materialer og arbejdstimer til mureren.
Et andet godt eksempel er, hvis du har valgt at få pudset facaden op i farvet mørtel. Her bruges der oftest en speciel form for mørtel kaldet juramørtel. Men er der anvendt almindelig mørtel af sømaterialer til fugerne mellem murstenene, kan juramørtlen ikke binde ordentligt i fugerne, fordi jura- og almindelig mørtel ikke binder særlig godt sammen.
Hvilke materialer skal jeg vælge til murerarbejdet?
Den professionelle murer kan med sin kyndige viden og erfaring vejlede dig til, hvilke materialer som skal anvendes til det pågældende murerarbejde. Murerfirmaerne har ofte også en fast grossist, hvor de køber deres materialer til gode priser, og så er det kvalitetsmaterialer, lavet til professionelt arbejde.
Hvad koster en murer i timen?
Når du skal have fat i en murer til at udføre dit murerarbejde, er det især timelønnen, som afgør, hvilken murer der er billigst til at udføre opgaven. For materialer som mørtel, mursten, fliser og så videre køber de fleste murere hos de samme grossister. Så materialerne koster oftest stort set det samme, uanset hvilken murer du vælger.
Timelønnen kan der derimod være stor forskel på, ligesom der kan være forskel på, hvor mange timer den enkelte murer er om at opføre opgaven. Derfor bør du altid spørge flere murere om et tilbud på dit murerarbejde.
Du kan frit spørge alle de murere om tilbud på din opgave, som du har lyst til. Licitationsloven gælder ikke for hverken privatpersoner, firmaer eller boligforeninger, så længe der ikke er offentlige institutioner med i ejerkredsen.
Kan man lave murerarbejde om vinteren?
Skal du have udført murerarbejde udendørs i vintermånederne, kan vejret spille en rolle. Hård frost gør nemlig, at det ikke er muligt at mure. Er det dog 2-4 grader kan murerarbejdet stadig udføres.
Hvis der er frost, kan nogle mørteltypes gøres anvendelige ved at bruge sprit eller varmt vand. Hvis dette ikke er muligt, skal arbejdet lægges på hylden for en stund, da mørtlen ellers ikke ville kunne hærde.
Få 3 tilbud på murerarbejde
Dog er det en god ide, at begrænse tilbudsindhentningen til 3 tilbud. For tit skal du kontakte væsentlig flere murere, før du har 3, som har tid til at udføre opgaven inden for den nærmeste fremtid eller som tager den type murerarbejde, du har brug for. Samtidig får du et mere retvisende billede af prisniveauet, ligesom de deltagende murer i tilbudsrunden, føler de har en reel chance for at vinde tilbuddet, når der kun er 2 andre murere, de skal konkurrere med.
Vil du spare dig alt besværet med selv at kontakte murerne, kan du bruge vores tilbudstjeneste. Så finder vi 3 murere, som bor i nærheden af dig, der er interesserede i at give et bud på opgaven. De kontakter dig direkte, så I kan aftale tid til, hvornår de kan komme at se nærmere på opgaven.
Skal 3byggetilbud.dk hjælpe med dit projekt?
Hvorfor er det en god ide at få mureren ud at se på opgaven?
Med mindre det er en meget enkelt opgave, du nemt kan definere for mureren over telefonen, vil de fleste murere helst komme ud og se på opgaven, før de giver tilbud.
Det er en rigtig god ide for alle parter, da mureren så er sikker på, at kunne give et tilbud, der er baseret på de faktiske forhold hos dig. Så undgår I kedelige diskussioner om prisen senere, fordi mureren opdager, at tilbuddet er blevet givet på et forkert grundlag.
Ved at mureren kommer ud og ser på arbejdet, får du også mulighed for at trække på hans erfaring og får hans input til, hvordan opgaven måske kan løses, så du får et bedre resultat end du havde forestillet dig.
Når du har fundet det bedste tilbud på dit murerarbejde og mureren kommer ud for at udføre opgaven, skal du sørge for, at der er ryddet og gjort klar til, at mureren kan gå i gang med arbejdet.
Skal du f.eks. have pudset facaden op, er det en god ide, at du har fået afdækket eller fjernet blomster og anden beplantning foran væggen, der skal pudses op. Så kan mureren bedre komme til og du undgår at få beskadiget dine planter.
På samme måde bør du sørge for, at der er ryddet op og det er nemt for mureren at komme ind til det sted i huset, hvor eventuelt indvendigt murerarbejde skal udføres. Så får både du og mureren den bedste start på arbejdet.