Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Det bør du vide om efterisolering og de 5 fejl alle begår

Når du efterisolerer din bolig får du bedre indeklima, lavere varmeregning og du kan øge husets værdi. Vi dykker ned i de forskellige former for efterisolering og giver dig de 5 typiske misforståelser om isolering.

Både meget gamle huse og huse af nyere dato kan have gavn af at blive efterisoleret. Konstruktioner helt uden isolering kan have gavn af at blive efterisoleret, men det kan konstruktioner, som allerede har isolering rent faktisk også.

Fordelene ved at efterisolere din bolig er mange. Først og fremmest holder din bolig bedre på varmen, når den efterisoleres. Det kan betyde en besparelse på varmeregningen, og samtidig kan efterisolering også være med til at lydisolere – eksempelvis i en etageadskillelse. Andre fordele ved efterisolering er et forbedret indeklima, mindre risiko for skimmelsvamp og så kan problemer med træk løses med den rette efterisolering. En velisoleret bolig er desuden også meget lettere at sælge end en bolig med dårlig isolering. Med andre ord vil en efterisolering af din bolig få den til at stige i værdi.

Hvilket isoleringsmateriale skal anvendes?

Når det kommer til valg af isoleringsmateriale er der ofte mange holdninger og ideér til, hvilke isoleringsmaterialer, der er bedst.

De mest udbredte isoleringsmaterialer er:

  • Sten- eller glasuld (også kendt som Rockwool) er fremstillet af smeltet sten og kan bruges til næsten alle typer isolering.
  • Papirisolering består af granuleret genbrugspapir (primært aviser) og indblæses i eksempelvis hulmure, på lofter eller i etageadskillelser.
  • Leca-kugler er et kemisk produkt af ler, som bliver brændt i ovn. Leca-kugler er et løst materiale, som eksempelvis kan benyttes i terrændæk.
  • Flamingo findes både som små kugler eller som plader. Flamingo kan både blæses ind i en hulmur eller placeres som plader under terrændæk eller til fundament eller facade.

Isoleringsmaterialerne har forskellige egenskaber, og derfor er der mange isolatører, der har mere end et isoleringsmateriale i deres repertoire. Både boligens alder og stedet i boligen, hvor der skal isoleres, kan have stor betydning for hvilket isoleringsmateriale, der er mest optimalt. Isoleringsmaterialets isoleringsevne og materialet påvirkning på indeklimaet bør du også have med i overvejelserne. Derfor er det en god idé, at du spørger din håndværker til råds, når du skal beslutte hvilken form for isoleringsmateriale, du vil benytte.

placeholder

Skriv dig op og modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og modtag en mail én gang om måneden med relevant information om byggeri og boligrenovering.

Se vores privatlivs- og cookiepolitik her.

Hvor i boligen kan du isolere?

Der er rigtig mange steder, du kan isolere din bolig. Tag, loftrum, ydervægge, gulve, kælder, tekniske installationer og hulmuren er nogle af de områder, som oftest isoleres. I etageejendomme er isolering af etageadskillelser også udbredt.

Efterisolering af loft

Er loftet ikke isoleret, er der rigtig mange, som starter her. Det er nemlig ofte en efterisolering, der hurtigt er tjent hjem. I nogle tilfælde, hvor der ingen loftisolering er, kan en efterisolering af loftet medføre en reducering på 1/3 af boligens samlede energiforbrug. Men også i tilfælde, hvor den eksisterende loftisolering kun har ti år på bagen, kan det være en god idé at efterisolere loftet. En isolatør kan lave en forundersøgelse og tjekke om isoleringen stadig ligger ”korrekt”, og om der er behov for at tilføje endnu mere isolering, så din loftisolering lever op til nuværende krav.

Loftisolering udføres ofte ved at lægge et lag isoleringsmateriale på loftet eller over loftrummene, hvis loftetagen er udnyttet i jeres bolig. Der kan både benyttes isoleringsbatts eller indblæses isoleringsgranulat.

Hulmursisolering

Har du en hulmur uden isolering, så er det om at komme i gang med at isolere den. 

I de senere år har hulmursisolering fået et blakket ry på grund af nogle bøvlede sager omkring energitilskud og et firma, der desværre ikke havde helt rent mel i posen. Men det er en skam. I dag findes der rigtig mange dygtige isolatører, og en hulmursisolering er i mange tilfælde en meget rentabel isoleringsform. 

En hulmursisolering kan nemlig som tommelfingerregel tjene sig hjem efter blot 2 år. Hulmursisolering er samtidig en let måde at isolere din boligs ydervæg på. En isolatør kan blæse isoleringsmateriale ind mellem hullet mellem for- og bagmur. Og ofte behøver isolatøren kun at bore enkelte huller i fugerne for at få adgang til hulmuren.

Er du i tvivl om din hulmur er isoleret, kan du blandt andet undersøge, hvor tyk din ydervæg er, og hvor gammelt dit hus er. Måske har du tegninger liggende af din bolig, som kan give dig en idé om, hvorvidt der er hulmur i din bolig. Det kan også være, at isoleringen i din hulmur har så mange år på bagen, at den er faldet sammen. I sådan et tilfælde er der også brug for at få udført en hulmursisolering.

En egentlig undersøgelse af, om der er hulrum i din mur eller om isoleringen er utilstrækkelig, bør du få en isolatør til at udføre.

Facadeisolering

Udvendig facadeisolering kan være en meget effektiv måde at isolere din boligs ydervægge på. Facadeisolering bliver ofte tilvalgt, når en hulmursisolering ikke er en mulighed, eller hvis bygningen har massive mure. Udvendig facadeisolering benyttes også til nyere huse med dårligt isolerede ydervægge af tegl, gasbeton og beton, som trænger til en renovering af facaden.

Det anslås, at udvendig facadeisolering er op i mod 30 procent mere effektiv end indvendig isolering, samtidig minimeres risiko for fugtproblemer, fordi hele den eksisterende ydervæg holdes varm og tør.

Skal du have facadeisoleret din bolig? Så kan det være en god idé, at du får en rådgivning i forbindelse med projektet. Hvis de oprindelige vinduer og døre skal bevares skal de rykkes ud i facaden, og her skal du være særligt opmærksom på, hvordan de nye materialer arbejder sammen med de eksisterende.

Gulvisolering

En gulvisolering er en af de mest effektive isoleringsformer, hvis du vil skabe et godt indeklima og samtidig sænke energiforbruget. Fodkulde kan være en stor gene i hjemmet, og her kan gulvisolering være en rigtig god løsning. Når gulvet isoleres kan problemer med skimmelsvamp under gulv også ofte kommes til livs.

Det er fordelagtigt at efterisolere gulvet i forbindelse med en anden form for renovering. Skal du have nye gulve eller skal der laves et badeværelse, kan det eksempelvis være, at du i samme ombæring bør isolere gulvet.

Er du i tvivl om, hvor meget isolering, der er under dit gulv, kan du benytte tegninger af din bolig. Her vil det typisk fremgå hvor meget isolering, der oprindeligt er lagt. Ellers fremgår det måske af boligens energimærkningsrapport. Alternativ kan du tage et gulvbræt af og måle isoleringens højde, men vær opmærksom på, at det ikke kan ses efterfølgende, at gulvbrættet har været af. Kan du ikke selv vurdere, om gulvisoleringen er tilstrækkelig kan en fagmand hjælpe med en forundersøgelse. Fagmanden kan eksempelvis ved hjælp af et termograferingskamera vurdere, om dit gulv er ordentligt isoleret.

Hvornår på året skal boligen isoleres?

Du kan isolere boligen hele året rundt. Isolerer du din bolig om vinteren, vil du hurtigt kunne mærke resultatet på varmen i huset. Får du omvendt isoleret om sommeren, så vil du hurtigt kunne mærke at huset har lettere ved at holde sig køligt, når sommersolen står og bager. 

Ønsker du at termografere din bolig for at finde ud af, hvor varme slipper ud i forbindelse med en isolering, skal du dog være opmærksom på, at det kun er når, det er koldt udenfor, at termografering kan udføres ordentligt. En termografering kan være en god idé, fordi du med egne øjne kan se, hvor din bolig har isoleringsproblemer og fagmanden kan dokumentere over for dig, hvorfor og hvor du skal isolere.

Derfor er efterisolering vigtigt for livskvaliteten

Danskerne tror, at de bruger ca. 17 timer af døgnet inden døre, men en undersøgelse foretaget af YouGov viser, at danskerne rent faktisk benytter 90 procent af tiden inden døre – svarende til 22-24 timer.

Med så mange timer inden døre er et godt indeklima alpha og omega. Et godt indeklima er godt for helbredet og kan hjælpes på vej af regelmæssig udluftning i boligen. Men også efterisolering kan medvirke til at indeklimaet forbedres. Problemer med kulde, træk og fugt kan nemlig løses hvis en utæt bolig isoleres.

Vægge, lofter og gulve bliver varmere i en velisoleret bolig og det betyder rent faktisk også, at risikoen for vækst af skimmelsvamp på de indvendige overflader begrænses.

90%

Danskerne bruger i gennemsnit 90 procent af tiden inden døre

Kan du isolere selv?

Mange kender en nabo eller en fætter, der købte isoleringsmaterialer i det lokale byggemarked og selv udførte en efterisolering. Nogle efterisoleringsprojekter er også udført med stor succes, som ”gør-det-selv”-projekter. Desværre findes der også mange eksempler, hvor det ikke er gået nær så godt. Faldgruberne med efterisolering er mange, da efterisolering kan være en kompliceret affære, hvor der både skal tages højde for damspærre, ventilation, fugt og hvordan det påvirker boligen, at temperaturer ændrer sig. Fugt og skimmelskader er nogle af de hyppigste problemer, der opstår, når en isoleringsopgave ikke udføreres af en fagmand.

Har du ikke nogen håndværksmæssig baggrund, og vælger du alligevel selv at isolere din bolig, så kan det være en god idé, at du får en fagmand til inspicere det færdige arbejde. En såkaldt afleveringsforretning kan nemlig hjælpe dig med at finde ud af hvilke fejl og mangler, der potentielt er ved din isolering.

Har du ikke mod på selv at udføre efterisolering, så kan du også indhente 3 tilbud på efterisolering fra 3byggetilbud.dks landsdækkende netværk af isolatører.

Der er håndværkerfradrag eller energitilskud til dit isoleringsprojekt

Isolering af boligen bliver ofte beskrevet som en af energirenoveringens lavthængende frugter. Det er nemlig en energirenovering, hvor du får meget energirenovering for relativt få penge. Her i 2021 er der mulighed for enten at få energitilskud eller håndværkerfradrag i forbindelse med, at du får boligen efterisoleret.

Håndværkerfradraget er et grønt håndværkerfradrag møntet klimavenlige renoveringer. Derfor kan du i hele 2020 få et håndværkerfradrag på op til 12.500 kroner til en isoleringsopgave. Det er muligt at få håndværkerfradrag til isolering af ydervægge, som eksempelvis hulmur eller isolering af terrændæk over krybekælder og isolering af tag. Fradraget gives til arbejdsløn inklusive moms og fakturaen skal betales elektronisk eksempelvis med dankort eller MobilePay. Har du eksempelvis udgifter på 10.000 kroner til isolatørens arbejdsløn sparer du cirka 2.600 kroner (fradragets værdi er ca. 26%). Du skal selv indberette beløbet til skat for at få fradraget.

Med energitilskuddet er der også mulighed for at få barberet lidt at regningen. Energitilskuddet opgøres efter energimærket på din ejendom, og udstedes af energistyrelsen.

5 typiske fejl i forbindelse med isolering

  1. Du tror isolering kun gavner dig om vinteren
    De fleste forbinder isolering med en lavere varmeregning og øget komfort om vinteren. Men rent faktisk kan du også få gavn af isoleringen om sommeren, når varmeapparaterne er slukkede. En velisoleret ydervæg kan nemlig være med til at holde på køligheden, når solen står og bager.
  2. Du glemmer at ansøge om energitilskud
    Der er stadig tilskud at hente, når din bolig skal efterisoleres. Skal du eksempelvis have isoleret din krybekælder, taget eller en ydervæg, så er det  stadig en mulighed at få energitilskud. Det er energistyrelsen der udsteder energitilskuddet, og du skal huske at søge inden projektets start på energistyrelsens hjemmesidde.
  3. Du fravælger papiruld på grund af brandfare
    Da papiruld er et isoleringsgranulat, som er lavet af genbrugspapir, er det en udbredt misforståelse, at papiruld er brandfarligt. Det er det ikke. Papiruld bliver nemlig tilsat nogle salte, der giver granulatet beskyttelse mod både flammer og gløder. Skulle papiruld blive udsat for flammer, vil saltene i papirulden udskille fugt, som sørger for at granulatet forkuller i stedet for at gå i flammer. 
  4. Du prioriterer andre energirenoveringer over efterisolering
    Det er ofte en god idé, at du prioriterer de billigere energirenoveringer først. Selvom det er også er fornuftigt at få opjusteret din boligs varmekilde eller udskiftet dine vinduer til nogle mere energivenlige. Bor du en bolig, hvor isoleringen er meget sparsommelig vil isolering af eksempelvis hulmur eller loft ofte være fordelagtigt at udføre først – i hvert fald hvis du skal vælge. Erstatter du oliefyret med en varmepumpe i et utæt hus, så får du nemlig ikke de besparelser ud af det, som du burde.
  5. Du tror, at du selv kan udføre isoleringen
    Mange overvejer, om de selv kan isolere i deres bolig, men du bør være opmærksom på, at man skal have en del viden om isolering inden du selv begynder at isolere. Der kan hurtigt opstå problemer med skimmelsvamp, hvis en isolering er udført forkert og der ikke tages hensyn til dampspærre og ventilation. Derfor anbefales det, at du finder en dygtig isolatør, når du skal isolere. Eller at du rådfører dig grundigt med en fagmand eller rådgiver inden du giver dig i kast med projektet. 

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 kommentarer

AvatarHenrik Jørgensen

Hej tak for en interessant artikel.
Vi har købt et sommerhus hvor der i loftet sidder polystyrenplader i nogle af lofterne.
Vi det være lovligt at sætte profiltræ direkte overpå disse plader eller skal de fjernes og erstattes af anden isolering før påsætning af profiltræ?
På forhånd tak for svaret Henrik

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Henrik

Mange tak og dejligt, at du kan lide artiklen. Da vi desværre ikke har nogen fagmænd siddende vil jeg anbefale dig at spørge en isolatør for rådgivning. Du er velkommen til at bruge vores søgemaskine: https://www.3byggetilbud.dk/

De bedste hilsner
/Nynne – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 10 kommentarer

Vis flere kommentarer