Ny analyse: Din ejerlejlighed risikerer at falde i værdi
I 2020 kan boligejerne se frem til nye offentlige ejendomsvurderinger og de nye boligskatter træder i kraft i 2021. De nye boligskatter kan dog betyde prisfald på ejerlejligheder. Det viser en ny analyse fra Nationalbanken. Vi giver dig her et overblik over, hvad det kan betyde for dig, der har en ejerlejlighed.
En analyse fra Nationalbanken skønner, at de nye boligskatter vil ligge en dæmper på prisniveauet for ejerlejligheder frem mod 2022 – særligt i København og Aarhus. Faktisk skønner Nationalbanken, at priserne for ejerlejligheder vil blive reduceret med 5,8 procent i perioden.
Men hvorfor falder ejerlejlighedernes værdi i storbyerne? Bliv klogere her.
Ejendomsværdiskat og grundskyld
Har du en ejerlejlighed skal du betale skat af værdien af din lejlighed, ejendomsværdiskat, og værdien af den grund, grundskyld, som din ejerlejlighed ligger på. De to skatter kaldes for boligskatter.
For at fastsætte den værdi, der skal betales skat af, bliver der foretaget offentlige ejendomsvurderinger. De blev sidst foretaget i 2013, hvor de blev fastfrosset, da vurderingerne var forbundet med stor usikkerhed. Det skal de nye vurderinger i 2020 forsøge at rette op på.
Derfor falder din ejerlejlighed i pris
Ifølge Nationalbankens analyse betyder prisfaldet ikke nødvendigvis, at ejerboligerne vil falde i værdi. Grunden til reduceringen kan også være, at boligerne stiger mindre. Samtidig kan der være store regionale forskelle at spore. Ejerlejligheder i byer som Odense, Aalborg og Randers kan se frem til, at priserne skubbes op, mens Hovedstadens ejere skal forvente et prisfald, vurderer Nationalbanken.
”Der forventes ved overgangen til det nye boligskattesystem en skattestigning for særligt ejerlejligheder i københavnsområdet,” siger boligøkonom Mira Lie Nielsen og fortsætter:
”Når man skal betale højere skatter for en bolig, så vil køberne være villige til at betale mindre for en bolig, og derfor er der en forventning om, at priserne vil blive trykket ned”.
Køberne vil altså typisk efterspørge en lavere pris – helt konkret 5,8 procent mindre – siger analysen fra Nationalbanken.
De nye ejendomsvurderinger skal sikre mere retvisende vurderinger
Reglerne for ejendomsvurderinger bliver ændret for at sikre, at du som boligejer betaler det rigtige i boligskat. Regeringen indfører som noget nyt et såkaldt ’forsigtighedsprincip’, der skal sikre, at du som boligejer aldrig kan komme til at betale for meget i boligskat.
Myndighederne vil derfor automatisk sætte skatten 20 procent lavere end din ejendomsværdiskat og grundskyld. Det betyder, at hvis din ejerlejlighed er sat til en vurdering på fem millioner kroner, skal du kun betale boligskat af de fire millioner.
Læs mere om de offentlige ejendomsvurderinger her.
Med de nye ejendomsvurderinger forventes det, at de fleste ejerlejligheder vil stige i værdi, men dermed stiger boligskatterne også. Hvis din ejerlejlighed i København er steget meget i værdi gennem de seneste år, står du derfor også til en stigning på skattebilletten. Og det er den stigning, som kan påvirke salgsprisen – negativt.
Hvad sker der frem til 2021?
Indtil de nuværende regler udløber er der indført et skattestop, der sikrer at din ejendomsværdiskat ikke stiger. Indtil 2021 vil din ejendomsværdiskat derfor være uændret. Din grundskyld kan stige med op til 7 procent om året, men yderligere stigninger i din grundskyld, vil blive indefrosset frem til 2021 – rentefrit. Du behøver derfor først at betale stigningerne i din grundskyld, når du sælger din bolig.
Skønnet fra Nationalbanken på de 5,8 procent skal dog tages med forsigtighed. Det er nemlig endnu for tidligt at sige, hvor konkret stigningerne bliver med de nye boligskatter.