Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Varmepumpe i stedet for gas: Sådan udskifter du fyret

Varmepumper er i høj kurs og med god grund. Gaspriserne er steget, og derfor er det en bedre tid end nogensinde for boligejere at få udskiftet gasfyret med et billigere alternativ som varmepumpe eller jordvarme. Det er nemlig nu, at du kan få fradrag eller tilskud til udskiftet. Vi dykker ned i gaspriserne og fordelene ved at udskifte gasfyret i denne artikel.

Gaspriser er steget

Priserne på naturgas er seksdoblet på blot et år sammenlignet med el. Det skyldes et lavere udbud og en højere efterspørgsel i de kolde måneder – men nu eksploderer priserne yderligere set i kølvandet på den russiske invasion i Ukraine. Europa får nemlig en stor del af gasforsyningerne fra netop Rusland.

Seas-NVE meddeler DR Nyheder i nye beregninger, at den store uro på gasmarkedet har ført til store prisstigninger på op til 60 procent. Det betyder i kroner og øre, at et ældre hus på 120 kvadratmeter kan risikere en regningen på cirka 12.300 kroner ekstra i år.

Flere vil udskifte gasfyret

De stigende priser og bekymringerne for de russiske forsyninger har fået ’udskift af gasfyret’ højt på boligejernes agenda, oplever 3byggetilbud.dk.

  • I uge 8 2022 oplevede 3byggetilbud.dk nemlig 247 procent flere varmepumpe-tilbud i forhold til samme uge i 2021.

Hvordan opvarmes danske boliger?

  • 1,6 millioner boliger benytter fjernvarme
  • 400.000 boliger er det naturgasfyr, som opvarmer boligen
  • 100.000 boliger har installeret varmepumpe
  • 70.000-75.000 boliger er der installeret oliefyr

Kilde: Dansk Statistik

Udskift gasfyret til en grønnere varmekilde

Varmepumpen står særligt højt på ønskelisten hos boligejerne, når gasfyret skal udskiftes med et grønnere alternativ. Det skyldes, at varmepumpen (luft til vand) er en effektiv og energivenlig varmekilde, der hurtigt betaler sig selv hjem. Vi ser nærmere på varmepumpen om lidt.

Jordvarme og fjernvarme er nemlig også to energirigtige varmekilder, som boligejerne kan skifte gasfyret ud med. Det kræver dog specifikke mål på grunden til at nedgrave jordvarmerørene, eller at boligen er placeret i et fjernvarmeområde, før disse varmeløsninger er aktuelle for boligejerne.

Hvornår udfases naturgas?

I 2020 indgik regeringen en bred politisk aftale om klimavenlig varme til danskerne. Her blev det bestemt, at olie- og gasfyr skal udfases frem til 2030. Tiltagene til udfasning af olie- og gasfyr aftalt med klimaaftalen forventes at reducere CO2-udledningerne med 700.000 ton i 2030.

Hvad koster det at skifte fra naturgas til varmepumpe?

Det koster cirka 90-120.000 kroner at få udskiftet til en energirigtig luft til vand-varmepumpe. Dog er der store besparelser at hente på udskiftet – især i denne tid, hvor gaspriserne er eksploderet.

Sammenligning af gasfyr og varmepumpe

Prisen på naturgas er sidenhen mere end seksdoblet sammenlignet med el. Der findes en række fordelagtige tilskuds- og fradragspuljer til varmepumpen. Varmepumpen tjener hurtigt sig selv hjem med de stigende gaspriser.

Gasfyr
Varmepumpe (luft til vand)

Et gasfyr udleder cirka 3.800 kg CO2 om året. En varmepumpe (luft til vand) udleder derimod cirka 1.300 kg CO2 om året.

Gasfyr
Varmepumpe (luft til vand)

Den årlige gas-udgift til varme og drift i et typisk hus på 140 m2 er 29.200 kr. om året. Har man en varmepumpe (luft til vand) koster det 14.500 kr. om året.

Hvor lang tid tager det at installere varmepumpen?

Du skal regne med, at det tager omkring to dage at installere en luft til vand-varmepumpe. Installationen skal ske af en varmepumpemontør, der er godkendt til at installere pumper.

Tilskud til varmepumpe 2022

Frem til 2026 kan du søge Energistyrelsens tilskudspulje, når du udskifter gasfyret til varmepumpen. Det kræver dog, at du ikke bor i et fjernvarmeområde. Du kan få mellem 13-30.000 kroner i tilskud til luft til vand-varmepumpen og samtidig benytte dig af afkoblingsordningen.

Afkoblingsordningen sparer dig for de ca. 8.000 kroner, det ellers koster at blive koblet af gasnettet.

Næste tilskudspulje åbner i 1. kvartal af 2022. Hold dig opdateret med fradrags- og tilskudspuljer med vores gratis nyhedsbrev.

Håndværkerfradrag til varmepumpe 2022

Du kan få håndværkerfradrag på varmepumpeopgaven til og med den 31. marts 2022. Fradraget gives kun på udførelsen af arbejdet – altså håndværkerens løn. Du kan beregne, hvor meget du sparer i vores beregner her. Vær opmærksom på, at du ikke kan kombinere Energistyrelsens tilskudspulje og håndværkerfradraget.

OBS: Håndværkerfradraget er ikke længere aktuelt efter 1. april 2022, men Servicefradraget fortsætter.

Håndværkerfradrag

ServicefradragOBS.: Gælder kun frem til 1. april 2022.

DKK inkl. moms

Så meget kan du spare

Arbejdsløn ekskl. materialer
Udregningen sker med en skatteværdi på %
0 Kr.
Maksimalt fradrag 25.000 Kr.
Forventet besparelse*
0 Kr.
* Beregnes ud fra standardoplysninger fra Skat Få 3 gratis tilbud Se eksempel på beregning

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *