Hvad, hvorfor og hvordan – din guide til miljøsanering
Planlægger du snart at skulle i gang med en renovering eller nedrivning, er det vigtigt at undersøge, om der er behov for miljøsanering. Og hvordan sikrer man egentlig, at skadelige stoffer, der måske er gemt i boligen, håndteres korrekt? Og hvad skal man være opmærksom på i forhold til miljøsanering? I denne artikel guider 3byggetilbud.dks branchepartner inden for miljøsanering dig igennem alt, du behøver at vide om processen.

Det er ikke noget, vi nødvendigvis overvejer, når vi går i gang med renoverings- eller nedrivningsprojekter, men der kan faktisk gemme sig skadelige stoffer i alt fra gulve til lofter – især i ældre boliger. Stoffer som asbest, bly og PCB blev nemlig brugt i byggematerialer helt op til 70’erne og 80’erne, og de kan være skadelige for både dig og dine omgivelser, når de forstyrres under en renovering eller nedrivning. Derfor er det vigtigt at vide, hvornår der er behov for miljøsanering. Men hvad er miljøsanering egentlig, og hvordan foregår processen?
I denne artikel besvarer 3byggetilbud.dks branchepartner, Lukas Nielsen, indehaver af NemSkrald ApS, alle spørgsmål du måtte have om miljøsanering.
Hvad er miljøsanering?
Miljøsanering omfatter kort fortalt processen i at fjerne sundheds- og miljøskadelige stoffer fra bygninger og grunde, forklarer Lukas Nielsen. I mange, særligt ældre boliger og bygninger, brugte man tidligere materialer, der indeholder stoffer, som man i dag ved er sundheds- og miljøskadelige. I intakt tilstand vil de skadelige stoffer typisk ikke udgøre en fare, men forstyrres materialerne, som indeholder de skadelige stoffer, under en renovering eller nedrivning kan det være en anden sag. Det er nemlig sådan, at der under en renovering eller nedrivning er risiko for, at de skadelige stoffer frigives og bliver skadelige for mennesker og miljø.
Processen i en miljøsanering sikrer, at de skadelige stoffer håndteres, fjernes og bortskaffes korrekt, og på den måde undgår man, at de frigives under en renovering eller nedrivning.
Miljøsanering her til hensigt at beskytte både mennesker og miljø, forklarer Lukas Nielsen og tilføjer, at miljøsanering derfor spiller en vigtig rolle i at forhindre spredningen af skadelige stoffer ved renoveringer og nedrivninger.
Hvornår skal der miljøsaneres?
Der skal ofte miljøsaneres ved renoveringer og/eller nedrivninger af (ældre) bygninger, der indeholder skadelige stoffer (som asbest, PCB eller skimmel), ved mistanke om skadelige stoffer i boligen, og ved bortskaffelse af forurenet jord ved byggeprojekter, forklarer Lukas Nielsen.
Ved renoveringer og nedrivninger har du som bygherre ansvaret for at undersøge, om der kan gemme sig skadelige stoffer i byggematerialerne. Ifølge lovgivningen skal farligt affald nemlig anmeldes til kommunen – og for at kunne gøre det, skal bygningen først undersøges og kortlægges for skadelige stoffer ved hjælp af en miljøscreening og eventuel -kortlægning. Påvises der skadelige stoffer, eller kan det ikke afvises, at der er skadelige stoffer i byggematerialerne, er der brug for en miljøsanering.
Om NemSkrald ApS
NemSkrald ApS er eksperter i alt fra miljø- og asbestsanering til nedbrydningsprojekter og affaldshåndtering. Med asbestautorisationen i hus varetager NemSkrald ApS årligt adskillige saneringsprojekter for privatkunder og erhverv.
Et større fokus på sanering og asbest
Lukas Nielsen forklarer, at der i de senere år er kommet øget opmærksomhed på miljøsanering og særligt asbestsanering.
“Gamle byggematerialer indeholder ofte sundhedsskadelige stoffer som asbest, PCB og bly, der kan udgøre en risiko ved renovering eller nedrivning,” fortæller branchepartneren og tilføjer, at større viden om de langsigtede sundhedseffekter og nye, skærpede regler på området har skabt et nødvendigt og vigtigt fokus på området.
Særligt er der stort fokus på asbest – og det er der god grund til, forklarer Lukas Nielsen. Asbest er nemlig ekstremt sundhedsskadeligt.
“Indånding af asbestfibre kan forårsage alvorlige lungesygdomme, herunder asbestose og lungekræft. Tidligere blev asbest brugt bredt i byggematerialer pga. dets brandsikre og isolerende egenskaber, men det er nu forbudt i Danmark,” fortæller Lukas Nielsen og tilføjer, at det, fordi det blev hyppigt brugt i byggeri, er at finde i mange boliger og bygninger rundt om i landet.
Asbest udgør ikke en fare i intakt form, og derfor er det i princippet ikke nødvendigt at fjerne asbestholdige materialer i en bolig. Men hvis de forstyrres, er der risiko for, at skadelige asbestfibre frigives – og ny forskning viser, at selv kortvarig eksponering kan være skadeligt. Derfor er der blevet indført skærpede krav til håndtering af asbest – for at undgå, at folk bliver udsat for asbeststøv.
Bemærk: Kun autoriserede fagfolk må fjerne asbestholdigt materiale.
Asbest står ikke alene: Flere skadelige stoffer gemmer sig i ældre bygninger
Asbest er stadig ret udbredt og kan derfor påvises i mange boliger i ældre byggematerialer. Men asbest er ikke det eneste skadelige stof, der tidligere blev brugt i byggeri.
“Foruden asbest findes der ofte bl.a. blyholdig maling, skimmel, PCB, som er et kemikalie, der blev brugt i fugemasser og elektriske komponenter, og radon, der er en radioaktiv gas, der kan samle sig i boligen,” forklarer Lukas Nielsen og tilføjer, at de forskellige stoffer hver især kan udgøre en sundhedsrisiko, og at der derfor ved påvisning af disse stoffer typisk vil være brug for professionel sanering i forbindelse med en renovering eller nedrivning.


Hvordan foregår en miljøsanering?
Før en miljøsanering sættes i gang, skal der selvfølgelig først konstateres et behov herfor. Om der er et behov, afklarer man ved at få udført en miljøscreening og -kortlægning forud for en renovering og nedrivning. Påvises der skadelige materialer i dele af eller hele bygningen, er en miljøsanering nødvendig.
Arbejdet starter med, at der udarbejdes en saneringsplan i hensyn til lovgivningen, forklarer Lukas Nielsen. Saneringsplanen skal sikre sikker fjernelse af de skadelige stoffer. Herefter kan det praktiske saneringsarbejde gå i gang. Hos NemSkrald ApS forløber saneringsarbejdet således:
- Afdækning og forsegling: Området lukkes af for at forhindre spredning af partikler.
- Fjernelse: Skadelige materialer fjernes sikkert af specialister.
- Rengøring: Området renses og testes for at sikre, at der ikke er rester.
- Bortskaffelse: Affald transporteres til godkendte deponeringsanlæg/miljøstation.
Mens saneringen står på, anbefales det, at man undgår adgang til området. Hertil anbefaler Lukas Nielsen, at man sørger for, at der foretages en slutkontrol for at sikre, at området er fri for skadelige stoffer.
Han tilføjer, at tidsrammen for en miljøsanering afhænger af projektets omfang. Mindre saneringsprojekter typisk tager flere timer, mens større saneringsprojekter af hele boliger vil tage mere end et døgn.
Hvilke krav og regler eksisterer der?
Når det kommer til arbejde med skadelige stoffer, er der mange regler og krav, der skal efterleves. Det gælder både ved konstateret tilstedeværelse af eksempelvis asbest, bly eller PCB, men også ved mistanke. Arbejdet bør, og afhængigt af karakter og omfang skal, udføres af professionelle, der kan tage særlige forholdsregler, og har det rette beskyttelsesudstyr.
“Arbejdstilsynet stiller strenge krav til arbejdsmiljø og sikkerhed,” forklarer Lukas Nielsen og tilføjer, at der i dag er skrappe regler for bl.a. afdækning, samt fjernelse og bortskaffelse af affald for at minimere eksponering.
Eksperten forklarer yderligere, at mens proceduren for sanering i og for sig stort set er den samme som tidligere, er der nu indført flere kontrolforanstaltninger og krav til dokumentation. Det betyder, at der i dag ligger et større teknisk papir- og kontorarbejde bag saneringen.

Fra 1.1.2025 har det heddet, at asbestholdigt materiale kun må fjernes af autoriserede fagfolk, som NemSkrald ApS. Hertil er der særlige regler for bortskaffelsen af farligt affald, som asbestholdigt materiale.
Hvilke ansvar har man som bygherre?
Du kan ikke ‘bare’ gå i gang med en renovering eller nedrivning. For inden arbejdet går i gang, skal du som bygherre sørge for, at du har alle tilladelser på plads. Det er dit ansvar, at:
Søge om nedrivnings- og/eller byggetilladelse hos din kommune:
Du skal typisk søge tilladelse ved en hel eller delvis nedrivning af et sommerhus, en udestue eller en bolig og ved nedrivning af bevaringsværdige bygninger (der skal søges tilladelse hos Kulturstyrelsen, når det gælder fredede bygninger). Desuden skal du søge tilladelse til nedrivning hos kommunen, hvis du har skullet bruge en byggetilladelse til dit byggeri.
Anmelde dit byggeaffald til kommunen:
Frembringer renoveringen eller nedrivningen mere end 1 ton affald, skal du som bygherre anmelde affaldet til kommunen. Det er i forbindelse med denne anmeldelse af byggeaffald, at du som bygherre har pligt til at få udført en miljøscreening og en eventuel -kortlægning af bygningen. Miljøkortlægningsrapporten skal vedlægges sammen med din anmeldelse af affaldet. Du kan anmelde dit affald digitalt.
Alt affald skal bortskaffes efter kommunens regler – men det kan et erfarent sanerings-, nedrivnings- og affaldshåndteringsfirma som NemSkrald ApS hjælpe med.
Det hedder jf. §§ 3-4 i bekendtgørelsen om håndtering af affald og materialer fra bygge- og anlægsaffald, at der skal foretages både en screening og anmeldelse af bygge- og anlægsaffald, når:
- Der frembringes 1 ton affald eller mere ved nedrivnings-, renoverings- og/eller vedligeholdelsesarbejder af bygning, anlæg eller dele heraf.
- Du skal udskifte termoruder, der kan være fremstillet i perioden fra 1950 til udgangen af 1977.
Hvordan skal farligt byggeaffald håndteres?
Byggeaffald skal anmeldes til kommunen, når en renovering eller nedrivning frembringer mere end 1 ton affald (samt ved udskiftning af termoruder, der er fremstillet i perioden 1950-1977) – og anmeldelsen skal ske senest 14 dage før din renovering eller nedrivning igangsættes. Du skal også anmelde dit byggeaffald, hvis det indeholder farlige stoffer.
Vigtigt: Du må godt lade en virksomhed stå for at anmelde og bortskaffe dit byggeaffald, men det er dit ansvar som bygherre at sikre, at alle gældende love og regler overholdes – og at byggeaffaldet bliver sorteret korrekt.
Når det gælder farligt byggeaffald, som eksempelvis asbest, er det vigtigt at det håndteres korrekt og med forsigtighed. Farligt affald, herunder asbestholdigt affald, skal bringes til specialbehandling og må ikke smides ud som almindeligt affald, forklarer Lukas Nielsen og tilføjer, der gælder særlige procedurer for håndteringen af farligt affald.
“Asbestaffald skal eksempelvis pakkes i særlige godkendte BigBags og derefter transporteres forsvarligt til et deponeringsanlæg”, fortæller Lukas Nielsen og tilføjer, at NemSkrald ApS altid står for hele processen fra fjernelse til korrekt bortskaffelse for at sikre, at de asbestholdige materialer fjernes – og bortskaffes – på korrekt og sikker vis.
Hvordan vælger man den rette partner til miljøsanering?
Det kan føles utrygt at skulle håndtere skadelige stoffer i forbindelse med renovering eller nedrivning – og netop derfor er det vigtigt at vælge en partner med den rette viden og erfaring. Autorisation og grundighed er afgørende, når det handler om din og andres sikkerhed.
En erfaren og autoriseret saneringspartner ved, hvordan farlige stoffer som asbest, PCB og bly skal håndteres forsvarligt og i overensstemmelse med gældende regler. Sørg derfor for at vælge en samarbejdspartner, der garanterer sikker fjernelse og korrekt bortskaffelse af de skadelige stoffer.
NemSkrald ApS
NemSkrald ApS er 3byggetilbud.dks branchepartner inden for miljøsanering. Det erfarne firma, der nedriver mere end 100 asbesttage årligt, tilbyder professionel miljø- og asbestsanering samt sikker og miljørigtig affaldshåndtering.
NemSkrald ApS hjælper både private og erhverv med alt fra sanering til bortskaffelse af affald – altid med fokus på kvalitet, effektivitet og gældende miljøkrav.
