Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Sådan sparer du på strømmen

Energimarkedet er ramt af vedvarende prisstigninger på blandt andet el. Mens priserne på strøm er tårnhøje står danskerne tilbage famlende og ventende på den næste dyre elregning. Men vidste du, at gængse ændringer i husholdningen kan spare dig op til en tredjedel på strømforbruget? 3byggetilbud.dk guider dig til nemme løsninger, der kan mindske dit elforbrug og forhindre, at strømmen i hjemmet løber løbsk.

Mere end en fordobling af elpriser

Det er formentlig ingen overraskelse for dig at varme – og elpriserne for tiden er langt højere end, hvad de var i samme periode sidste år. Dansk Energi forventer, at gennemsnitsprisen for el i første kvartal 2022 er 90 øre/kWh. I første kvartal 2021 var gennemsnitsprisen for el hos danskerne 36 øre/kWh. Dette er altså en betydelig forøgelse på 148 procent, og du vil derfor kunne forvente en klar stigning på din elregning når den vil rulle ind for perioden.

Hvor meget kan du spare på strømmen i hjemmet?

Førend du oplever en økonomisk lussing på elregningen, kan du komme prisstigningen i forkøbet ved at spare på strømmen. Det er muligt for dig at spare op mod en tredjedel på elforbruget ved at ændre gængse vaner og produkter i husholdningen.

3byggetilbud.dk har derfor udarbejdet fem gode råd, der kan hjælpe dig til at spare på strømmen i boligen.

Råd 1: Drop standby-strøm

Husholdningsapparater er en stor hjælp i hverdagen hos danske familier. Mikroovnen, computeren, fjernsynet og elkedlen er blandt nogle af de mange apparater, der gør hverdagen nemmere – men de kan være dyre i budgettet, hvis man ikke overvejer deres standby-forbrug. Alle disse produkter i huset bruger standby-strøm, når de efterlades tændt på kontakten, især produkter fra før 2012 har et højt standby-strøm forbrug.

I virkeligheden kommer mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug fra standby-funktionen, hvorfor du kan spare penge på at slukke for alle dine gadgets. Hvis du har mange apparater tilsluttet i hjemmet kan det være en fordel for dig at købe en el-spareskinne.

Hvad er en el-spareskinne?

Du kan selvfølgelig slukke for apparaterne direkte på kontakten, hvor de er tilsluttet. Til tider er det dog sådan, at apparater er tilsluttet bag computer – og tv-skærme, der gør det sværere at huske at de er tændt.

Ved at installere en el-spareskinne, kan du slippe for at bruge standby-strøm på dine produkter. Som en almindelig stikdåse, tilsluttes el-spareskinnen også en stikkontakt, men har en anden fordeling af stikkene i skinnen.

I el-spareskinnen er der et hovedstik eller masterstik, som er det stik, der styrer de resterende stik i skinne. El-spareskinne fungerer ved at du tilslutter din primære enhed, eksempelvis dit fjernsyn i hovedstikket. De resterende apparater, som Apple TV eller Chromecast, kabel tv-boks og højtalere, vil blive slukket når hovedenheden i hovedstikket bliver slukket.

Produkter du altså kun bruger når fjernsynet alligevel er tændt, kan med fordel også blive slukket når det ikke anvendes, og det sparer dig for standby-strøm.

Råd 2: Udskift til LED-pærer

Det er muligt at udskifte dine almindelige glødepærer ud til LED-pærer og spare på strømmen. LED-pærer bruger langt mindre strøm end glødepærer. Ved udskiftning af en almindelig glødepære er det muligt at spare op til 78 procent af strømforbruget.

Råd 3: Tjek energimærkningen på dit køleskab

Hvis dine hvidevarer er af ældre dato og synger på sidste vers, kan en udskiftning være med til at spare på din elregning. Energimærkningen på dine hvidevarer kan have betydning for dit elforbrug. Fra marts 2021, ændredes energimærkningen på husholdsningsapparater og er nu rangeret fra A-G. Du kan læse mere om den nye energimærkning på Energihjem.dk.

Ud fra den nye skala vil det være fordelagtigt at se på hvidevarer der er rangeret mellem A-C, dog er det endnu ikke alle hvidevarer, der er udbudt i energiklasse A.

Hvad betyder energimærket?

EU-projektet, Label2020 har udviklet et digitalt værktøj med navnet ”Hele Prisen”. Her kan du se totalprisen på produkter gennem hele produktets levetid ud fra energimærket. Altså hvor meget strøm apparatet bruger. Du skal blot scanne QR-koden. Læs mere om værktøjet her.

Køleskabet, der altid er tilsluttet strøm er derfor en god ide at udskifte til en bedre energiklasse. Ved køb af køleskabe og frysere anbefaler Energistyrelsen, at du går efter et B eller C-mærket køleskab eller fryser. Det er endnu ikke alle produktgrupper indenfor hvidevarer der er muligt at opgradere til energimærke A på den nye skala.

Råd 4: Genovervej dit forbrug af tørretumbleren

Ved udskiftning af en tørretumbler med energimærke F i henhold til den nye energimærkning til en tørretumbler med energimærke A, er det muligt at gå fra et forbrug på 546 kWh til 156 kWh. med et forbrug på tre gange ugen. Du kan få en tydelig elbesparelse ved at skifte maskinen ud.

Derudover er tørretumbleren i sig selv en dyr post på elregningen. Du kan derfor med fordel genoverveje brugen af maskinen, vente med at vaske og tørre tøj til dage, hvor der ikke er nedbør, så tøjet kan hænges ud og tørre.

Råd 5: Ældre cirkulationspumper er en strømsluger

Ældre cirkulationspumper bruger ofte langt mere energi og el end hvad der er behov for i husstanden, da de ikke tilpasser sig vandcirkulationsbehovet, men kører kontinuerligt. Det er derfor muligt at udskifte din ældre cirkulationspumpe til en el-sparepumpe, som er automatiseret. En ny cirkulationspumpe koster cirka 2.000-3.000 kroner og da den kan indstille sig til det aktuelle behov, vil det betyde besparelser på op til 200-300 kWh årligt.

placeholder

Skriv dig op og modtag vores nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og modtag en mail én gang om måneden med relevant information om byggeri og boligrenovering.

Se vores privatlivs- og cookiepolitik her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarNicoline Høgh

Hej 3byggetilbud.

Jeg skriver på vegne af Elberegner.dk som skaber overblik over elmarkedet, ved at kombinere viden og sammenligninger til gavn for forbrugeren. Vi har den seneste måned hjulpet mere end 1.000 forbrugere med at skifte elselskab.

Jeg kontakter jer, fordi jeg så jer nævne Elpris, her i artiklen, men hvorfor ikke nævne Elberegner.dk? Vi tilbyder samme service, men leverer en langt højere brugervenlighed på sitet, end elpris gør. Det er blandt andet derfor, vi har skabt Elberegner.dk, hvor vi har samlet elselskaberne i et overskueligt overblik.
Jeg forestiller mig, at det kunne skabe mere værdi for jeres besøgende, at henvise til Elberegner, hvor de uforpligtende og gratis kan sammenligne produkter og elpriser.

Kunne det være en mulighed?

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Nicoline
Tak, for din anbefaling til at bruge jeres hjemmeside. Den har vi valgt at gøre brug af grundet jeres interface.
Du ønskes en god dag.
/Nicole – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 2 kommentarer