Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Danskernes varmekilder – hvad er i varmen og ude i kulden?

Energikrise og skyhøje energipriser har fyldt og fylder fortsat hos danske boligejere, der i stor stil kigger efter andre varmekilder til hjemmet. Det mærkes hos 3byggetilbud.dk, der har haft stor efterspørgsel fra boligejere på grønnere varmekilder som jordvarme og varmepumper. Mens de grønne varmekilder er ‘in’, er især gas- og oliefyr upopulære varmekilder.

Energikrise og høje energipriser får mange boligejere til at se efter andre varmekilder. Gas- og oliefyrene i de danske hjem er upopulære, for hjem, der har gas- og oliefyr, har lidt under større varmeregninger.  Sidste år meddelte regeringen desuden, at olie- og gasfyr skal udfases helt inden 2035. Mange boligejere, der ser efter andre varmekilder, retter blikket mod grønnere alternativer.

”Der er virkelig mange, der gerne vil sige farvel til fyret – og særligt dem med naturgasfyr. Vi har i en lang periode fået rekordmange henvendelser på udskiftning af fyr til både jordvarme og varmepumper,” udtaler Maria Carlsen fra 3byggetilbud.dk.

Dataene taler også for sig selv. Når 2022 sammenlignes med 2021 har 3byggetilbud.dk haft en vækst på 225,37 procent i antallet af forespørgsler på luft-vand varmepumper og 720 procent flere henvendelser på jordvarmeanlæg.

Skift dit fyr?

På vores søsterportal Energihjem.dk kan du få svar på de ofte stillede spørgsmål, du måtte have, hvis du overvejer at skifte fyret til fjernvarme, jordvarme eller en luft-vand varmepumpe.

Især fjernvarme er en populær varmekilde

Det er ikke kun hos 3byggetilbud.dk, at efterspørgslen på grønnere varmekilder bemærkes. En undersøgelse gennemført for ejendomsmæglerkæden Home viser, at især varmekilden fjernvarme er populær hos boligejerne, mens gas og oliefyr er de mindst populære på listen over varmekilder.

”Selv om fjernvarmepriserne nogle steder også er steget som følge af invasionen i Ukraine, og priserne på fjernvarme varierer fra det ene fjernvarmeværk til det andet, så står fjernvarme højst på ønskesedlen hos et flertal af danskerne,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson for Home-kæden.

Kunne de adspurgte i undersøgelsen frit vælge varmekilde, ville 52 % vælge fjernvarme, mens 12 % ville vælge jordvarmeanlæg. Kun 1% ville vælge gasfyr og 1 % vælge oliefyr.

Flere boligejere energioptimerer

Det er ikke kun varmekilder, som boligejerne kigger efter. Ifølge Home har de høje varmeudgifter ført til, at fire ud af ti boligejere vil udføre eller har udført energiforbedringer på boligen. 14 % skifter vinduerne blandt andet for at sikre sig besparelser på varmeregningen, men også fordi nye vinduer isolerer og betyder bedre komfort og indeklima. 13 % isolerer på tage eller loft, mens 10 % fylder ekstra isolering boligens ydervægge. Yderligere isolering holder på varmen, så også her kan du spare på varmeregningen.

”Isolering af loft og ydervægge er de lavthængende frugter, som har omgående effekt, ikke er så dyre at udføre og har kort tilbagebetalingstid,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

12 % af undersøgelsens adspurgte vil eller har udskiftet deres gas- eller oliefyr med en anden varmekilde som energiforbedrende tiltag. Undersøgelsen fra Home tegner derfor samme billede, som dét, der ses hos 3byggetilbud, nemlig at gas- og oliefyr er upopulære varmekilder.

Huse med eget fyr falder mest i pris

Også på det aktuelle boligmarked ses dét, at olie- og gasfyr er upopulære varmekilder. En yderligere undersøgelse gennemført for Home viser nemlig, at huse, der har gas- eller oliefyr, rammes af større prisfald set i sammenligning med huse, der har anden varmekilde, såsom luft til vand-varmepumpe, fjernvarme og elvarme.

”Sidste år var et gasfyr ikke noget problem for køberne, men nu har prisernes himmelflugt og usikkerheden om forsyning i fremtiden vendt folkestemningen til negativ,” forklarer Henrik Hauthorn Jensen og fortsætter: ”Oliefyrede huse er også hårdt ramt af stigende energipriser, og der er en del boligejere, som allerede har udskiftet oliefyret med anden opvarmningskilde – ofte en luft-til-vand-pumpe – eller har planer om at gøre det,”

Men intet er så galt, at det ikke godt for noget. Prisfald på huse, der har gas- og oliefyr, skaber mere plads i budgettet til, at boligkøbere kan energioptimere boligen. Kunne du tænke dig at skifte varmekilde, kan du gennem 3byggetilbud.dk få 3 tilbud på dit energioptimeringsprojekt.

Brancher med højest vækst i efterspørgsel i 2022 hos 3byggetilbud.dk:

  • Solceller
  • Jordvarme
  • Varmepumper (luft/vand)

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *