Få 3 tilbud
Sektion For håndværkere

Hvordan påvirker de stigende brændstofpriser håndværkerne?

Stigende brændstofpriser rammer i høj grad håndværkere, da de er afhængige af deres biler og maskiner, når opgaver skal løses. 3byggetilbud.dk ser ind i, hvad de aktuelle forhøjede brændstofpriser skyldes, hvilken betydning de har, og hvad man kan gøre, når man er håndværker og budgettet til brændstof bliver stramt.

I byggebranchen er det ikke kun skruerne, der i øjeblikket er stramme. Budgettet til transportomkostninger er for mange håndværkere strammere end nogensinde, blandt andet på grund af de stadig stigende priser på brændstof. Især for selvstændige virksomhedsejere, der er afhængige af deres biler for at kunne udføre opgaver for bygherrer, er prisstigningerne en stor usikkerhedsfaktor, der i høj grad påvirker dækningsgraden på udførte opgaver.

Dyre omkostninger giver problemer

Priserne på brændstof har siden årsskiftet fra 2021 til 2022 været kontinuerligt stigende. Ud fra Q8’s prisbeskrivelser på diesel og brændstof ses en stigning på 37,2 % i benzinpriserne fra januar til juni, mens dieselpriserne er steget med 50 %. 

I øjeblikket er det især relevant at se ind i den økonomiske betydning som brændstofforbruget har for håndværkere. Dette skyldes at byggebranchen oplever et markant fald i avancen, der er den fortjeneste, håndværkerne får efter at byggeriet er færdiggjort. Avancen er blandt andet faldende, fordi priserne på byggematerialer er steget. Når avancen er lav, er rådighedsbeløbet for virksomheden også lavere og i samspil med høje transportpriser sætter det mange håndværkere i en vanskelig situation.

Hvorfor er avancen lav?

Den lave avance skyldes, ifølge SMVdanmark, en kollision mellem lange ventetider på håndværkere (grundet den store byggelyst under Corona pandemien) og den nu stigende inflation. Inflationen bevirker, at prisen på byggematerialer er steget markant samtidig med, at priserne i forvejen var høje grundet den store efterspørgsel, der var på renoveringer under Corona.

Den store efterspørgsel på renoveringer, har skabt lange ventetider på opstart af byggerier. Grundet de lange ventetider har mange håndværkere lavet fastpriskontrakter på projekter, som først opstartes nu. Da ingen har kunne forudse prisstigningerne, matcher tilbuddene ikke de materialepriser, der er i dag. Dette resulterer i den historisk, lave avance.

Elbilen kan blive din nye ven

En åbenlys løsning på problemstillingen om stigende brændstofpriser er at skifte over til køretøjer, der kører på el. Men hvor stor en besparelse kan man egentlig forvente, når man skifter køretøjet ud?

Til TV2 fortæller Bilbasens kommunikationschef Jan Lang, at uanset om brændstofpriserne skulle falde, så vil det være billigere at anvende el. Derfor kan der være god grund til at skifte den gamle brændstofsluger ud med en nyere model.

Desuden har TV2 fået udarbejdet beregninger fra FDM med denne konklusion:

Køber man en gennemsnitlig elbil til 275.000 kroner, som man beholder i 5 år og kører 20.000 kilometer i om året, giver det nemlig en årlig besparelse på cirka 18.500 kroner sammenlignet med en benzinbil til samme pris.

FDM/TV2

Hvis man derudover lader sin elbil, når strømmen er billigst, så vil man kunne opnå en besparelse på yderligere 3.600 kroner om året.

Overvej alternative køretøjer

Hvis man ikke har budgettet til at udskifte bilen med et eldrevet alternativ, kan man med fordel se ind i alternative løsninger til spare på de dyre dråber. REN EL-TEKNIK ApS, der er leverandør hos 3byggetilbud.dk, har taget et grønt initiativ, der nu også kommer dem til gode, når det gælder transportbudgettet:

”Vores kunder, der er bosiddende i København, lige som vores virksomhed, har mulighed for at vælge mellem cykel- eller biltransport, når vi skal udføre mindre serviceopgaver. Det er først og fremmest, fordi vi har fokus på miljøet, men det kan vi især også aflæse økonomisk i disse tider,” fortæller indehaver af REN EL-TEKNIK ApS, Nikolai Alexander Skjershede. Initiativet opstod på baggrund af at REN EL-TEKNIK ApS holder til i København og derfor ofte har kortere distancer mellem deres opgaver. For at spare på brændstoffet økonomisk og miljømæssigt, har det været et fordelagtigt alternativ til transport hos virksomheden. Desuden uddyber Nikolai Alexander Skjershede:

”Vi oplever stor tilslutning og tilfredshed med vores cykel-servicemontering. Mange af vores kunder vælger muligheden, når mindre elserviceopgaver skal udføres, og bliver også glade for at mindske udledningen af brændstof i byen. Desuden er det også billigere for kunden, end når vi kører med bil. Kunderne synes, det er enormt fedt. Det giver god mening for dem, og vi er glade for at give dem en positiv oplevelse, der sparer både kunden og vores virksomhed penge.”

Et ekstra plus ved at tage cyklen er, at man ikke skal kæmpe for at finde en parkeringsplads.

Kør sammen, hvis muligt

At søge mod alternative transportmuligheder, som cyklen, er ikke altid en mulighed. For eksempel er det ikke muligt ved større opgaver, eller hvis man bor uden for byområderne og må køre længere efter opgaverne. I disse tilfælde må man tænke ind i andre løsninger som eksempelvis at lade flere af medarbejderne køre sammen ud til en opgave. Eksempelvis, behøver en svend ikke altid at køre separat ud til en opgave, hvis alle materialer kan være i én bil. I stedet kan det her være en idé at køre sammen rundt til forskellige opgaver, hvis de ansatte alligevel samarbejder på opgaverne.

Genovervej lokale opgaver

Det kan være lettere sagt end gjort, når man som håndværker får at vide, at man kan spare penge ved at udføre opgaver, der ikke befinder sig langt væk geografisk – især hvis man ikke bor nær storbyerne. Hos 3byggetilbud.dk anbefaler vi at udvide spekteret for den type opgaver vores samarbejdspartnere varetager. For en tømrer, der foretrækker træterrasser, kan det være en mulighed at udføre for eksempel flere gulvlægningsopgaver i lokalområdet for en stund og i stedet udføre færre træterrasseopgaver, der er længere væk.

Vores erfaring hos 3byggetilbud.dk er desuden også, at mange bygherrer returnerer til den samme håndværker, som de har anvendt tidligere. Derfor er der mulighed for, at flere og bedre opgaver vil falde tilbage til håndværkeren, fordi man udførte en opgave uden for de normale ønsker. Det kan være at bygherren senere skal have udført en anden type renovering, og derfor vil kontakte den tidligere anvendte håndværker. Ved at udvide sine ønsker til opgaver, opnår man bedre adgang til opgaver, der er placeret inden for kortere køretid.

Lav en aftale om, hvilke opgaver du ønsker

Ring direkte til din konsulent og lav en aftale omkring, hvilke opgaver, der kunne være interessante i nærområdet.

Er du ikke en af vores samarbejdspartnere?

Bliv klogere på hvad og hvordan du bliver håndværker hos 3byggetilbud.dk

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *