Få 3 tilbud
Sektion For håndværkere

Gode råd til opstarten i dit nystartede håndværkerfirma

Uanset om du er nyuddannet eller om du har arbejdet mange år i branchen kan hjælp til opstart af dit nye håndværkerfirma være tiltrængt. Vi giver dig her nogle uundværlige råd til, hvordan du bedst kommer fra start.

Opdateret den 1. juli 2019: Folketinget har vedtaget at udfase virksomhedsformen iværksætterselskab (IVS). Det betyder, at det ikke længere er muligt at stifte nye iværksætterselskaber. Du skal sørge for at omregistrere din virksomhed til et ApS inden den 15. april 2021.

At starte eget firma kan være et omfattende og til tider uoverskueligt projekt. Der er mange ting, som skal ordnes på forhånd, før du kan tage ud til kunden og udføre det arbejde, du holder af. Ligegyldigt om du vil starte et tømrer-, murer-, maler-, VVS- eller elektrikerfirma, giver vi dig her en række brugbare råd, så du kan komme ud over stepperne og få den bedste start i dit nystartede håndværkerfirma.

Hvilken virksomhedsform skal dit firma have?

Du skal beslutte dig for en virksomhedsform:
Omsætter du for mere end 50.000 kroner om året, så er dit nystartede håndværkerfirma ikke en hobbyvirksomhed, men derimod en virksomhed, som skal cvr-registreres, da det anses for at være en virksomhed på fuldtid.

Interessentskab (I/S)

I Danmark har vi over 20.000 interessentskaber. Et interessentskab er kendetegnet ved, at de er ejet af mindst to ejere, som kaldes interessenter. Interessenterne er personligt og solidarisk økonomisk ansvarlige med alt, hvad de ejer og har. Der stilles dog ikke noget krav om kapitalindskud fra medlemmerne ved stiftelsen, men indskuddet bliver typisk forhandlet i samme ombæring.

Anpartsselskab (ApS)

I Danmark er der i 2018 registreret 232.000 aktive anpartsselskaber.
Starter du et anpartsselskab, så skal du lægge mindst 50.000 kroner i indskud, og dernæst koster det 670 kroner at registrere selskabet. Du hæfter ikke personligt for selskabets gæld og andre forpligtelser med andet end de værdier, der er indskudt i selskabet. Derfor er formuen også selskabets og ikke ejernes. Et anpartsselskab kan både have en eller flere ejere.

Iværksætterselskab (IVS)

Folketinget har vedtaget at udfase virksomhedsformen iværksætterselskab (IVS). Det betyder, at det ikke længere er muligt at stifte nye iværksætterselskaber. Du skal sørge for at omregistrere din virksomhed til et ApS inden den 15. april 2021. Næsten 30.000 selskaber i Danmark er registrerede som iværksætterselskaber.

Aktieselskab (A/S)

I Danmark har vi knap 37.000 aktieselskaber. For at stifte et aktieselskab skal du lægge mindst 500.000 kroner i indskud. Ejere hæfter ikke personligt for gæld og andre forpligtelser udover med de værdier, der er indskudt. Et aktieselskab skal have en bestyrelse og en direktion.

Mange vælger selskabsform efter hvor meget de ønsker at hæfte for personligt, og det er som udgangspunkt også en god idé. Du bør dog også være opmærksom på, at selskabsformen også kan have betydning for din kreditvurdering – eksempelvis kan det variere hvor stor en kredit, du kan købe på hos trælasten, grossisten eller byggemarkedet alt afhængigt af hvilken selskabsform, du vælger. Ved du hvor du skal købe materialer, så spørg forhandlerne til råds, om det er noget du skal være opmærksom på, inden du stifter selskabet.


Hvilke opgaver skal dit nystartede håndværkerfirma udføre?

En overvejelse du skal starte med at gøre dig, er hvilke former for opgaver, du ønsker at påtage dig. Har du specialiseret dig i tagkonstruktioner eller holder særligt meget af at lægge gulve? Kan du løse opgaverne på egen hånd, eller vil det give mening for dig at indgå et samarbejde med andre håndværkere? Dette er nogle af de overvejelser, du skal gøre dig indledningsvist. Samtidig skal du også overveje, hvad de opgaver du vælger kommer til at koste i både timeløn og materialer. Ligeså snart du har afgjort, hvilken type arbejde du vil udføre, hvor meget det skal koste, og hvor store opgaver du kan påtage dig, bliver det langt nemmere at sprede budskabet om dit nystartede håndværkerfirma.


Hvorfor vil du gerne starte selv?

Hvorfor besluttede du dig for at starte dit eget firma? Forbered dig på at høre dette spørgsmål mange gange, når du beslutter dig for at stå på egne ben. Og kan du ikke svare på spørgsmålet, bør du sætte dig ned og tænke grundigt over, hvorfor du startede firmaet. Ved at tænke over hvorfor du valgte at starte eget firma, får du typisk også beskrevet, hvad du brænder for og derved hvad målsætningen for firmaets arbejde er.


Det er vigtigt at finde et navn, der stemmer godt overens med dit firmas image. Mange håndværkere vælger at give deres nystartede håndværkerfirma navn efter hvilke former for opgaver, de udfører – og med god grund. Hedder du eksempelvis Maler Carlsen eller Carlsens Vinduesfirma, så ved kommende kunder allerede, hvilke former for opgaver dit firma kan være med til at løfte. Det er samtidigt også vigtigt, at du finder et navn, som skiller sig lidt ud fra de andre firmaer i dit nabolag. Du kan også understøtte dit firmanavn med et godt slogan, hvis du kan komme på dette.

To gode fif:

  1. Tjek via Google og cvr.dk om navnet allerede er taget i brug af et andet firma.
  2. Tjek for stavefejl. Det lyder banalt, men alt for ofte ser man et håndværkerfirma, der registrerer et nyt firmanavn med stavefejl. Dobbelttjek derfor navnet inden du registrerer det.

Selvom et logo ikke er en nødvendighed, kan det være en god idé at bruge lidt energi på at udvikle et ordentligt logo. Får du et fængende og letgenkendeligt logo, vil kunder nemmere huske firmaet, når de ser firmabilen eller visitkortet. Et firma med et logo sender også et mere seriøst signal til kunderne.


Vær synlig – også digitalt

For at få nye kunder, skal kunderne kunne finde dig. En hurtig måde at komme i gang er ved at oprette en Facebook-side. Det er nemlig gratis at oprette en firmaprofil på Facebook, og her kan du med fordele oprette gallerier med billeder fra andre projekter og holde dine følgere opdaterede på firmaets gøren og laden. Desuden vil det også være en god idé at få en hjemmeside, som beskriver dit arbejde og firmaets profil. Hvis ikke du er interesseret i en hjemmeside, har du også mulighed for at få en plusprofil hos 3byggetilbud.dk. Her vil dine kunder kunne se både firmabeskrivelse og billeder fra andet arbejde.

Det gælder dog ikke kun om at være synlig på nettet. Ikke alle mennesker leder efter håndværkere online, hvilket du også bør have med i overvejelserne. Hæng en plakat op i det lokale supermarked, hæng dit visitkort op i dine kunders opgang eller bed dine kunder om at sprede ordet, hvis de er tilfredse med dit arbejde. På den måde kan du også komme i kontakt med nye kunder på god, gammeldags vis.

Sådan laver du opslag på Facebook:

  • Læg mindst to billeder op hver uge
  • Fortæl dine følgere hvad du arbejder på
  • Vær ikke bange for at bruge emojis
  • Stil spørgsmål og opfordr til dialog i kommentarerne

Bliv samarbejdspartner hos 3byggetilbud.dk

At få fat i kunderne kan være en udfordring, selv for etablerede firmaer. Når du har gjort dig de indledende overvejelser og prissat dine ydelser, skal kunderne findes. Ønsker du at udvide dit netværk og få flere opgaver, er der heldigvis hjælp at hente. Bliver du en del af netværket hos 3byggetilbud.dk, vil du løbende få tilbudt forskellige håndværksopgaver indenfor dit kompetenceområde. Mange nystartede håndværkerfirmaer har haft succes med at opbygge deres kundeportefølje via 3byggetilbud.dk. På den måde kan du komme i kontakt med kunder, du måske aldrig var stødt på ellers. Vil du være et del af vores netværk, kan du læse mere her.

Er du vores næste håndværker?

Vi indgår altid aftaler efter geografiske områder, så vi sammen kan finde den løsning, der passer til dit firmas kapacitet.


Alt det praktiske…

Budget

Grib en blok, kuglepen og lommeregner og sæt dig ned og læg et budget for dit firma. Når du starter et firma, er der mange småudgifter, og hvis ikke du lægger en plan, vil du opleve, at de æder dit overskud. Gør det klart, hvor mange penge du skal bruge på markedsføring, faste udgifter og variable udgifter for at få firmaet til at løbe ordentligt rundt.

Bogføring

Dernæst skal du overveje, om du selv skal stå for bogføringen, eller om du skal hyre en, der kan hjælpe med bogføringen. Det kan godt tage lang tid selv at stå for bogføringen, men omvendt så koster det også nogle penge at hyre professionel hjælp som en revisor. Husk også at gemme alle former for kvitteringer og udlæg og vælg hurtigt et system, som du kan gemme faktura og lignende i. Dette vil spare dig for både tid og besvær i fremtiden.

Forsikringer

Du skal samtidig vælge et forsikringsselskab. For eksempel er arbejdsskadeforsikringen lovpligtig, men mange håndværkere vælger også at tegne ansvars- og kaskoforsikringer på biler og maskiner samt en erhvervsforsikring. Du skal derfor overveje, hvilke ekstra forsikringer udover arbejdsskadeforsikringen du ønsker at tegne.

To gode praktiske fif:

  1. Husk også at oprette en konto i banken til dit firmas økonomi, så du ikke kommer til at blande privatøkonomi og virksomhedsøkonomi.
  2. Skaf dig et Nem-ID til dit firma så hurtigt som muligt. Når du skal registrere dit firma på virk.dk, skal du nemlig bruge dette, og det er langt fra det eneste sted.

Find fodfæstet

Endeligt skal du sørge for, at det ikke går hurtigere, end at du selv kan følge med – både hvad angår opgaver og økonomi. Der er rigtig meget at se til og derfor skal du sørge for at passe på udgifterne særligt i starten. Samtidig skal du også passe på med at sige ja til flere opgaver, end du kan håndtere, bare fordi du er bange for at afvise kunderne. Der skal være tid til at afslutte opgaverne, og dernæst kan du hjælpe de andre kunder. Det tager sin tid at finde fodfæstet, så lær af de erfaringer, du gør dig undervejs.

Del din viden

Har du nogle gode råd til andre nystartede håndværkerfirmaer? Vi hører gerne fra dig. Læg en kommentar i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

I am a carpenter, I have many years of experience but no education as a carpenter.
Can I still do any local carpenter job for someone, like repairing a fence or installing a new fence.

Daniel Christian HinchelyDaniel Christian Hinchely

Hi Jas
Technically, yes. There are some people with experience but no formal education that does carpentry.

Best regards
Daniel – 3byggetilbud.dk

AvatarJesper Grønhøj

Hvad koster det om året at benytte 3byggetilbud

AvatarMette Blume

Hej Jesper,

Mange tak for din henvendelse.
Jeg formoder, at du er håndværker. Priserne for en optagelse hos 3byggetilbud.dk for håndværkere varierer alt efter branche, område mm.
Hvis det kunne have din interesse, kan du udfylde en formular her: https://www.3byggetilbud.dk/tilmeld-virksomhed/, så vil du blive kontaktet af en af vores konsulenter om muligheder og priser for optagelse.

Rigtig god dag,

De bedste hilsner
Mette Blume
3byggetilbud.dk

Viser 0 af 4 kommentarer