Få 3 tilbud
Sektion Boligforeninger

NYHED: Boligskatter udskydes til 2024

Trods løfter om, at de nye boligskatter ville ramme boligejerne i 2021, er de nu blevet udskudt igen. Problemer med samkøring af data volder nemlig hovedpine hos Skatteministeriet, som også mangler at få udarbejdet et sagsbehandlingssystem, der skal få de nye vurderinger ud til boligejerne.

Det er alt andet end fryd og gammen hos Skatteministeriet, erfarer TV2. Ministeriet har netop offentliggjort, at de nye boligskatter først kommer om tre år – i 2024. Og det er primært ejerlejlighederne, som står for skud, hvis du da altså ikke når at købe inden 2021. Har du købt inden 2021 bliver du nemlig ikke ramt af de nye regler.

Samkøring af data skyld i forsinkelse

Det nye system til vurderinger af ejendomme skal rumme meget. Systemet skal nemlig trække data ind fra alt om vindmøller, bygninger, grunde, salgspriser, tidligere skattebetaling og jernbaner. De mange oplysninger om, hvad der befinder sig hvor, skal hives ind fra en række andre offentlig it-systemer. Og det er altså her, at hovedpinen opstår.

Skatteminister Morten Bødskov har netop udtalt på et pressemøde i dag, at:

En implementering af de ny boligskatteregler i 2021 ikke er mulig. Der er ikke tilstrækkeligt tid til at få it-systemerne på plads.

Morten Bødskov, Skatteminister

Fra kommune til stat

Det har tidligere været kommunerne, som stod for at opkræve boligskatterne, men det skal nu overgå til staten. Det bliver derfor statens ansvar at opsamle information om lokalplaner og kommuneplaner. Det har nemlig alt sammen indflydelse på værdien af en grund og hvad, der må bygges på den.

Det skaber altså mere end bare børnesygdomme at få samkørt de store datasæt, og Skatteminister Morten Bødskov må derfor melde pas på datoen 2021 – og udsætter den for en mere præcis vurdering og dermed beskatning af danskernes ejerboliger.


800.000 boligejere skal have 14 milliarder retur

I Skatteministeriets egne beregninger har 800.000 boligejere betalt for meget i boligskat siden 2011. De står nu til at skulle have anslået 14 milliarder kroner retur i perioden 2020 til 2022.

En lang saga

Behovet for nye ejendomsvurderinger blev opdaget tilbage i 2013, da Rigsrevisionen kristierede SKAT for at have fejl i ejendomsvurderingerne. Dengang var man ikke klar over, hvor mange boligejere der var berørt. Et reparationsarbejde gik i gang, men opgaven blev større end forventet, og i 2016 vedtog et flertal i Folketinget en aftale om tryghed for boligejerne. En dato blev fastsat og frem mod 2021 skulle ingen boligejere frygte at betale for meget i boligskat. Og det er nu den aftale som udskydes – igen.

På grund af, at systemerne ikke er klar, ser regeringen kun én klar løsning, nemlig, at de nye boligskatteregler udskydes fra 2021 til 2024.

Morten Bødskov, Skatteminister

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *