Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Danskerne vil have det råt

Renoveringsiveren er over den danske befolkning – og det kan ses på hele paletten af håndværksopgaver, som 3byggetilbud.dk får ind. Men danskerne bestiller især opgaver, som giver et råt og minimalistisk twist til nutidens boliger – og så skal det gerne være praktisk og nemt at holde.

Spejlblankt og praktisk

En af de tendenser, der for alvor har været til at tage at føle på de senere år, er danskernes forkærlighed for epoxy-gulve; de spejlblanke gulve, der er nemme at rengøre og som giver et simpelt, moderne look. Og hvor det slidstærke gulv, bestående af kunstharpiks og hærder, tidligere blev lagt til industrielle formål, er det nu også til badeværelser, køkkener, bryggers og sågar stuer, at håndværkerne rykker ud. Gulvlægningsfirmaet Levelfloor ApS på Fyn er en af de firmaer, der mærker noget til danskernes indretningstendenser disse år. Ejer Christian Thomsen oplever nemlig, at mange nybyggere får lagt epoxy, men også at mange skifter fra traditionelle gulve til epoxygulve eller gulve i det lignende materiale polyurethan:

”Folk vælger det ofte for at få et råt, eksklusivt look frem for eksempelvis det velkendte trægulv. Med de mange farver og mønstre, epoxy-materialet tilbyder, kan man gøre hjemmet mere specielt. Og så er det nemt at vedligeholde, fordi der ingen fuger er,” forklarer han. Målgruppen svinger lige fra unge nybyggere til midaldrende par, der ønsker fornyelse. Og når det kommer til farvevalg, er de grå beton-lignende nuancer et hit – men også cocio-farvede gulve og pangfarver er en hyppig bestillingsvare.

Ekstra viden om epoxy

  • Du kan stadigvæk få gulvvarme under et epoxygulv, ligesom du kan gøre gulvet skridsikkert ved at blande sand i materialet.
  • Epoxy-blandingen er giftig i flydende form.
  • Et epoxy-gulv laves af flere omgange – regn med cirka fire dage, hvis underlaget i forvejen er et helt bart. Er der andet underlag, kan det tage ekstra tid.

Rustikke rør og vægge

Og den rustikke tendens spiller også ind på andre brancher – blandt andet når det kommer til vægge og rør. Hos firmaet Bad og Bolig fortæller indehaver Søren Christian Didriksen, hvordan selv badeværelset bliver farvet af nutidens rustikke stil:

”De rå murstensvægge har været populære de sidste fem år – ja, jeg har ligefrem set væggene fremhævet i salgsannoncer. Og den rustikke stil oplever jeg for tiden især på badeværelser hos yngre bygherrer – de vil gerne have synlige vandrør, ligesom jeg får opgaver, hvor bygherren ønsker metrofliser – aflange fliser hvor de somme tider er facetslebne og giver et specielt look,” fortæller han.

Fakta om de rå vægge:

  • Det tager et par dage, fra man går i gang, til væggen er helt færdig
  • Væggen skal efterbehandles med eksempelvis bivoks for at undgå støv fra fugerne
  • I flere bylejligheder er der bindingsværksvægge – og af hensyn til brandsikkerheden er det i så fald ulovligt at lade væggen stå råt

Ønsker om mere rum

Hos Nyegaard Totalentreprise varetager man alskens arkitekt- og byggeopgaver opgaver fra start – og også her mærker man selv sagt noget til byggetendenserne:

”De glatte, rene og minimalistiske løsninger er stadigvæk efterspurgte, uanset hvilket rum vi arbejder i. Men vi kan virkelig mærke, at danskerne vil have mere plads og prioriterer børneværelser og aktivitetsrum mere end tidligere,” fortæller BIM arkitekt Christian Frantzen.

Han henviser til, at især tilbygningsopgaver strømmer ind, og så bider han mærke i, at bygherrerne er blevet mere kvalitetsbevidste – især firmaets pristunge specielle køkkener og badeværelsesmiljøer storsælger for tiden. Således stemmer leverandørernes oplevelser godt overnes med de tendenser, som livsstilseksperter længe har set blandt danskerne – vi vil have minimalisme og personlighed; gerne via det industrielle, rå new yorker-look og de særlige detaljer.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *