Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Gode råd: Sådan skaber du nyt liv i haven

Haven er for rigtig mange danskere vigtig, men det sker desværre ofte, at den med tiden bliver forsømt. Dette er ærgerligt, for haven kan være enormt værdifuld både som et udendørs frirum for børnefamilien, og som en oase for de boligejere, der ønsker at koble af i naturlige omgivelser. Men hvordan kan man pifte en have, der trænger til en kærlig hånd, op? Her er 5 gode råd til, hvordan man kan skabe nyt liv i sin have.

Skab privatliv med hegn eller busk

Haven er for mange et åndehul i hverdagen, hvor man gerne vil have mulighed for at slappe af i rolige omgivelser. Er haven pivåben ud mod omverdenen, kan det begrænse privatlivet, fordi alle og enhver kan kigge ind. Derfor kan det være værd at overveje at få opsat et nyt plankeværk, eller måske få plantet nogle buske. Har man allerede et hegn, man er glad for, men som har set bedre dage, er det en god idé at få det vedligeholdt enten med maling eller oliebehandling. Inden man får opsat nye hegn er det vigtigt, at man har styr på naboskel, og om der er restriktioner på højden af hegnet – deler du hegn med din nabo er det desuden vigtigt, at der er enighed hos begge, hvis hegnet skal ændres.

Lige så flotte som store træer kan være, lige så irriterende kan de være, hvis de blokerer for sollyset i haven. Her kan man virkelig skabe nyt liv i haven ved at fælde nogle af træerne, og lukke sollyset ind. Vælger man at fælde træer i haven, er der dog et par ting, man bør være meget opmærksom på. Mange vælger at eksperimentere med at fælde træerne selv – men hvis det går galt, og træet lige pludselig vælter ned over naboens nye Mercedes, kan det hurtigt blive en dyr og besværlig affære. Derfor kan det være en god idé at overveje professionel hjælp til fældningen. Både fordi de har den nødvendige ekspertise, og ikke mindst fordi fagmænd oftest er forsikrede, hvis noget alligevel skulle gå galt. På den måde er du sikret mod ubehagelige ekstraregninger, hvis noget ikke går som planlagt.

Fliselægning i haven eller en træterrasse kan blive hele familiens foretrukne samlingssted om sommeren. Terrassen er det perfekte sted at slikke sol, og hvem vil ikke gerne invitere familie og venner over til et glas vin på terrassen på en lun sommeraften? En anden måde at skabe nyt liv i haven er ved at lave en flisebelagt „rute“ igennem haven. Rundt langs ruten kan man så skabe hyggekroge ved fx at stille en bænk under et træ eller lignende – kun fantasien og havens størrelse sætter grænser her.

Dette betyder dog ikke, at højbede kun fungerer i byerne – der er faktisk gode grunde til, hvorfor højbede også kan fungere i haven. I højbede er det nemmere at adskille planterne og blomsterne fra hinanden, og derfor er højbedene lettere at holde pæne end almindelige bede. Desuden er det dejligt at slippe for at skulle bøje sig helt ned i jordniveau og anstrenge ryggen, når haven skal passes. Højbedene er med andre ord både en fryd for øjet og for ryggen.

Det kan nogle gange være rigtigt svært at vide, hvor man skal starte, når haven skal have nyt liv. Her kan det være en god idé at søge rådgivning hos en have- eller landskabsarkitekt, der med friske øjne kan hjælpe dig med at genopdage havens potentiale. Ofte kan en havearkitekt komme med idéer eller løsninger, som man ikke på egen hånd var nået frem til. Ønsker man at skabe en særlig stemning, eller skal haven have et tema, kan en havearkitekt være til stor hjælp – hvad enten man drømmer om en japanskinspireret have, fransk landidyl eller noget helt tredje.

Læs hele Bygge Nyt – august 2015

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *