Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Prisen på byggematerialer stiger i takt med den store efterspørgsel på håndværkere

Priserne og ventetiden på byggematerialer stiger støt. Og den udvikling sker i takt med, at håndværkerne landet rundt har rygende travlt og danskernes byggelyst fortsat stiger.

Træ, stål og krydsfiner. Ingen byggematerialer skånes for de voldsomme prisstigninger, der lige nu er på byggematerialer. Mester Tidende har talt med flere byggemarkeder, der alle peger på den stigende efterspørgsel på håndværkere som årsagen til prisstigningen på byggematerialer. Derudover har nedlukninger verden over også betydet en nedgang i blandt andet produktionen af byggematerialer.

Mester Tidende oplyser ligeledes, at priserne kan stige op mod 20-30 procent på træ. Og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne på jern og stål er steget med 4,4 procent i marts, hvilket svarer til en stigning på 36 procent siden juni 2020.

Vicedirektør i Dansk Industri, Peter Stenholm, udtrykker bekymring over udviklingen i de stigende priser på byggematerialer.

”Vi holder da vejret, for vi ved ikke helt, hvad der kommer til at ske. Synes forbrugerne, at varen er for dyr, vil mange nok vente lidt med at bygge. Det er en naturlig overvejelse at gøre sig,” siger Peter Stenholm til TV2.

Coronakrisen har pustet til byggelysten

Mange brancher har været og er hårdt ramt under coronakrisen, men ikke byggebranchen. Håndværkerne har nemlig haft mere travlt end nogensinde før, selvom de ellers velsmurte økonomiske hjul har været udfordret for mange andre brancher.

Nye tal fra 3byggetilbud.dk viser, at portalen i marts 2021 modtog 8.274 byggeopgaver fra bygherrer, og sammenlignet med marts sidste år svarer det til en vækst på 54 %.

Fra den 8. april 2020 og til den 7. april i år har 3byggetilbud.dk modtaget 76.295 henvendelser fra de byggelystne danskere, hvilket er rekordmange opgaver for portalen, der alene den 7. april modtog 422 henvendelser.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at håndværkerne er blevet ekstra populære efter udbetalingen af de indefrosne og de mange timer i hjemmet, der har ledt til andre behov i boligen og mange bolighandler.

Kan ende med højere priser og færre projekter

Den stigende interesse for håndværkere, og derved de stigende priser på materialer, kan ende med at resultere i højere priser for bygherrerne. Det mener Peter Stenholm:

Store prisstigninger på materialer vil næsten uundgåeligt betyde højere priser for kunderne. Det er en almindelig markedsreaktion, så det må man regne med.

Peter Stenholm, Vicedirektør i Dansk Industri

Ifølge chefkonsulent i SMVdanmark, Bjarke Roed-Frederiksen, vil de stigende priser også resultere i, at bygherrer vil igangsætte færre byggeprojekter.

“Når priserne på byggevarer stiger, bliver det dyrere at bygge i Danmark. Derfor vil der blive sat færre projekter i gang, hvilket rammer dansk økonomi,” udtaler Bjarke Roed-Frederiksen til Dagens Byggeri.

Gode råd til dig, der har et byggeprojekt på trapperne

Hvis du ønsker at igangsætte et byggeprojekt inden for den nærmeste fremtid, bør du først og fremmest være ude i god tid og derefter tage en dialog med håndværkeren om materialesituationen på det pågældende projekt. Derudover bør du som bygherre være forberedt på ventetid, hvis håndværkerfirmaet ikke kan få materialerne til dit projekt.

Har du oplevet, at de stigende priser har påvirket dit byggeprojekt, så vil vi meget gerne høre om din oplevelse.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *