Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Ekspertråd: Understryg dit tag og forlæng dets holdbarhed

Er dit tegltag utæt eller smuldrer den gamle fugemasse af? Så skal du naturligvis ty til handling – men at skifte taget er ikke din eneste mulighed. I mange tilfælde er det nemlig muligt at under- eller overstryge taget. Det gør taget tæt og forlænger dets holdbarhed. 3byggetilbud.dks branchepartner i under- og overstrygning, TagXperten, fortæller her om metoden.

Et tegltag er en tagtype, der kan holde i rigtig mange år – et sted mellem 50-100 år – og tagstenene kan typisk holde i endnu længere tid. Men som tiden går, vil der ofte ske det, at fugemassen smuldrer af eller der opstår sprækker mellem tagstenene. Begge dele kan føre til utætheder, der kan føre til skader på tagkonstruktionen, og det er derfor vigtigt at handle ved tegn på utætheder i taget. 

Men at skifte taget er en dyr løsning, som mange boligejere gruer for at skulle i gang med. Der er dog en anden mulighed, og den mulighed er at under- eller overstryge taget. Det fortæller 3byggetilbud.dks branchepartner i under- og overstrygning, TagXperten

Under- og overstrygning er en effektiv metode til at tætne tegltaget og forlænge dets holdbarhed. Metoden omfatter, at man påfører en fugemasse eller mørtel mellem tagstenene på taget, som tætner det. Under- og overstrygning er, i modsætning til en komplet tagudskiftning, ikke en særlig omfattende proces, lyder det fra eksperterne hos TagXperten.  

Sådan forløber en under- eller overstrygning

Eksperterne fortæller, at det først og fremmest skal slås fast, om taget egner sig til under- eller overstrygning. En erfaren tagdækker vil ud fra en besigtigelse af taget kunne vurdere dette. 

Egner taget sig til under- eller overstrygning, vil første del af arbejdet bestå af at fjerne den gamle fugemasse eller mørtel. Dernæst skal taget renses grundigt. Når dette er gjort, kan under- eller overstrygningen gå i gang. Og her benytter eksperterne bag TagXperten en af mest moderne og gennemtestede metoder. Metoden omfatter brugen af et særligt værktøj til at påføre fugemassen på taget. 

Når TagXperten under- og overstryger benytter de en særlig fugepistol, som er tilkoblet en lang, opvarmet slange tilkoblet en pumpe. Pumpen kan yde et tryk på helt op til 120 bar for at kunne presse den tykke fugemasse op igennem slangen. Det høje tryk sikrer, at fugemassen presses ind i alle sprækker mellem tagstenene – både de lodrette og vandrette samlinger.

Ved understrygning tilgår tagdækkeren taget indefra, hvor fugemassen presses ud mellem tagstenenes samlinger ved brug af fugepistolen. Overstrygning følger samme praksis som understrygning, men her påføres fugemassen på tagstenene udvendigt frem for indvendigt. Både ved under- og overstrygning får man en tæt og holdbar fuge, der forhindrer regn og sne, samt kulde, i at komme ind. 

Efter påføringen af fugemassen gennemgås arbejdet for at sikre, fugemassen er påført korrekt og taget er tæt. 

Skal jeg understryge eller overstryge mit tag? 

Typisk understryger man taget, når det er muligt. Det afhænger af tagkonstruktionen, om man kan understryge eller ej. Er der ikke direkte adgang til tagstenene indvendigt fra, kan man ikke understryge. Det vil sige, at for at man kan understryge, skal der være adgang til tagstenene. Er der f.eks. bygget en første sal og skråvægge, som gør, at man ikke kan tilgå tagstenene, kan man ikke understryge taget. Men så kan man så overstryge det i stedet. 

Fugemassen bliver dog synlig udefra, når man overstryger taget, og derfor foretrækker de fleste at få understrøget deres tag. Hvor det ikke er muligt at understryge taget, sørger en dygtig tagdækker naturligvis for, at fugemassen påføres i et pænt og ensartet lag. 

Ventilation af dit under- eller overstrøget tag

Som tidligere nævnt tætnes taget helt, når man under- eller overstryger det. Men det betyder, at der lukkes af for den naturlige ventilation. Taget vil simpelthen ikke kunne ‘ånde’, og det skal det kunne. Lukkes der helt af for ventilationen, kan der opstå kondens- og fugtproblemer. Det er derfor vigtigt at sørge for, at der er tilstrækkelig ventilation f.eks. via vindhætter eller tudesten, man isætter i taget, fortæller tageksperterne. 

Fordelene ved under- og overstrygning

Den helt store fordel ved under- og overstrygning er, som berørt, at metoden tætner taget og forhindrer, at der kommer vand og fugt ind under det og skader tagkonstruktionen. Hertil forlænger det tagets holdbarhed – i helt op til 15 til 20 år. 

Endnu en fordel er det økonomiske aspekt. Under- og overstrygning er nemlig langt billigere ift. en komplet tagudskiftning. Generelt kan man forvente, at prisen på under- eller overstrygning ligger på omkring 20 % af prisen på et nyt tag. Der kan derfor være meget at spare ved at foretage en under- eller overstrygning frem for en komplet tagudskiftning. 

Hvilke tage kan man under- og overstryge?

Under- og overstrygning anvendes primært på tage med tegltagsten (samt med betontagsten). Det er særligt tage af ældre dato, man under- eller overstryger. Det skyldtes, at det særligt er på disse tage, at undertaget ikke længere er tæt eller at den gamle understrygning er begyndt at smuldre af. 

Kan man under- og overstryge alle tegltage? 

Er dit tegltag i rigtig dårlig stand, er det ikke sikkert, at det kan betale sig at under- eller overstryge det. Dette vil en tagdækker kunne afklare for dig via en grundig inspektion af taget. TagXperten fortæller, at tagdækkeren typisk skal op og tæt på for at kunne besigtige taget, men vil kunne afklare, om tagstenene er i en sådan stand, at under- eller overstrygning er en mulighed – eller om en komplet udskiftning er nødvendig.

Hvad koster det at under- og overstryge? 

Prisen på arbejdet kan variere væsentligt afhængigt af flere faktorer, herunder tagets størrelse, tilstanden af det nulæggende tag, om der er gammel fugemasse, som skal fjernes, om der skal isættes vindhætter eller tudesten, dit valg af tagdækker m.v. Som et generelt pejlemærke kan du forvente, at priserne for under- og overstrygning af tage ligger et sted på mellem 100-300 kr. pr. m2.

For at få en nøjagtig pris på arbejdet, anbefales det, at du kontakter en dygtig tagdækker, der kan hjælpe dig. F.eks. står TagXperten klar til at udarbejde et tilbud på dit under- eller overstrygningsarbejde. 

Kan jeg selv under- og overstryge?

Som udgangspunkt, ja, men det anbefales kraftigt, at man får hjælp af en professionel. Det omfatter en del forarbejde, og der skal en vis grad af færdigheder og viden til for, at det lykkedes. Det er utrolig vigtigt, at arbejdet udføres korrekt. For udføres arbejdet ikke korrekt, kan der ske yderligere skader på taget. En erfaren tagdækker har den rette viden, de rette færdigheder – og de rette materialer – til at sikre, at arbejdet udføres korrekt. 

TagXperten

TagXperten er 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor under- og overstrygning. TagXperten har mere end 30 års erfaring indenfor tagarbejde og er derfor et trygt valg, når du har brug for hjælp til tagprojektet.

Med fokus på kvalitet, kundeservice og dialog går TagXperten professionelt og omhyggeligt til værks. Uagtet om du har brug for hjælp til under- eller overstrygning, eller en anden form for tagrenovering, har TagXperten både den viden og erfaring, der skal til for at løfte opgaven.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *