Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Autorisation – ikke for dummies

Gas, el og vand og kloakopgaver. Visse håndværkeropgaver må man ikke kaste sig ud i uden en autorisation – hverken som håndværker eller privatperson. Det skyldes risikoen for fejlinstallationer, sundhedsfare eller manglende sikkerhed. Men hvad sker der, hvis arbejdet udføres af en håndværker uden autorisation? Og hvordan ved du præcist hvilke opgaver, der kræver denne form for sikkerhedsgodkendelse? Det giver vi dig svar på her.

Autori-hvad for noget?

Autorisationer udstedes af Sikkerhedsstyrelsen og gør indehaveren autoriseret til at udføre arbejde, der kræver særlig tilladelse – eller godkende andres arbejde med en bestemt opgave, der kræver særlig tilladelse. Hyrer du eksempelvis en totalentreprenør, må denne således gerne lave arbejdet, så længe en autoriseret fagmand er til stede. Men hvis en opgave udføres af en ikke-autoriseret og uden, at denne overvåges af én med autorisation, er installationen ulovlig. Det kan betyde, at du som bygherre således selv kommer til at stå til ansvar for eventuelle fejl eller konsekvenser af eksempelvis fejltilslutning, da din forsikring ikke er forpligtet til at dække.

Derfor kan det også være en god idé at undersøge, om din valgte leverandør er med i en garantiordning, der sikrer dig økonomisk kompensation, hvis arbejdet ikke er lavet rigtigt. Som regel skilter håndværkerne med en autorisation, men på Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister kan du også søge på din opgave for at se, om den kræver autorisation, ligesom du kan tjekke leverandørerne efter for autorisationer.

Opgaver der kræver autorisation

Som tommelfingerregel kan du dog huske dig selv på, at du må fikse installationer på de apparater, du typisk ville tage med dig, hvis du flyttede. På gasområdet kræver alle former for arbejde på nær udskiftning af flaskegas en VVS’er med autorisation. Det samme gælder nye vand- og afløbsinstallationer, som skal varetages af en vvs- eller kloakmester, om end armaturer gerne må installeres af privatpersoner.

Det må du udføre selv

  • Udskifte afbryder i eksisterende installation
  • Udskifte brusearmatur og blandingsbatteri, hvis der er stophane
  • Installere vandbaseret gulvvarme (IKKE el-gulvvarme)
  • Trække ledninger fra stikkontakter eller fra udtag til lamper
  • Tilslutte køleskab til stikkontakt
  • Tilslutte ovn, emhætte og komfur, hvis der er stikprop, og værktøj ikke er nødvendigt
  • Montere lamper i eksisterende udtag
  • Udskifte opvaskemaskine, hvis der er en stophane og den rigtige stikprop
  • Udskifte en radiator – forhør dig dog ved forsyningsselskabet hvis det er fjernvarme
  • Skifte stikkontakt, hvis der i forvejen er en
  • Sætte forsats på stikproppen, så den passer til kontakten (store genstande som fryser og køleskab skal dog have overført jord, hvis der er forbindelse til dette (tre ben i kontakten)
  • Udskifte toilet, hvis det passer i størrelsen, og der er en stophane
  • Udskifte ventilator med stikprop
  • Installere vaskemaskine og tørretumbler med stikprop
  • Udskifte vandhane og blandingsbatteri

(Kilde: Sikkerhedsstyrelsen – hvad må man selv)

Du kan få yderligere information om, hvilke konkrete opgaver, der kræver, at man har autorisationspapirerne i orden på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Hej Louisa. Mit spørgsmål er om der kræves en autoriseret VVS/Blikkenslager til at installere en Unidrnin rist? og jeg ved godt at det betyder af VVS manden skal banke ned til den eksisterende afløb.

AvatarStefan Sander Grods

Hej Omer,

Som udgangspunkt er det en god idé at alt VVS-arbejde foretages af en autoriseret VVS’er, så du kan fremvise en kvittering på det udførte arbejde, når boligen en dag skal sælges. Det betyder, at du både får installeret risten korrekt og samtidigt øger boligværdien ved et eventuelt salg.

Venlig hilsen,
/Stefan – 3byggetilbud.dk

AvatarPeter Jensen

Hej Louisa,

Vi har fået en håndværker gennem Jer og frygter lidt at de kan skrive sig ud af opgaver som er lavet forkert? De er ved at lave nyt badeværelse og der disse forbehold i kontrakten:

1. Der er ikke medregnet nogen form for vvs-­‐arbejder.
2. Det forudsættes at eksisterende gulvafløb kan genanvendes.

1. Vi har fået fliser og nyt gulv ved bruser (faktisk i hele badeværelset). De har brugt det gamle afløb fra 73 i stedet for at lave et nyt. Det kan vi også leve med, men spørgsmålet er om det er lovligt/ overholder gænse standarder? De påstår selv at de har vådrumssikret afløbet. En uvildig murer siger dog at det har skabt en k3…..

2. De tidligere ejere har haft en badekar. Dette betyder at der var et seperat hul/afløb i bruseområdet. Dette løber ud i det gamle afløb. Mureren har bare fyldt hullet med lim og lagt fliser ovenpå. Så røret ligger der stadig og det er ikke lukket i den anden ende. Er det lovligt/ overholder alle standarder? Det var helt klart den nemmeste løsning for dem. Skulle det ikke være en vvs?

Mange venlige hilsener
Peter

AvatarLouisa Vinther

Hej Peter,
Tak for dine spørgsmål – jeg kan godt forstå, at det er svært at finde hoved og hale i.
Jeg er ikke uddannet til at rådgive om specifikke håndværksmæssige krav. Skriv meget gerne til respons@abgruppen.dk, hvor de kan finde frem til netop din opgave og hjælpe dig.
Rigtig god dag!

/Louisa – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 4 kommentarer