Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Energiforhandlinger: Straf til boligejere – hvad er guleroden?

Energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) står i spidsen for de igangværende energiforhandlinger. Regeringen og oppositionen er tæt på at nå i mål i med de hektiske energiforhandlinger, hvor den største uenighed har været mellem regeringen og Venstre, der har kæmpet imod de stigende energiafgifter, som boligejerne formentlig bliver påduttet, når aftalen er indgået.

Regeringen har længe lagt op til, at alle oliefyr i Danmark skal skrottes inden udgangen af 2030, og det skal være forbudt at opstille oliefyr efter 2015. Denne plan har Venstre ikke bakket op, fordi partiet mener, at den vil ramme mange danske boligejere hårdt på pengepungen.

En dyr omgang

Og måske har oppositionspartiet Venstre en pointe. Ved at bede flere hundredetusinde danske boligejere om at afskaffe deres oliefyr, tvinger man disse husejere til at investere i en ny varmepumpe til op mod 150.000 kroner. Dette er i sig selv en fornuftig tanke, fordi det på sigt vil give ekstra penge til husholdningen, og samtidig er en varmepumpe med til at sænke udledningen af CO2.

Men hvis regeringens planer bliver gennemført, som meget tyder på, skal de berørte boligejere med et oliefyr ud at låne 150.000 kroner til et nyt varmeanlæg. Dette er nødvendigvis ikke et problem, hvis boligejerne kunne opnå et økonomisk tilskud til deres energioptimering.

Et grønt ernergitilskud

Energiudspillet indeholder et grønt energitilskud, hvor boligejere kan søge om tilskud til energirenoveringer fra en pulje på i alt én milliard kroner. I forhold til andre tilskudsordninger er dette beløb ikke overvældende, og hvis tilskuddet bliver som det plejer med tilskudsordninger – for eksempel 5.000 kroner – er der ikke en nævneværdig gevinst at hente for boligejerne. Et tilskud på 5.000 eller 10.000 kroner er formentlig ikke det, der får husejere til at investere i en varmepumpe eller sågar et solcelleanlæg til op mod 150.000 kroner.

Ambitiøst tilskud er nødvendigt

Derfor må man håbe, at parterne på Christiansborg vil åbne op for et tilstrækkelig stort energitilskud, så boligejerne kan se en gevinst og belønning i at skifte det gamle oliefyr ud med en varmepumpe. I den forbindelse bør man overveje, om tilskuddet ikke bør være højere. Effekten for den enkelte familie og den generelle samfundseffekt kan blive større ved at give større tilskud men til færre husstande.

Ser man på tidligere tilskudsordninger, som for eksempel renoveringspuljen fra 2009 og det nuværende håndværkerfradrag, er der ikke meget, der tyder på, at vi når så stort et tilskud. Men man kan håbe.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *