Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Skimmelsvamp – det skal du vide

Det lyder måske funky med lyserøde, grønne eller sorte plamager på din væg. Men i virkeligheden er der måske nærmere tale om en form for fungi – i daglig tale kaldet svamp eller skimmelsvamp. Og alt imens svampe kan være et smukt naturfænomen og en lækker spise, kan skimmelsvamp derimod være et ualmindeligt trælst bekendtskab. Men hvad er det for en størrelse, hvorfor dukker den op, og med hvilke metoder fjerner du den? Det dykker denne artikel ned i.

Svamp med mange ansigter

Skimmelsvampe er en såkaldt snyltesvamp, som består af mikrosvampe, der med små sporer spreder sig igennem luften. De har nogle gange lodne overflader og syner ofte grønne, brune eller sorte. Men faktisk kan skimmelvæksten også vise sig i alt fra hvide/lysegrå klæder til rødlige og gule nuancer, for farven afhænger nemlig af, hvilken underart, der er tale om. Samtidigt siger farven ikke noget om, hvor farlig svampen er, ligesom ikke alle sporer lugter. Og skimlen behøver heller ikke være skadelig – det findes ganske uproblematisk overalt i naturen og bruges også til eksempelvis penicillin og visse typer af oste.

Men i boliger kan det være et stort problem; svampevæksten er ikke just køn, kan lugte jordslået og i øvrigt give helbredproblemer såsom astma, allergi og hovedpine, hvis du udsættes for det over længere tid. Samtidigt tærer svampen på de områder, hvor den vokser – og det kan være på alt fra fuger og vægge til kurvemøbler og andet inventar.

Fugt fodrer mikroorganismen

Men hvad får skimmelsvamp til at melde sin ankomst? Fugt, lyder det simple svar. Derfor kan du risikere at finde skimmel overalt i boligen, hvor der er et fugtigt miljø.

Ofte vokser svampen på organisk materiale, der har en fugtighed på omkring 75-80 procent. Skimmel ses derfor ofte i badeværelser, soveværelser, kældre og på loftet, hvor fugtniveauet er højt af den ene eller anden grund:

”Skimmel lever af fugt. Ingen fugt – ingen skimmel. Og skimlen vil udtørre inden for to måneder, hvis ikke det har fugt, der kan nære dets rodnet,” fortæller skimmelekspert, Jes Dalgaard fra Skimmelrens Nordic ApS. Han uddyber, at fugt jo kan stamme fra mange ting – utætte tage og kondens grundet dårligt isolerede vinduer, vandskader og dårlige forbrugsvaner – blandt andet dårlig udluftning.

10 råd til at bekæmpe fugt i boligen:

  • Luft ud mindst to gange om dagen
  • Sørg for udsugning i eksempelvis badeværelset
  • Brug svaber efter dit bad – luk døren til badeværelset efter et bad, hvis det har udsugning eller vindue
  • Brug emhætte i køkkenet
  • Brug grydelåg
  • Undgå at tørre tøj indenfor
  • Fjern vindueskondens
  • Rengør, tør og tjek løbende de bløde fugers tæthed
  • Forsøg så vidt muligt at holde samme temperatur i alle rum – helst imellem 18 og 22 grader

Forebyg frem for at fikse

Er der tale om en enkeltgenstand med småpletter, kan man måske redde den, hvis den kan få lov at tørre helt ud efter rengøring og desinficering. Men ellers handler det om at forebygge, FØR skimlen slår rod. Du bør med andre ord undgå at fodre svampen med fugt. Til det formål findes der adskillige gode råd til do’s og don’ts, ligesom metoderne til at bekæmpe svampen er mange, men dog afhænger af problemets omfang.

Firmaer som frisk-luft.dk tilbyder eksempelvis mini-ventilatorer, der med et ganske lille strømforbrug sørger for konstant udluftning, samtidigt med at den genbruger varmen fra systemet – og med de senere års stigende interesse for indeklima og effektivitet oplever de stadigt større efterspørgsel fra danskere, der ønsker at komme skimmel- og fugtproblemer i forkøbet.

Det gør du, hvis skaden er sket

Men har skimlen først plantet sig, er løsningerne flere – og du behøver ikke gå i panik! En tommelfingerregel siger, at du selv kan behandle områder på op til 20 x 20 cm i beboelsesrum – det er her, mange bruger produkter som for eksempel Rodalon til at rengøre og vedligeholde. Vokser svampen på større områder, kan du sætte skub i større, men ikke nødvendigvis synderligt besværlige foranstaltninger. Flere professionelle firmaer tilbyder i dag at bekæmpe svampen via damp eller varme samt grundig støvsugning, som dræber både svampe og sporer.

Hos det danske firma Climates arbejder man eksempelvis med ny teknologi inspireret fra hospitalsverdenen. Via brintoverilte-tørdamp desinficerer en maskine på størrelse med en halv vaskemaskine fuldstændigt indeklimaet. På den måde fjerner den såvel svampe, virus og lugte på en miljøvenlig måde. Efter fem timer og en udluftning er boligen anvendelig igen, og løsningen er således én af flere på markedet, der sikrer, at man kommer svampen til livs uden at sprede sporer til ét rum, når man udbedrer skader i et andet.

I rum, hvor du kun opholder dig kort, bør to kvadratmeter eller mindre ikke skræmme dig, om end du bør få det undersøgt af en ekspert.

Test og spørg dig til den rette løsning

Og idéen om at tage en ekspert med på råd kan i øvrigt være en god investering af andre årsager. De professionelle behandlinger er nemlig lige til højrebenet, hvis du er sikker på, at der er tale om skimmel. Men tvivler du, kan en ekspert hjælpe dig med at teste arten og fastslå den bagvedliggende årsag til problemet – og så kan du gå i gang med den rette behandling. Der findes forskellige testmetoder, der kan afgøre, hvilken form for skimmelsvamp, din bolig er plaget af – eksperterne bruger i opklaringsfasen luftmåling, Mycometer-test og test via aftryksplader.

skimmelsvamp-grafik-2016

Kilder: Bolius.dk, boligejer.dk, skimmel.dk og sbi.dk, indeklimaportalen.dk

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *