Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Sådan sælger du dit hus dyrere og hurtigere med et opdateret energimærke

Boligkøberne er blevet klimabevidste. Et godt energimærke betyder nemlig ikke blot, at køber er klar til at finde den store pengepung frem – også liggetiden er tæt på halveret i forhold til huse med et dårligt energimærke.

Hvis du skulle købe en bolig i dag, hvilket energimærke ville du så gå efter? Epinion har for Finans Danmark lavet en undersøgelse om energimærkning og boligkøb. Og det viser sig, at et flertal af danskerne drømmer om boliger med gode energimærker. Ifølge undersøgelsen svarer 57 procent, at de ville vælge en bolig med minimum energimærke C, hvis de i dag skulle købe en bolig.

Er energimærket vigtigt for dig?
Tabel 1:Boligejernes svar på spørgsmålet: Hvis du skulle købe en bolig i dag, hvilket energimærke ville du gå efter?

Et øget fokus på klima og energirenoveringer kombineret med en lavere varmeregning er nogle af bevæggrundene til, at flere danskere prioriterer energimærket. Husets salgsværdi stiger også:

”Energirenoveringer giver husejere både bedre klimasamvittighed og færre udgifter til varme. Og så bliver man også belønnet ved salget, hvor der kan være flere hundrede tusinde kroner ekstra at hente,” udtaler Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør for Finans Danmark.

Øget pris og hurtigere salg

Finans Danmark har baseret en del af analysen på 40.000 hussalg. Analysen tager udgangspunkt i et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter, der er opført før år 2000. Der er taget udgangspunkt i huse med energimærke D for at se hvor meget prisen øges i forhold til et hus med henholdsvis energimærke C, B eller A. Et hus med energimærke D på 140 kvadratmeter blev i gennemsnit solgt for 1.986.252 kroner, mens et hus på 140 kvadratmeter med et energimærke B i gennemsnit havde en salgspris på 2.179.029 kroner. Og huse med energimærke A blev i gennemsnit solgt 256.580 kroner dyrere end huse med energimærke D.

salgspris
Tabel 2: Øget salgspris ved energiforbedring af hus med energimærke D

Det er ikke kun salgsprisen som øges med et forbedret energimærke – også liggetiden falder i takt med at energimærket forbedres. Ifølge analysen fra Finans Danmark havde et energimærke med A, B eller C i gennemsnit en liggetid på 136 dage, mens energimærke D i gennemsnit tog 160 dage at sælge. Huse med energimærke E, F eller G tog derimod i gennemsnit 205 dage før de var solgt. Det er dog vigtigt at påpege, at energimærket ikke er den eneste faktor, der påvirker liggetiden. Boliger med gode energimærker har typisk også mere attraktiv beliggenhed eller er nybyg, som typisk sælges hurtigere.

liggetid
Tabel 3: Salgstider for huse fordelt på energimærker

Stort potentiale for energirenovering af eksisterende boligmasse

Undersøgelsen viser i midlertidig også, at der er mange boligejere, som rent faktisk ikke ved hvilken energimæssig stand deres hus er i. Ifølge Energistyrelsen er det op i mod hver tredje hus, der har energimærke E, F, G. Alligevel er det kun seks procent af husejerne, som mener, at deres hus er i dårlig energimæssig stand.

Energimæssig stand
Tabel 4: Husejernes svar på spørgsmålet: ”Hvilken energimæssig stand er din bolig i?”

“Der er tydeligvis et stort potentiale for energiforbedringer, når så mange husejere ikke er klar over, at de kan få gavn af at energirenovere deres hjem. Det er dog vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i, hvilken type energiforbedring der kan betale sig for netop ens hus. For nogle vil det være husets isolering eller udskiftning af tag eller vinduer, mens det for andre kan være at udskifte et oliefyr med en varmepumpe,” udtaler Ane Arnth Jensen.

Du kan få tilskud i 2020-2026, når du energirenoverer helårsboligen – og som noget helt nyt stilles der også krav til, at du har et gyldigt energimærke på hånden, når du søger om tilskuddet. Vores søsterportal Energihjem.dk har derfor udarbejdet et værktøj, hvor du nemt kan finde dit energimærkenummer og downloade din gyldige energimærkerapport.

Vil du energirenovere i forbindelse med salg af din bolig er det altid vigtigt, at du tager højde for hvor lang tid der går, før investeringen er tjent hjem. En rådgiver kan hjælpe dig med at regne på, hvilke former for energirenovering, der giver mening.

Vil du forbedre dit energimærke – så bliv inspireret her:

  • Tjek energimærket: Er der et energimærke på din bolig, så kan du med fordel se på de anbefalinger, der er tilknyttet energimærkningsrapporten. Anbefaler energimærkningsrapporten eksempelvis isolering af loft, så kan du med fordel starte her.
  • Er din bolig tilstrækkeligt isoleret? Isolering er en investering, som hurtigt er tjent hjem og særligt isolering af loftrum og hulmur kan være yderst rentabelt.
  • Udskift din varmekilde: Udgifter til el-paneler eller et gammelt oliefyr kan være en stor udskrift. Er det tid til at udskifte din boligs varmekilde, så regn på, hvor meget du kan spare på varmeregningen om året og husk også at medtage energitilskud og håndværkerfradrag i beregningen.
  • Nye vinduer og døre er en lidt større udskrift, men til gengæld kan nye vinduer både reducere støj udefra og hjælpe dig af med gener fra træk.
  • Du kan også optimere på eksisterende varmeinstallationer ved at efterisolere rør eller udskifte varmtvandsbeholder og cirkulationspumpe.
  • Måske skal du installere ventilation med varmegenvinding eller solvarme til opvarmning af brugsvand?

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *