Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Optimér dit parcelhus: Sådan gør du

Parcelhuse er en af Danmarks mest udbredte boligtyper. Flere millioner danskere bor i parcelhuse, som har været en af landets mest populære hustyper siden de blev introduceret i 1960’erne. Stilen i parcelhuse fra 1960’erne til 1980’erne kan dog være noget anderledes, end den gængse dansker i dag ønsker, med eksempelvis træpaneler og grønne fliser på badeværelset. Men bor man i et parcelhus fra denne periode, er der stadig masser af muligheder for at optimere sit parcelhus, og udnytte det optimalt. Læs mere her om, hvordan man kan renovere sit parcelhus på bedst mulig vis.

I 1960’erne til 1980’erne blev en stor del af landets parcelhuse bygget, og mange danskere bor i dag i parcelhuse fra denne periode. En stor del af parcelhusene bliver dog ikke udnyttet optimalt, men der er flere forskellige, gode måder at optimere et ældre parcelhus på. 3byggetilbud har samlet 6 gode råd her:

1-talEnergirenoveringer betaler sig

Parcelhuse bygget i 60’erne-80’erne vil ofte have stor gavn af energibesparende renoveringer – især hvis der ikke er lavet nogle energibesparende tiltag siden husets opførelse. I dag er byggekravene meget strengere, hvilket skyldes, at man er blevet meget bedre til at bygge energivenligt. Og det gode ved energirenoveringer er, at de i mange tilfælde betaler sig selv hjem over tid, da renoveringerne medfører besparelser i fx el og varme. Og der er gode chancer for, at indeklimaet forbedres væsentligt, da man slipper for træk og kuldebroer i boligen. Det kan derfor rigtig godt svare sig at efterisolere huset, hvis det ikke er blevet gjort før.

Selv i parcelhuse, der var velisolerede, da de blev bygget, bør man overveje en efterisolering i dag, da isoleringen over tid vil være ”faldet sammen” i større eller mindre grad. Hvis parcelhuset har hulmur, vil en hulmursisolering i mange tilfælde være en god måde at starte på. Det er både en renovering, der kan foretages relativt hurtigt, og den er ikke særlig dyr. Og væsentligst af alt kan den medføre en stor besparelse i varmeforbruget. Er man i tvivl om, hvorvidt huset er utæt kan man overveje at få lavet en termografering af boligen til efteråret, for at finde ud af hvor i boligen det er, varmen siver ud.

2-talHav respekt for parcelhusets udtryk

Hvis du ejer et parcelhus bygget i 1970’erne, kan du ligeså godt stå ved det, fremfor at renovere det i et forsøg på at få det til at ligne noget det ikke er. Hvis man laver udvendige renoveringer, der ikke passer med husets originale udtryk, vil huset i rigtig mange tilfælde komme til at fremstå stilforvirret og kaotisk– hvilket heller ikke gavner et eventuelt senere videresalg af boligen.
Men selvfølgelig betyder det ikke, at man skal forsømme at vedligeholde eller renovere parcelhuset. Det handler mere om at gøre det på den rette måde med respekt for huset – noget som i sidste ende også giver et mere tilfredsstillende resultat.

3-talSøg rådgivning inden større renoveringer

Hvis parcelhuset skal renoveres optimalt, kan god og saglig rådgivning være guld værd. For eksempelvis kan en gennemgang af boligen i selskab med en energirådgiver danne basis for en energibesparende renovering, hvilket kan spare én mange penge i længden.
En arkitekt kan ligeledes være en uvurderlig hjælp, hvis man ønsker at ændre på huset rumsammensætning og indretning. Ofte har man som boligejer nogle gode, men ukonkrete idéer såsom et ønske om ”mere lyse rum” eller at ”udnytte husets kvadratmeter bedre”. Her kan en arkitekt eller en indretningsarkitekt  hjælpe med at udarbejde konkrete forslag til, og tegninger over, hvordan disse ønsker bedst realiseres. På den måde kan man nogle gange få opfyldt sine ønsker på måder, man ikke selv havde forestillet sig kunne lade sig gøre.

Hvis man ønsker at lave store indvendige forandringer, kan der ligeledes være rigtig meget hjælp at hente, hvis man får hjælp af en ingeniør. Her kan man få afklaret hvad der kan, og ikke kan lade sig gøre, samt hvilke vægge der er bærende og derfor ikke må fjernes. Det er en rigtig god idé at få en ingeniør til at hjælpe en sikkert i havn, og dermed undgå at havne i problemer, fordi man har fjernet en væg, der ikke skulle have været fjernet.

4-talNyt liv til haven

Et af parcelhusets største aktiver er haven, men desværre bliver den ikke altid behandlet som sådan. Haven bliver ofte glemt, og i parcelhuse landet over kan man finde haver, der ikke er blevet taget hånd om, samt haver der trænger til nyt liv. Men det kræver ikke nødvendigvis det helt store at opnå dette. Bare at plante nye planter kan gøre underværker. Og vil du virkelig optimere haven og nyde den i fulde drag, kan det være værd at overveje at få lavet en flise- eller træbelagt terrasse. Dette vil både gøre haven mere brugbar i de varme måneder, og så har en terrasse med bord og stole også stor herlighedsværdi – for hvem har ikke lyst til at sidde der en varm sommerdag?

5-talNye farver indvendigt

Stilen og farverne i mange parcelhuse fra især 60’erne og 70’erne er præget af fx brun, beige, grøn og lignende farver indvendigt. Fx blev træpaneler i den periode flittigt brugt som vægbeklædning. I dag er det mere moderne med lyse farver, og især hvide vægge er et sikkert valg. En omgang hvid maling, kan få rummene til at føles både lysere og større. I parcelhuse vil især køkkenet og badeværelset tit se udpræget ”70’er-agtige” ud. Her kan der være god mening i at male køkkenskabene, og evt. overveje at få opsat nye klinker i badeværelset i en anden farve, fx sort eller hvid.

6-talOvervej ny rumfordeling eller byg til

Ældre parcelhuse har ofte en anderledes rumfordeling, end hvad boligejere i dag foretrækker. Der kan derfor være en pointe i at overveje at ændre rumfordelingen i huset, og dermed skabe flere ’brugbare’ kvadratmeter. For måske vil man i dag have mere glæde af færre, men større rum, fremfor de ofte ret små kamre, man kan støde på i huse fra den periode. På den måde kommer huset også til at føles større. Inden man begynder at vælte vægge, er det dog vigtigt, at man undersøger hvilke mure, der er bærende i huset. Men ændres rumfordelingen smart, kan det virkelig være med til at optimere et ældre parcelhus.
Er det kvadratmeter i boligen, der er brug for, kan man også overveje at lave en tilbygning til parcelhuset. Det er en populær løsning, og resultaterne kan blive rigtig gode. Overvejer man at lave en tilbygning er det billigst at bygge i forlængelse af den eksisterende bolig, hvorimod det er dyrere at bygge en etage oven på – Vælger man alligevel at bygge en hel etage mere, får man dog til gengæld også fordoblet sin boligs kvadratmeter.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *