Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Vejen til et vellykket brolægningsprojekt

Skal du snart opstarte et brolægningsarbejde, er der flere faktorer at tage stilling til og valg at træffe – både ift. materialer, løsning og udførsel. 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor brolægning, Agner Sølvsteen fra Sølvsteens Have-Entreprise, vejleder dig i artiklen her til et vellykket brolægningsarbejde.

Skal din gamle fliseterrasse snart skal skiftes ud? Eller skal du etablere ny indkørsel på din grund? Så er det om at komme godt fra start. Du kan vælge at gøre brolægningsarbejdet til et gør det selv-projekt, men det er et hårdt, tungt arbejde, der tager tid. Hertil er det vigtigt at vide, at får du ikke opbygget belægningens underlag korrekt, vil det typisk hurtigt kunne ses og mærkes, når fliserne er lagt. Er underlaget opbygget forkert og fliserne ikke lagt korrekt, er der risiko for, at fliserne hurtigt begynder at skride og rokke. Det kan derfor tit betale sig, at man får en fagperson til at varetage ens brolægningsarbejde.

Når du skal du i gang med dit brolægningsarbejde, er der flere vigtige valg at træffe og ting at have in mente. 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor brolægning, Agner Sølvsten, ejer af Sølvsteens Have-Entreprise, uddeler her sine gode råd – så du sikrer dig et vellykket brolægningsarbejde. 

Valg af belægning

Skal du etablere ny indkørsel, terrasse eller stisystem, skal du selvfølgelig finde og vælge en type belægning, der opfylder dine krav og behov i forhold til både udseende og funktionalitet. Og der er mange muligheder at vælge imellem. Agner Sølvsteen fortæller, at boligejere typisk vælger enten keramiske fliser, betonfliser, natursten eller grus som belægning. De forskellige typer belægning kommer i et hav af udseender, former og størrelser – og det er derfor muligt at skabe et helt unikt udtryk.

Eksperten fortæller, at når det kommer til valget af type belægning, er det en god ide at indtænke udseende, formål, holdbarhed og vedligeholdelse.  

I forhold til udseende skal du have in mente, at dit valg af belægning har betydning for det samlede udtryk af dit udendørs område. En god ide er at vælge en type belægning, der passer til husets stil. 

Du bør også tænke formål ind, når du vælger type af belægning. Har du planer om at bygge en robust indkørsel, en hyggelig terrasse eller et flot stisystem? Natursten egner sig eksempelvis særlig godt til stisystemer rundt i haven, grundet deres naturlige udtryk, mens de jævne betonfliser passer godt til indkørslen, i og med de er rare at køre på.

Skal din nye belægning udsættes for megen og tung trafik, er det særlig vigtigt at tænke holdbarhed ind. For eksempel er betonfliser kendt for at kunne holde til meget, og de egner sig derfor godt til indkørsler. Vælg et materiale, der kan modstå de belastninger, det skal udsættes.

Nogle belægningstyper kræver mere pleje end andre, og det er derfor en god ide at tænke vedligeholdelse ind, når du skal vælge type af belægning. Gider du ikke bruge meget energi på vedligeholdelse, kan det være en god ide at vælge fliser, der ikke kræver særlig meget pleje. Det kunne være keramiske fliser.

Fordelene ved de forskellige typer fliser og sten

Der er forskellige fordele ved de forskellige typer af fliser og sten – og det er godt at være opmærksom herpå, når du skal vælge belægning, så du er sikker på, at du vælger en belægning, der imødekommer dine behov. 

Betonfliser: Betonfliser er en af de mest almindelige typer belægning på grund af deres alsidighed og holdbarhed. Selvom mange tænker en klassisk, grå, firkantet flise, når man taler betonfliser, findes de i mange forskellige størrelser, former og farver. Der er derfor mange muligheder for at skabe et udtryk, der passer til lige din boligs stil. Betonfliserne egner sig til både terrasser, indkørsler og gangstier. En af deres største fordele er, at de kan modstå tung trafik og er modstandsdygtige – de tåler derfor de fleste vejrforhold. Hertil er de nemme at vedligeholde og kan, med den rette pleje, holde i mange år. 

Keramiske fliser: Keramiske fliser er kendt for deres stilrene udtryk og fine detaljer. De er perfekte til områder, hvor æstetikken er vigtig, såsom terrasser og haveområder. Keramiske fliser er også meget holdbare og modstandsdygtige over for pletter, ridser og vejrskader. Hertil er en af deres største fordele, at de er lette at rengøre og vedligeholde. Keramiske fliser kan være skridsikre og er derfor et sikkert valg, når du skal vælge belægning til dit udendørs område, der udsættes for al slags vejr. 

Natursten: Natursten som granit, skifer og sandsten er populære valg – særligt for deres naturlige og unikke udtryk. Hver sten er unik, hvilket giver en særlig karakter og charme til belægningen. Natursten er ekstremt holdbare og kan modstå årtiers brug, hvilket gør dem ideelle til både gangstier og terrasser. De kan dog være dyrere end betonfliser og keramiske fliser, samt kræver de regelmæssig vedligeholdelse for at bevare deres udseende. Det gælder bl.a. rengøring og forsegling for at beskytte mod pletter og vejrskader. Derudover kan visse typer natursten være mere skridsikre end andre, så det er vigtigt at vælge en type, der passer til dit behov.

Ordentlig opbygning

Agner Sølvsteen fortæller, er det vigtigt for slutresultatet, samt holdbarheden af det, at opbygningen af belægningen er korrekt. Opbygges belægningen forkert, vil den typisk ikke holde særlig lang tid, og så skal der rettes op på arbejdet. En belægning består typisk af flere lag, der opbygges trin for trin for at sikre, at det færdige resultat ligger stabilt og korrekt – samt at det holder længe. Der ligger flere teknikker bag arbejdet i at opbygge flise- og stenbelægninger korrekt, og det er derfor en god ide at lade én, der mestrer de teknikker, stå for arbejdet. Dette vil typisk være en brolægger. 

Om opbygningen af belægningen fortæller Agner Sølvsteen, at det omfatter korrekt udgravning, komprimering af jorden, lægning af stabilbrug, lægning af afretningslag, lægning af fliser og udfyldning af fuger. Og allerede fra start af er det vigtigt, at man har styr på de forskellige teknikker og dele af arbejdet. 

For eksempel fortæller Agner Sølvsteen , at man ved udgravningen bør nå ned i en vis dybde for at sikre, at den færdige belægning kan klare vægten af tung trafik. 

“Jeg anbefaler, at man ved en indkørsel graver ned i en dybde på 30 – 40 cm, fordi de udsættes for tung belastning i form af tunge køretøjer. Når det kommer til terrasser og gangsystemer, anbefaler jeg en dybde på omkring 20 cm,” forklarer brolæggeren.

Når udgravningen er færdig, er næste trin at opbygge de forskellige lag. Brolæggeren fortæller: 

“Tager vi udgangspunkt i en indkørsel, hedder det typisk, at man efter udgravningen bygger et lag op af 15-20 cm stabilgrus for dernæst at lægge et lag afretning på 5 cm. Herefter lægger man fliser eller sten, der er omkring 8 cm tykke.” 

Forskellen i opbygningen af indkørsler i forhold til eksempelvis opbygningen af terrasser ligger i tykkelsen af stabilgrus-laget, fortæller den erfarne brolægger. Ved indkørsler skal stabilgrus-laget være en del tykkere. Hertil skal man ofte bruge fliser af en bestemt tykkelse ved indkørsler – ellers er opbygningen meget ens.  

Valg af materialer

Skal du etablere ny belægning, skal du bruge flere materialer end kun fliserne, der udgør det synlige lag af belægningen. Og her er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger og køber de rette materialer. Brolæggeren erfarer, at mange boligejere går højt op i at finde de helt rette fliser og/eller sten, men ikke alle bruger den samme energi på de andre materialer, der skal købes ind. Det bør de imidlertid, anbefaler Agner Sølvsteen. 

“Jeg vil anbefale, at man bruger ordentlige materialer af god kvalitet. Og bruger de korrekte materialer”, fortæller brolæggeren og tilføjer: 

“Det er rigtig vigtigt for det færdige resultat, at man for eksempel vælger en ordentlig type fugesand. Jeg anbefaler, at man benytter skarpkantet fugesand. Det må ikke være strandsand eller noget i den retning. Sandet skal holde belægningen på plads, så det er vigtigt, at man bruger en type, der egner sig hertil. Og det gør fugesand”. 

Krav om afvanding

En dygtig brolægger kan på alle måder sørge for, at du får et korrekt udført brolægningsarbejde. Brolæggeren mestrer nemlig ikke kun teknikkerne, der skal til for at opbygge en belægning korrekt, men besidder en dyb viden på området, som du kan drage stor nytte af.

Noget, mange boligejere ikke ved, er ifølge Agner Sølvsteen, at der eksisterer krav om afledning af vand på ens grund, herunder afvanding fra belægningsområderne. 

“I dag er der jo krav om afvanding i indkørsler. Det hedder, at man ikke må afvande sin indkørsel direkte ud på vejen, så vandet ledes ned i kommunens afløb. Det skal afledes til en brønd på ens egen grund. Sådan er lovgivningen, men det er de færreste, der husker det,” fortæller Agner Sølvsteen.

Han tilføjer, at han selvfølgelig gør sine kunder opmærksom på kravet og anbefaler, at de afleder vandet til en regnvandsbeholder. 

“Man kan for eksempel installere en plastiktank i jorden, som opsamler vandet – og det vand kan man senere bruge til at vande havens blomster og græs. På den måde kan man udnytte vandet og spare på drikkevandet og deraf på vandregningen”. 

Udgravning og bortskaffelse

Før belægningen kan lægges, skal der som sagt foretages en grundig udgravning af området forinden, og jorden skal bortskaffes. Og den del af arbejdet udgør faktisk en stor del – typisk en tredjedel – af de samlede udgifter for brolægningsarbejdet – og derfor anbefaler brolæggeren, at man tænker ind, om man kan bruge jorden på anden vis til et andet projekt. 

“Jeg anbefaler til tider, at kunden udnytter, at de allerede er i gang med et projekt og går i gang med et andet, hvor de kan bruge jorden, vi graver op. Nogle vil nok tænke, at der i de tilfælde er tale om endnu et projekt, som vil koste dem en masse mere, men kan man bruge jorden, kan man spare en del penge i brolægningsprojektet, fordi jorden ikke skal bortskaffes,” fortæller eksperten.

Spørg din håndværker

Har du planer om at opstarte et brolægningsarbejde, er der mange muligheder i forhold til løsning – og ofte mange flere, end de man selv lige går og har i tankerne. Derfor anbefaler Agner Sølvsteen, at man rådfører sig med og spørger sin brolægger.

“Spørg din brolægger til råds. Vedkommende har ofte en masse ideer og råd. Der er virkelig mange muligheder i forhold til løsning, så hør din brolægger ad. Det kan være, at vedkommende kan anbefale en løsning, du ikke selv har overvejet eller tænkt var mulig”. 

Han tilføjer:

“Spørg også gerne ind til, hvordan brolæggeren har tænkt sig at opbygge belægningen. Når det kommer til eksempelvis indkørsler, anbefaler jeg, at man vælger at lægge fliserne forskudt frem for side om side. Man kan godt lægge fliserne side om side, så man får lige fuger, men jeg anbefaler, at man lægger dem forbandt, som det hedder. Når de er forbandt, ligger fliserne og fugerne forskudt af hinanden. Det gør, at fliserne ikke skrider. De låser hinanden fast i rækkerne,” fortæller Agner Sølvsteen og anbefaler, at du bruger din brolægger og udnytter den viden, vedkommende besidder, til at få et vellykket resultat på dit brolægningsarbejde. 

Sølvsteens Have-Entreprise

Sølvsteens Have-Entreprise er 3byggetilbud.dks branchepartner indenfor brolægning. Det erfarne firma har den rette viden og erfaring til at løfte alle former for brolægnings- og anlægsprojekter uanset størrelse og karakter. Om du er privat, erhvervsdrivende eller boligforening, er du velkommen til at kontakte Sølvsteens Have-Entreprise her.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *