Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Sådan håndterer du byggesjusk

Når man er ved at købe et hus, en lejlighed eller anden form for bolig, kan det være vanskeligt at opdage eventuelle fejl i bygningen og konstruktionen. Nogle gange finder man først ud af det, efter at man har overtaget boligen og er flyttet ind.

Byggesjusk opdages for det meste ved køb og salg af huse, hvor en byggesagkyndig gennemgår huset for fejl for derefter at udarbejde en tilstandsrapport, hvor byggesjusk og fejlene vil fremgå. Det er dog udelukkende ikke kun ved køb og salg, at byggesjusk opdages. Under opførslen af huset kan der også opdages fejl i konstruktionen, men ligeledes ved senere ombygninger, hvor fugt og andre fejl kan opdages.

Byggesjusk kan opdages på flere måder

  • Så længe at håndværkerarbejdet er i gang
  • Når at byggeriet er færdigbygget og skal afleveres
  • Når at ejendommen tages i brug, efter at den er afleveret
  • Årene efter at byggeriet er færdigt
  • Ved salg af bolig. Her træder tilstandsrapporten i kraft
  • Ved indflytning i et nyt eller ældre hus

Ta’ bestik af fejlene

Byggesjusk kan være en stor økonomisk belastning som boligejer, og derfor bør man hurtigt tage bestik af situationen, når man opdager byggesjusk i forbindelse med et byggeri. Gør følgende:

  • Tag fat i bygningskonstruktøren eller den ansvarlige på byggepladsen, hvis du har mistanke om, at håndværkeren ikke udfører arbejdet korrekt.
  • Søg professionel rådgivning, der kan vejlede dig til, hvad der skal ske, og hvad du bør stille op.
  • Herefter kan du tage fat i entreprenøren eller den pågældende håndværker for at få løst problemet.

Når byggeriet er afsluttet, bør man lave en afleveringsforretning, der gør, at man som boligejer kan få rettet op på den fejl, man senere hen opdager. Afleveringsprocessen foregår således, at man sammen med håndværkeren går ejendommen igennem, og her er det vigtigt, at man som husejer gør opmærksom på de fejl, man må støde på.

Lav en aftale med håndværkeren

Når byggeriet er færdigt, eller når man er flyttet ind i et ældre hus, bør man lave en aftale med den håndværker, der har bygget eller renoveret ens hus. Ofte er det nemlig sådan, at byggesjusk og fejl i konstruktionen først opdages, når man tager huset i brug. På det tidspunkt er håndværkeren væk, videre til en ny opgave. Samtidig er det svært at sende regningen tilbage til byggefirmaet, fordi man som bygherre eller ejer selv skal dokumentere fejlene.

Alligevel gør man klogt i at lave en skriftlig aftale med håndværkeren og byggefirmaet. Opdager man fejl i huset efter for eksempel ét eller fem år, kan man så gå tilbage til håndværkeren og tage sagen op. Aftalen skal beskrive, hvordan fejl og byggesjusk håndteres, når man opdager dem.

Husk tilstandsrapporten

I dag får de fleste udarbejdet en tilstandsrapport, når de køber et hus. Godt nok er det frivilligt, men det er en god idé, fordi den fritager sælger for en periode på ti år for skjulte skader. I tilfælde af fejl og byggesjusk træder en ejerskifteforsikring i kraft. Man skal dog være opmærksom på, at nyere lovgivning ikke gør ældre udførte bygningsmetoder ulovlige, hvis at byggeriet er udført korrekt.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så benyt gerne kommentarfeltet herunder.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarROLAND LANGE

Hej Maria
Vi har købt et Hus i 2012, Huset fik kort før en total renovering hvor kun fundamentet og en endevæg blev stående. Ny gulvvarme blev lagt og huset bygget op igen.
Dette arbejde blev udført af tidligere ejer og dennes Far.
Vi har i de sidste år haft nogle forskellige indikationer på lunge problemer så til sidst fik vi lavet en undersøgelse bag flere vægge.
Og her er hvad vi fik fra firmaet:

“Jeg har som sagt, været i kontakt med teknisk rådgivning.

Grunden til den opstået skimmelvækst på dampbremsen, er at dem som har bygget huset har vendt princippet forkert. Så og sige har de bygget væggen bagvendt.

De har valgt en dampbremse som ikke er optimal i en væg konstruktion.
De har lagt dampbremsen ud mod den kolde side.
Dette har flyttet dug-punktet for langt ud i konstruktionen.
Ligeledes har man valgt, at bruge en spånplade, som ikke er egent til denne type konstruktion.

Det er af min opfattelse, ud fra hvad jeg har set omkring huset byggetekniske standard, er at hele under etagen nok er fyldt med skimmel svamp.
Dette passer også overens med, dine lunger problemer samt dine øjne.”

Hvilken Muligheder har vi tror Du i henhold til Erstatning fra sælger.
( Ejerskifteforsikring var på 5 år )

Mvh Roland

Nynne GrothNynne Groth

Hej Roland

Mange tak for din kommentar – og sikke en utrolig trist og ærgerlig situation. Da vi ikke har juridiske rådgivere siddende herinde, og dit spørgsmål kræver juridisk vejledning, så vil jeg anbefale, at du starter med at kontakte dit forsikringselskab, der kan guide dig videre.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

min søn har fået bygget et nyt hus af sin fætter
nu viser det sig at taghældningen på den ene side af huset ikke er opført på 20 grader hældning som
denne type tagsten kræver men kun 15 grader
min søn har ringet skrevet og sendt mail nu i ca 2 år men fætteren har ikke ville kontakte min søn
hvad skal han gøre for at få sin fætter til at rette fejlen

AvatarMaria Carlsen

Hej Erling,
Tak for din henvedelse.
Det lyder som en rigtig ærgerlig sag. Vi har udarbejdet en klageguide, som du finder her: https://www.3byggetilbud.dk/klageguide/ Jeg vil anbefale, at enten du eller din søn benytter denne for at finde ud af, hvordan I kommer videre. Det lyder som om, at I skal have fat I en advokat.
/Maria – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 4 kommentarer