Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Lune vægge giver bedre indeklima

Det er blevet koldt udenfor og boligens varmeanlæg kører på højtryk for at vi kan holde varmen indenfor. Og temperaturen indendørs spiller en væsentlig rolle for indeklimaet i vores boliger men kuldeproblemer handler ikke kun om rumtemperatur. For selvom man måske har 21 grader i stuen, kan træk fra kolde vægge og vinduer være årsag til kuldeproblemer.

Stort set alle former for temperaturmæssigt koldt ubehag bliver i folkemunde kaldt træk. Og det kan sagtens være, at vinduerne er utætte og at det faktisk blæser en lille smule fra den ene side af boligen til den anden. Men det kan også nemt skyldes mangelfuldt isolerede lofter, gulve og vægge – eller vinduer. Kolde flader får nemlig den opvarmede stueluft til at afkøles – og falde ned.

Det hedder kuldenedfald eller falsk træk – og er meget udbredt foran store eller meget kolde glaspartier, specielt hvor der ikke er radiator under. Selvom døre og vinduer er helt hermetisk tætte, kan det altså godt føles som træk i stuen.

Kolde flader

For at opnå god komfort i boligen er det vigtigt at forskellen mellem rumtemperaturen og overfladetemperaturen på vægge og vinduer er så lille som mulig. Det handler derfor om, at huset faktisk er vindtæt, men også at samtlige bygningsdele holder på varmen og dermed får gode overfladetemperaturer selv når det er koldt udenfor. At den varme, radiatoren eller gulvvarmen har afleveret, sætter sig i væg og rude og bliver der.

For at sætte overfladetemperaturerne i relief, vil et hus med uisolerede ydervægge have indvendige temperaturer under 15 °C på en kold vinterdag. En termorude vil have en glastemperatur inde på kun 9 °C ved -10 °C ude, og et gulv over en uisoleret krybekælder kan nemt smutte ned på 7-8 °C. Sådan et rum ikke er rart at opholde sig i – heller ikke selvom radiatoren er rødglødende.

Isolering af ydervægge

Overfladetemperaturen på væggene kan løftes markant ved at isolere dem. Selv en beskeden isolering kan hæve væggens overfladetemperatur væsentligt, især fordi de første millimeter har mest effekt. Således vil blot 50 mm isolering af en massiv uisoleret ydervæg kunne hæve overfladetemperaturen fra 15 °C til knap 19 °C når udetemperaturen ligger på frysepunktet.

Ønsker man samtidigt en større besparelse på varmeregningen, bør man dog øge isoleringstykkelsen mest muligt hvor det kan lade sig gøre, og har man mindre end 100 mm isolering i ydervæggene, kan man med fordel efterisolere dem.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

Vi har netop kastet os over et projekt – et gammelt hus fra nogen og 50, som er bygget op af store cementblokke. Der er planen, at vi vil beklæde det med et par plader bats ovenpå hinanden og efterisolere taget. Men vi har også en af de her uisolerede krybekældre under HELE huset – og det står jo bare og trække ind gennem alle de her udluftninger, der er placeret rundt omkring. Hvem skal man have fat i med s¨dan noget, for det burde da kunne lade sig gøre at isolere det også, ikke? Eventuelt hulmursisolere? For efter batsene bliver det pudset, og tanken var, at de her udluftninger/trækkilder i fundamentet også skal lukkes til.

AvatarMaria Carlsen

Hej Gitte,
Tak for din henvendelse. Jeg vil anbefale dig, at indsende din forespørgsel via vores opgaveformular. Så kan du komme i dialog med en af vores isolatører omkring isoleringsopgaven.
/Maria – 3byggetilbud.dk

AvatarJohnny Krogsgaard

Mange tak Sille. Jeg kan bekræfte at du er skrevet på listen så du får vores næste nyhedsbrev som vi faktisk sidder og arbejder på lige nu – det bliver godt.

Viser 0 af 4 kommentarer