Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Kom godt i gang med dit byggeprojekt

At bygge et hus eller gennemføre en større ombygning kræver nøje overvejelser og gennemtænkning, inden man går i gang med sit byggeprojekt, der kan deles op i tre faser. For mange boligejere eller kommende boligejere kan det være værd at overveje, om man bør bygge sit nye drømmehus frem for at flytte ind i et eksisterende hus. Der kan være mange fordele ved at bygge sit eget hus, blandt andet fordi man selv kan bestemme husets rumfordeling, design og materialer. Dernæst kan man selv vælge, hvor man ønsker at ens nye hjem skal ligge geografisk.

Vælger man at kaste sig over opførslen af et nyt hus, gør man klogt i at gøre sit forarbejde for at sikre en gnidningsfri og god byggeproces. Det samme gælder, hvis man skal i gang med en ombygning, tilbygning eller et andet større renoveringsprojekt.

Når man skal i gang med sit byggeri, er der typisk tre faser, man skal igennem. Få et overblik over faserne herunder.

Fase 1: Hvad drømmer du om?

  • Først og fremmest skal man finde ud af, hvad man ønsker sig. Hvis man skal bygge et nyt hus, hvordan skal det se ud alt fra størrelse, design, materialer og den slags. Drejer det sig om et nyt badeværelse, nyt køkken eller en ombygning, bør man gøre sig nogle af de samme overvejelser.
  • Søg rådgivning hos et firma, der har specialiseret sig i det, som du efterspørger og skal i gang med. En rådgiver kan få nogle idéer, som man ikke selv får øje på. Dernæst kan man ved brug af en rådgiver fremlægge målfaste tegninger over byggeprojektet til håndværkerfirmaet. Det betyder, at du hurtigt kan få et samlet tilbud på opgaven. En rådgiver kan for eksempel være en rådgivende ingeniør.
  • Inden du går i gang med at opføre dit byggeri, gør du klogt i at undersøge bygningsreglementet, energikravene, byggetilladelse, lokalplanerne, byggeservitutter, forsikringer og autoriseret arbejde.
  • Lav en tidsplan over byggeprocessen, hvor du konkretiserer dine planer.
  • Find en relevant håndværker, der kan udføre dit byggeprojekt. På 3byggetilbud.dk kan du gratis indhente tre håndværkertilbud på din opgave. Husk i øvrigt at lade håndværkeren købe materialerne ind, så det ikke er dig, der kommer i problemer, hvis noget går galt.
  • Få byggefirmaet eller håndværkeren til at udarbejde en fast pris på det samlede byggeprojekt.

Fase 2: Hvordan kommer du i mål?

  • Lav en aftale med håndværkerne om, hvordan de skal agere og opføre sig i dit hjem. Det gælder alt fra rygeregler til takt og tone-regler. Begge parter har et ansvar for, at det bliver en god arbejdsplads i byggeprocessen.
  • Hold løbende møder med håndværkeren, gerne én gang om ugen, hvor I begge skriver et referat af byggemødet.
  • Sørg for at have rene linjer og klare aftaler med håndværkeren under hele forløbet. Ofte sætter begge parter pris på dette. Sker der ændringer i arbejdsprocessen, skal de noteres ned på en såkaldt aftaleseddel, som både du og håndværkeren skriver under på.
  • Når byggeriet er afsluttet, skal du gå det igennem med håndværkeren, hvor I snakker om, hvordan byggeriet vedligeholdes samt eventuelle fejl og mangler. Sørg derefter for at få en slutafregning inden for én måned. Bliv enig med håndværkeren om, hvordan der skal betales.

Fase 3: Hvis noget går galt – hvad gør du?

  • I de fleste tilfælde ender et byggeprojekt med, at bygherre og byggefirmaet er tilfredse, men indimellem sker der fejl. Som bygherre er du sikret gennem lovgivningen ud fra de ordninger som de fleste håndværkerfirmaer hører under i Byg Garantiordning.
  • Ved fejl og mangler i det endelige byggeprojekt skal du først kontakte det firma, der har udført opgaven og få dem til at komme hjem til dig.
  • Husk du har fem års reklamationsret, hvilket betyder, at byggefirmaet uden ekstra regning skal udbedre fejlen inden for de fem år. Det er vigtigt, at du klager lige så snart, du opdager fejlen.
  • Hvis du og firmaet ikke kan nå til enighed, kan du gå til Byggeriets Ankenævn eller domstolene med din sag.
  • Hvis du får medhold i din sag fra Byggeriets Ankenævn, uden at firmaet udfører manglerne, kan du gøre brug af Byg Garantiordning, der dækker fejl og mangler op til 100.000 kroner inklusiv moms pr. byggesag.

Skal du i gang med et byggeprojekt, kan du gratis indsende din opgave på 3byggetilbud.dk, der finder tre håndværkertilbud til dig.

Har du spørgsmål er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet herunder.

Kilde: Dansk Byggeri.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *