Få 3 tilbud
Sektion Private boligejere

Gennemgå huset for skadedyr og ubudne gæster

Hos 3byggetilbud.dk modtager vi også opgaver fra bygherrer, der har behov for hjælp til skadedyrsbekæmpelse. Det kan være problemer med alt fra duer på altanen, til rotter i kloakken eller mus i hulmuren. Nogle problemer kan man selv bekæmpe. Andre skal der professionelle fagfolk til. Læs her om hvilke problemer man kan have med de forskellige skadedyr, hvordan de bekæmpes og forebygges.

Der findes flere forskellige former for skadedyr, der på forskellig vis kan enten ødelægge boligen, eller skabe store gener for boligens beboere. Skadedyr er en fælles betegnelse for insekter eller dyr, der forvolder skade på en ejendom eller generer mennesker. Skadedyr kan være alt fra insekter, til mindre pattedyr eller fugle. Skadedyr søger ofte ind i boliger, hvor de rette betingelser findes for dem, som eksempelvis temperatur, luftfugtighed og adgang til føde. Det er ikke alle skadedyrsproblemer, der er lige alvorlige, men det er stadig vigtigt, at man er opmærksom, hvis man begynder at se tegn på skadedyr.

Mus

Mus er søde i tegneserier eller som kæledyr, men som ubuden gæst i boligen er de sjældent populære. Mus søger ofte inden døre sidst på sommeren. De kan identificeres på deres ekskrementer, som kun er et par millimeter lange eller ved gnavemærker. Mus kan både forurene fødevarer og de kan ødelægge elinstallationer. De gnaver sig igennem alt fra tøj, træværk, poser og sågar sæbe. Samtidig efterlader de ildelugtende lugtspor.

Har man problemer med mus er det ikke en god idé at anvende gift, da de efter indtagelsen kan lægge sig til at dø et sted, hvor man ikke kan få fat på dem (eksempelvis hulmuren) og derefter vil gå i forrådnelse. I stedet er det en god idé at anvende musefælder til at udrydde dem.

Rotter

Problemer med rotter er støt stigende i Danmark og især i København er antallet af rotter indenfor de sidste par år steget en del. Rotter er smittebærere af sygdomme og kan gøre stor skade på både materialer og konstruktion på huset. Opdager man derfor rotter i boligen skal man reagere hurtigt for at bekæmpe dem. Rottebekæmpelsen er gratis, men de skader som rotter kan forvolde hæfter man som boligejer selv for.

Tidligere skadedyrsopgaver indsendt til 3byggetilbud.dk:

Eksempel 1

Duer på tag! bekæmpes med spyd!

Eksempel 2

Vi bor i en lille 60´er villa i dragør… De sidste par år, har vi i de køligere måneder oplevet at når mørket falder på, så kravler en eller flere skovsnegle ofte indenfor 🙁 Det er simpelthen så klamt!!!Det virker som om de kommer ind under karmen, langs det ene hjørne og fra under vores havedør!!!Der er ikke rigtig nogle snegle at se udenfor, hverken langs muren eller ved trinet op til terrassedøren.. Så spørgsmålet er om de bor under huset eller ???Puuuha, det er ikke rart at tænke på…

Eksempel 3

Jeg tror at vi har mus i en gipspladevæg i vores hus. Vi kan hører en raslen som når man krammer nogle visne blade i hånden. Typisk forsvinder støjen når man nærmer sig væggen for undersøge lyden. Vi ønsker musene ud af huset.

Eksempel 4

I get bitten in the ankles by some insects, I´ve never seen the insects or never felt the bite itself. But the place of a bite begins itching terribly. I thought it might be dog lice. We have 2 dogs and the dogs get treated against parasites monthly. The dogs hair is clean I could never see any lice on them. It all started in February 2009. Other members of the family are not affected. The bites appear only on my ankles.

Som grundejer er man forpligtet til at sikre sin ejendom så meget som muligt mod rotter. Dette kan du gøre ved at sørge for at der ikke huller i ydermure, at dørene slutter tæt, vær opmærksom på og hold orden i skrald.

Husmår

Nogle danske boligejere har problemer med, at en husmår bosætter sig på deres lofter. Husmåren bygger rede i isoleringen og kan herved ødelægge isolering i loftet. Man er som regel ikke i tvivl, hvis man har en husmår på loftet, for den larmer en del. Samtidig kan den medføre lugtgener. Har man problemer med en husmår er det ofte det mest effektive at opsætte en fælde, som måren kan fanges i. Nogle har haft succes med at ”stresse” måren væk ved at genere den med lys og støj. Der findes på nuværende tidspunkt ikke nogle former for godkendte giftmidler til at bekæmpe en husmår.

Som husejer skal man være opmærksom på, at en husmår kan komme ind af huller så små som en knyttet barnehånd.

Myrer

Nogle boligejere oplever problemer med at myrer flytter inden for. Det er specielt i huse uden kælder og i et plan. Nogle myrer kan forvolde fugtskader i trægulvene, når de bygger reder. I meget slemme tilfælde må boligejerne bryde gulvet op for at myreproblemerne kommer til livs.

En invasion af de såkaldte herkulesmyrer skal tages alvorligt, da de udhuler træ under gulvet, som bliver totalt ødelagt. Ved en sådan invasion er det vigtigt at man hurtigt kontakter sit forsikringsselskab, så skaden kan udbedres hurtigt og effektivt.

Man kan identificere myreproblemer, hvis man ser små sandbunker nær sprækker og paneler. Ellers er myrerne hurtigt synlige, når de søger ind i boligen for at finde madrester.

Duer

Nogle har problemer med regelmæssige besøg fra duer, der udnytter fremspring eller afsatser til at bygge rede. Duerne larmer med deres kurren og sviner. Derudover kan i de i slemme tilfælde sprede sygdomme og de kan stoppe tagrender eller ventilationskanaler. Det er ikke tilladt at bruge gift mod duerne, men man kan stoppe deres redebyggeri ved at sætte net eller snor op på

Væggelus

Har man problemer med væggelus i boligen oplever man ofte en svien og kløen. Væggelus er flade tæger, der lever af blod. På blot ti minutter kan de drikke 7 gange deres egen vægt. Når de har spist trækker de sig typisk tilbage til deres gemmesteder, hvor de befinder sig i 4-5 dage alt i mens de fordøjer og vokser sig større.

Væggelus er typisk mest aktive om natten. Man kan være uheldig og få væggelus med hjem fra en rejse, så det skal man være opmærksom på, når kufferterne bliver pakket ud. Væggelus er vingeløse, de kan blive op til en centimeter lange og er rødbrune i farven.

Væggelus er ikke lette at komme af med og skal bekæmpes med professionel hjælp. Det er vigtigt at man reagerer hurtigt, hvis man opdager forekomsten af væggelus. Bor man eksempelvis i lejlighed kan de hurtigt sprede sig til andre lejligheder i ejendommen.

Hvepsebo

Nogle husejere er uheldige og får hvepsebo i garagen, skuret eller under taget. Hvepsebo kan huse flere tusinder af hvepse. Det er vigtigt at man fjerner hvepsebo så hurtigt som muligt, da de bliver svære og svære at fjerne jo længere de får lov at være der. Er hvepseboet så stort, at man ikke selv kan fjerne det, så anbefales det, at man får en fagmand til at hjælpe sig.

Murbier

Murbier udnytter huller i facadens fuger eller hvis mørtel er svag. Her graver de gange, som de kan lægge æg i. De kan identificeres ved små huller i mørtel eller fordi de sværmer omkring muren. Angreb fra murbier kan bekæmpes med insektmiddel om sommeren og ved at udkradse de inficerede fuger og omfuge dem.

Flagermus

Selvom danske flagermus ikke er blodsugende, som de afrikanske, er der alligevel mange, som er bange for dem og finder ubehag ved at have dem i boligen. Flagermus flytter ofte ind i enten kældre eller på lofter. De er aktive om natten og bruger huset til at sove i om dagen.

Flagermus flytter ofte ind i enten kældre eller på lofter. De er aktive om natten og bruger huset til at sove i om dagen. Symptomer på flagermus i boligen er ofte, at de efterlader ekskrementer – lidt i stil med ekskrementer fra mus og så kan man høre at de pusler fra deres opholdssteder, når mørket falder på.

Flagermus er fredede i Danmark, hvorfor de kan være svære at bekæmpe. Som boligejer kan man selv spærre deres flyvehuller af. Man skal dog være opmærksom på, at de bider, hvis man tager fat om dem. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper.

Husbukke

I Danmark er husbukken det skadedyr, der hurtigst kan forvolde skader på trækonstruktioner og tømmer. Husbukke lever i tørt nåletræ, der ofte anvendes til tagkonstruktioner. De kan dog også leve andre steder, som eksempelvis plankeværk med sol på. Angreb fra husbukke forekommer typisk i nyere huse, der kun er 5- 20 år gamle.

Husbukke ødelægger trækonstruktioner ved at deres larver gnaver sig gennem træet. Derfor er det som regel deres flyvehuller, der afslører dem. Ligeledes kan såkaldt boremel under flyvehullerne identificere tilstedeværelsen af husbukke.
Problemer med husbukke bør tages alvorligt og har man et aktivt angreb fra en husbuk bør man tage kontakt til en skadedyrsbekæmper.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarJytte Larsen

Vi har en lyd fra væggen som en spyflue eller anden laver. Det er ved at drive mig til vanvid, hvad kan det være??

AvatarMaria Carlsen

Hej Jytte,
Det lyder ikke så godt. Umiddelbart så mener jeg ikke, at en spyflue kan overleve så længe inde i din væg. Større skadedyr som eksempelvis en rotte eller en mus kan også lave mærkelige lyde – se eventuelt efter om der er andre tegn på skadedyr i huset og bliver det ved at genere dig, så bør du nok kontakte en skadedyrsbekæmper.
/Maria – 3byggetilbud.dk

Avatarbermejo

Hvad gør man, hvis man har træorm i sin kældertrappe?

AvatarMaria Carlsen

Hej bermejo,

Tak for din henvendelse. Jeg formoder, at det er larverne fra borebiller, som du kan finde i din trappe. Det er vigtigt at de bekæmpes, da de kan forvolde stor skade på træværk, men heldigvis kan du gøre meget selv. Som udgangspunkt er det vigtigt, at du holder huset varmt og tørt, da larverne trives bedst, hvor der er fugtigt. Derudover kan du behandle trappen med et vandbaseret specialmiddel mod skadedyr i træ. Disse former for produkter kan du typisk få i dit lokale byggemarked.
Jeg håber du slipper af med larverne.

/Maria – 3byggetilbud.dk

AvatarHenrik Nørregaard

Stavefejl
Nogle har haft succes med at ”stresse” måren væg ved at genere den med lys og støj.

– det behøver man ikke være dobbeltkandidat i kommunikation for at kunne se

Mvh
Henrik

AvatarMaria Carlsen

Hej Henrik,
Tak for din henvendelse. Stavefejlen er rettet.
Det er godt, at vi har opmærksomme læsere 😉
/ Maria – 3byggetilbud.dk

Viser 0 af 6 kommentarer