Få 3 tilbud
Sektion Energirenovering

Forsyningssikkerhedsafgift på biomasse – hvad betyder det?

Med vedtagelsen af den politiske energiaftale sidste forår blev en ny afgift introduceret herhjemme, nemlig den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift. Afgiften er et nyt element i det danske energiafgiftssystem og pålægges brændsler til opvarmning, uanset om den kommer fra fossile brændsler eller biomasse. Det betyder bl.a., at der for første gang kommer afgift på biomasse fra næste år af, skriver ekspertblogger Rune Schmidt fra Energitjenesten.

Opdatering 2020: Klimaministeren oplyser i et svar til Klima-, Miljø- og Forsyningsudvalget, at regeringen ikke har planer om at pålægge biomasse en energiafgift grundet erfaringer fra tidligere, hvor afgifterne blev tilbagerullet.

Dyrere opvarmning

Med det lovforslag, der netop er sendt i høring d. 6/8, er der således lagt op til, at opvarmning med biomasse fra 2014 bliver dyrere. Med forslaget lægges der forsyningssikkerhedsafgift på biomasse, som anvendes til opvarmning både i de kollektive fjernvarmeværker og i individuelle varmeforsyningsanlæg hos private og virksomheder.

Så dyrere bliver det

Afgiften for biomasse er ifølge lovforslaget fastsat til 11,4 kr./GJ i 2014 og stigende til 29,7 kr./GJ i 2020. Har man fjernvarme baseret på biomasse kan man ifølge brancheforeningen Dansk Fjernvarme ser frem til en ekstra regning på omkring 1.300 kr. fra næste år af.

Har man egen varmeforsyning og fyrer med træpiller kan man se frem til, at et tons træpiller ca. bliver 200 kr. dyrere. Fyrer man med brænde koster det ca. 100 kr. ekstra per m3 brænde fra næste år af – undtaget for afgiften er dog forsat sankebrænde.

Boligejere finansierer energisparepakke

Begrundelsen for at indføre forsyningssikkerhedsafgiften er ifølge energiaftalen, at den skal være med til at finansiere aftalens energipolitiske initiativer ved at indbringe et provenu på 0,6 mia. kr. i 2013 stigende til 2,8 mia.. kr. i 2020. Det betyder bl.a. at den skal være med til at finansiere den energisparepakke, der skal fremme energibesparelser i private lejeboliger, og de tilskud som skal være med til at fastholde og fremme industriel kraftvarme i industri og gartnerier.

Med indgåelse af solcelleaftalen fra sidste efterår og aftalen om husstandsmøller i foråret 2013, er det ligeledes aftalt af forsyningssikkerhedsafgiften skal medvirke til at finansiere disse aftaler.

Læs om forsyningssikkerhedsafgiften på SKATs hjemmeside.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarJørgen Sørensen

Meget skal man høre…
Hvad med al den gas der lukkes ud af den kære regering? Den må da også være afgiftbelagt.

AvatarSvend Sander Debois

Denne nye afgift gælder vel kun brænde købt i Danmark?

Viser 0 af 2 kommentarer